dieta boala Graves tiroida hiperactiva

Boala Graves este o afectiune autoimuna care ataca glanda tiroida, glanda incepe sa produca prea multi hormoni tiroidieni ajungandu-se la hipertiroidism. Hormonii tiroidieni au rol important in mentinerea temperaturii corporale in limite normale, in controlul ritmului cardiac si in metabolism. Ca urmare a hipertiroidismui asociat cu aceasta boala vor avea de suferit inima, oasele, muschii. Dieta pentru boala Graves este foarte simplu de urmat si te poate scapa de o parte din simptomatologia prezenta sau poate ameliora unele simptome.

Primele manifestari ale bolii Graves apar ca urmare a atacurilor repetate ale sistemului imunitar asupra tesuturilor glandei tiroide. Nu se cunosc motivele unui astfel de comportament din partea sistemului imunitar uman, insa simptomatologia asociata bolii Graves este cea mai comuna cauza a hipertiroidismului.

Hormonii tiroidieni si tiroida vor contribui la echilibrarea metabolismului, vor avea grija de rata metabolica, adica in cat timp si cum transforma corpul mancarea consumata in energie, cu ajutorul hormonilor. Numele bolii vine de la Robert Graves, un doctor irlandez care a descris-o pentru prima data prin anii 1800. Boala Graves este mai frecventa la femei decat la barbati, apare in special intre varstele de 30 si 50 de ani impliniti, insa putem sa vedem simptome ale bolii si la copii sau la adulti mai in varsta. Riscul de a dezvolta boala la un moment dat e mai mare daca ai avut membri in familie cu aceasta boala sau cu boli tiroidiene, daca esti fumator.

Si daca ai artrita reumatoida, lupus, diabet tip 1, boala celiaca, vitiligo ai sanse mari sa faci si boala Graves.

Cele mai afectate organe ale corpului vor fi inima, muschii scheletali, ochii, pielea, oasele, ficatul. Apar frecvent osteoporozele, aritmiile, probleme cu sistemul circulator odata ce ai facut boala Graves. Simptomatologia clasica asociata bolii Graves include: ritm cardiac modificat, inima bate prea rapid, hipertiroidism, diaree, piele mai subtire, mai calda la atingere, mai umeda, intoleranta la caldura, transpiratie excesiva, glanda tiroida marita, pierderea parului, schimbarea texturii parului, schimbari menstruale la femei, slabiciune musculara, iritatii oculare, umflaturi in jurul ochilor, sensibilitate la lumina, vedere incetosata sau dubla, cresterea poftei de mancare, pierderea in greutate, nervozitate excesiva, anxietate si multe alte simptome care ar putea depinde de fiecare individ si de organismul sau, de reactia la boala. Evolutia bolii e graduala si va dura luni, saptamani pana sa apara toate simptomele. In cazuri rare apare si o ingrosare a pielii locale, de culoare rosiatica.

Cauzele bolii Graves nu sunt intelese in totalitate. Specialistii si medicii cred ca ar fi vorba despre o productie in exces in cazul unui anticorp, TSI, imunoglobulina care stimuleaza tiroida in exces-anticorpul se ataseaza de celulele sanatoase ale tiroidei si hormonii tiroidieni sunt produsi in cantitate mai mare. Declansarea atacului asupra tesuturilor glandei tiroide poate sa apara ca urmare a unei combinatii de factori genetici si de factori de mediu, stres, infectii, sarcina. Diagnosticarea e simpla, se fac analize de sange tipice pentru tiroida, pentru anticorpi, radiografii, ultrasunete Doppler.

Ce va include dieta pentru cei care sufera de boala Graves, ce vei manca si ce nu vei avea voie sa mananci?

  • Mananca fructe de padure cat mai multe-au multi antioxidanti care vor ajuta sistemul imunitar si il vor echilibra, vor neutraliza radicalii liberi, activitatea tiroidei se va echilibra mai usor;
  • Evita carnea rosie-limiteaza consumul de carne rosie sau evita total carnea rosie ca sa nu mai ai probleme cu tiroida. In carnea rosie ai multe grasimi saturate rele care pot agrava simptomatologia bolii Graves. Asa vei scapa si de inflamatii si de neplacerile locale cauzate de boala Graves si te vei simti mai bine. Inlocuieste carnea rosie cu o carne slaba de vita, de pasare, de curcan sau chiar cu peste cat de mult si cat mai gras;
  • Mananca multe zarzavaturi proaspete, verdeturi cu frunze verzi-boala Graves nu permite o absorbtie corecta a calciului in sange, deci vei avea de suferit cu oasele si cu intreg scheletul care nu mai poate sustine corect greutatea corporala. De la spanac la kale sau varza, oricare sunt foarte bune daca suferi de boala Graves pentru ca au mult calciu;
  • Evita fast-foodul-ai foarte multi conservanti, grasimi rele, toate pot sa duca la stres oxidativ si la inflamatie in corp, sa acutizeze simptomatologia bolii Graves;
  • Mananca seminte de dovleac-ai nevoie de mult magneziu in dieta mai ales daca suferi de boala Graves. Magneziul joaca un rol foarte important in corp, are grija de musculatura si de functionarea nervilor, normalizeaza tensiunea arteriala, ajuta sistemul imunitar. Il gasesti si in caju, arahide si in semintele de dovleac, le poti pune in salate, supe, le poti folosi ca gustare;
  • Evita sa consumi sushi-da, ai Omega-3 in sushi, vitamine esentiale, poate si fier, dar ai prea mult iod. Iar iodul poate influenta functionarea glandei tiroide si asa „bombardate” de boala Graves;
  • Evita bauturile cu cofeina-ai deja tiroida prea activa, ai si sistemul imunitar care ataca in nestire tesuturile tiroidiene, deci nu ai nevoie de nimic ce contine cofeina pentru ca vei avea simptome agravate, ritm cardiac crescut, nopti nedormite si palme care transpira excesiv;
  • Mananca somon-contine si el iod, dar nu asa de mult si e sigur pentru consum daca ai boala Graves. Ai in el si vitamina D in cantitate mare, esentiala pentru functionarea optima a sistemului imunitar si pentru sanatatea oaselor, a musculaturii. Calciul e absorbit mai usor si mai repede, si ai nevoie de calciu pentru ca il vei elimina prea rapid prin sistemul excretor cand suferi de boala Graves;
  • Evita pastele-daca ai boala Graves s-ar putea sa ai si boala celiaca, deci si intoleranta la gluten. Glutenul e o colectie de proteine diferite, gasesti gluten in orice e fabricat din cereale. O dieta fara gluten e indicata pentru cei ce au boala Graves. Poti sa gasesti in comert paste fara gluten, dar e bine sa le elimini din meniul zilnic ca sa nu se acutizeze simptomatologia;
  • Mananca turmeric/curcuma-este intalnit adesea in bucataria asiatica, este un condiment foarte bun pentru ca are multi antioxidanti si proprietati antiinflamatoare;
  • Evita tofu si laptele de soia-soia poate sa stimuleze sistemul imunitar si sa duca la raspunsuri inflamatorii si la o functionare anormala a tiroidei, ajungandu-se pana la hipotiroidism;
  • Ce mai poti manca: broccoli, migdale, sardine, ulei din ficat de cod, ton, ciuperci, avocado, ciocolata neagra, nuci braziliene, orez brun, seminte floarea soarelui;
  • Ce nu ai voie sa mai mananci: fructe de mare, cod, varec, sare iodata.

Lasă un răspuns