deranjament stomacal durere de stomac

Ne confruntam cu el de cateva ori in viata noastra. Este neplacut, poate avea urmari destul de grave si este foarte greu sa ne ferim de el. Deranjamentul stomacal, despre el este vorba, are o multitudine de cauze, printre care toxiinfectia alimentara, gastroenteritele virale.

Starea de rau generalizata este dublata de episoade diareice acute si de varsaturi in cele mai multe situatii. Ameliorarea simptomatologiei este posibila intr-un timp scurt daca respecti un anumit regim alimentar strict.

Simptomatologia deranjamentului stomacal e una clasica: dureri de stomac, crampe, stare de rau, greata si varsaturi, diaree, reflux gastroesofagian, flatulenta, ragaieli frecvente, constipatie, respiratie urat mirositoare, sughit frecvent.

Cauzele deranjamentelor stomacale variaza. Poti sa ai probleme cu stomacul din cauza stresului, sistemul digestiv are de suferit cand esti foarte stresat, din cauza unei toxiinfectii alimentare, din cauza unui colon iritabil care nu iti da pace, din cauza gastroenteritei virale.

Daca preventia nu a fost posibila este bine sa ameliorezi simptomatologia prin consumul unor alimente sau bauturi care nu iti vor irita si mai mult stomacul si intestinele. Ce va include dieta pentru deranjamentul stomacal?

Lichide, cat mai multe lichide. Te vei deshidrata frecvent din cauza episoadelor diareice, din cauza varsaturilor, asa ca vei avea nevoie de electroliti si lichide pentru a reface echilibrul de la nivelul sistemului digestiv. Poti bea apa plata, suc de fructe diluat, bauturi pe baza de electroliti de calitate, ceai neindulcit, in cantitati cat mai mari ca sa previi si constipatia si sa ai scaune regulate, zilnic daca e posibil.

Supe de legume si de oase. Daca nu poti manca deloc alimente solide poti sa iti pregatesti niste supa de oase si de legume. Ai nutrientii necesari ca sa te refaci, nu vei mai avea nici dureri de stomac si balonearea, flatulenta se va reduce treptat. Plus ca sistemul digestiv va putea sa proceseze usor lichidul si legumele pasate, de preferat, si asa nu vei mai avea probleme nici la nivelul colonului.

Sos de mere si mere fierte, preparate. Merele au multi antioxidanti, polifenoli, care reduc inflamatiile din corp. Sunt protejate si testurile din interiorul stomacului, din intestine, mucoasa, flora intestinala e protejata si incurajata sa functioneze normal. Da, merele pot produce balonare si iritarea intestinelor, dar doar daca sunt crude. Daca le faci compot, le faci sos nu ai nicio problema si le poti consuma fara stres.

Banane. Refaci nivelul de potasiu din organism cu bananele, ele te ajuta sa ai un nivel cat mai bun de electroliti in corp mai ales dupa episoade diareice si dupa varsaturi. Textura sa e una moale, banana e bine tolerata de sistemul digestiv, digestia e rapida si usoara, nu te balonezi de la ea si ai si scaune regulate odata ce a ajuns sa se digere complet, evitand astfel constipatia. Poti mananca banane ca atare sau le poti combina cu alte fructe recomandate, intr-un smoothie delicios.

Ghimbir. Scapi de starea de greata cauzata de deranjamente stomacale cu ajutorul ghimbirului. Poti bea ceai din ghimbir, poti consuma si ghimbir ras fara probleme. El are efecte puternic antiinflamatorii, scapi de colite si de flatulenta, balonari, daca il vei consuma in mod regulat.

Alimente bogate in probiotice. Consumul regulat de iaurt sau kefir, de varza murata sau miso pot ajuta la refacerea florei intestinale si la reducerea simptomatologiei deranjamentului stomacal. Important este sa vezi cum reactioneaza sistemul digestiv la ele inainte de a le consuma in cantitati mari.

Ce e bine sa eviti cand ai deranjamente stomacale?

  • Fibre insolubile-nu sunt indicate pentru ca vor determinarea miscarea rapida prin intestine in cazul alimentelor ingerate si vor contribui la acutizarea simptomatologiei deranjamentului stomacal. Nu se mananca nuci, seminte, linte, fasole, mazare, cereale integrale;
  • Produse lactate, altele decat iaurtul, kefirul. Atentie la intoleranta la lactoza, daca exista, nu se va manca lapte, branza sau iaurt clar daca ai intoleranta la lactoza de la nastere;
  • Mancaruri grase si prajite. Fast-food se va evita, branza grasa la fel, laptele integral, creme sarate, margarina, unt, mancaruri cu mult ulei adaugat;
  • Alimente, bauturi cu mult zahar. Dulciuri, iaurturi cu fructe si mult zahar, produse de patiserie, toate se vor exclude din dieta pentru deranjamentul stomacal.

Lasă un răspuns