Indiferent de varsta, diareea poate sa apara din senin si sa ne strice zilele. Ea este o afectiune tipica pentru tractul gastrointestinal, determina golirea intestinala si dureri, crampe stomacale. Tratamente pentru diaree sunt, de regula sunt medicamente, prafuri pe care le putem prepara cu apa si ne scapa in cateva minute de orice simptom. Dar exista si multe leacuri din batrani care se pot dovedi eficiente si pe care le putem incerca cand avem probleme cu stomacul.
Diareea poate fi acuta sau cronica, poate dura si cateva saptamani si provoaca de multe ori stari de rau, oboseala, moleseala, dureri abdominale, scaune frecvente cu o consistenta apoasa, foarte greu de evitat. Nu trebuie sa privim diareea ca pe ceva rau, este doar o modalitate prin care corpul nostru incearca sa se fereasca de infectii si de virusuri care il pot dezechilibra. Apare si deshidratarea, trebuie baute multe ceaiuri, multa apa pentru a avea mereu cele mai bune rezultate si a ne simti bine din nou.
Rotavirusul, dar si alergiile, infectiile cu bacterii, toate pot cauza aparitia episoadelor diareeice. Chiar si medicamentele si antibiotice diverse, luate dupa ureche, pot determina o diaree acuta imediat dupa administrarea pe o perioada lunga de timp. Stim ca avem diaree cand mergem des la baie, cand avem scaune sub forma de lichid, cand suntem balonati si avem crampe abdominale greu de suportat. Toate aceste simptome sunt completate de greata si varsaturi si de o sete foarte mare sau de lipsa poftei de mancare.
Acum ca stim ce este diareea si ce cauze are putem trece si la raspunsul care ne intereseaza: cum o tratam cu leacuri din batrani, care sunt cele mai eficiente leacuri din batrani pentru diaree?
Orezul. Nu orice orez, orezul alb este excelent cand ai diaree. El te ajuta sa ai din nou scaune cu o consistenta normala, nu trebuie consumat in cantitati foarte mari cand ai diaree. Orezul alb va calma intestinele si te va ajuta sa iti revii mai rapid. Evita sa il combini cu orice fel de condimente si adauga si niste sare la orez. Nu il fierbe prea tare pentru a nu trece in cealalta parte si a avea o constipatie de toata frumusetea. Evita alcoolul, sucurile de orice fel, laptele.
Musetel. Te relaxeaza, iti revii mai repede daca vei consuma ceai de musetel cand ai diaree. Oricum te vei hidrata mai bine, asa ca de ce nu ai consuma ceaiul cu gust placut care calmeaza si inflamatiile si spasmele. Ai multe taninuri in musetel, deci iti va face bine la stomac. Se consuma cam trei cani pe zi sau mai multe, daca ai avut diaree mai puternica, alaturi de ceai de menta mai concentrat.
Miere de albine. Este buna, este naturala, calmeaza inflamatiile, ajuta intestinele sa isi revina imediat. Se poate consuma ca atare sau se pune in apa si se bea cand apar episoade diareice. Atentie la consum, nu faceti excese oricat de buna ar fi.
Otet. Nu orice otet e bun pentru diaree. Cel de mere ne trebuie, este antibacterian puternic, omoara orice fel de bacterii, virusuri care au provocat tulburari la nivelul intestinelor. Se dilueaza in apa si se consuma in cantitati mici la nevoie sau se poate pune si in alte preparate pentru diaree, in ceaiuri, de exemplu-doar cateva picaturi, atentie, vorbim despre un acid.