Degenerescenta maculara este o afectiune comuna a retinei. Odata cu manifestarea primelor simptome se pierde vederea centrala, ne descurcam tot mai greu si pana la urma se poate ajunge si la tratamente complexe pentru a ameliora simptomatologia. Nutritia joaca si ea un rol important in tratarea degenerescentei maculare.
Degenerescenta maculara afecteaza vederea in asa masura incat toti pacientii care au fost diagnosticati cu aceasta boala nu pot vedea deloc ce se afla in fata lor. De regula intalnim degenerescenta maculara la adultii de peste 50 de ani, partea afectata din ochi e centrul retinei, organ ce controleaza vederea centrala. Nu se discuta de orbire sau de pierderea totala a vederii, vederea periferica este perfecta.
Putem avea degenerescenta maculara la un ochi la la amandoi, gradul de severitate variind. La nivel global ar fi peste 288 milioane de oameni care ar putea sa ajunga sa fie diagnosticati cu afectiunea mentionata pana in 2040. Pierderea vederii apare doar la persoanele peste 60+ ani.
Cei care au degenerescenta maculara sunt batranii in cele mai multe cazuri, dar si tinerii pot sa aiba probleme majore cu vederea din cauza ei. Factorii de risc ce duc la degenerescenta maculara ar fi: istoricul familial, greutatea corporala prea mare, fumatul activ, prezenta hipertensiunii, dieta bogata in grasimi saturate, incadrarea in rasa alba.
Sunt doua tipuri de degenerescenta maculara, umeda si uscata, cel mai comun tip diagnosticat este degenerescenta maculara uscata-apar niste depozite micute galbene in zona centrala a ochiului, depozite care se vor intari si nu vor mai permite o vedere normala. De multe ori acest tip se poate transforma usor in al doilea tip, cel umed, unde avem vase de sange anormale dezvoltate sub retina si „macula”, din ele iese sange si lichid, iar vederea normala e imposibila-acest tip duce la pierderea vederii centrale in timp.
Cauzele degenerescentei maculare pot fi genetice, se mosteneste de la parinti. Insa s-ar putea sa nu avem cazuri in familie si sa ne trezim cu ea. Varsta e alt motiv al aparitiei salei, alaturi de diabet, socuri la nivelul capului, infectii, dieta lipsita de nutrienti esentiali.
Simptomatologia degenerescentei maculare este una clasica si usor de observat. La inceput nici macar nu avem simptome pana cand boala nu a progresat suficient de mult. Insa cand aceasta a avansat si nu am avut tratamentul corespunzator nu mai vedem bine in lumina slaba, avem vedere incetosata, nu mai distingem clar intre culori simple si, intr-un final, ne pierdem vederea. Liniile drepte vazute par curbate, par ca sunt niste valuri, apar puncte albe, negre in campul vizual din ce in ce mai des.
Diagnosticarea degenerescentei maculare se va face doar la oftalmolog, cu echipamente si teste speciale. De la stabilirea zonei unde sunt probleme la nivelul retinei la examinarea ochiului la microscopul special si pana la o angiografie cu fluoresceina, un OCT sau un OCTA, toate ii vor spune medicului ce fel de degenerescenta maculara ai si va sti ce tratamente sa iti prescrie.
Alimentatia e deosebit de importanta daca te confruntin deja cu degenerescenta maculara sau vrei sa o previi. Ce poti manca si ce nu ai voie sa mananci?
Alimente permite daca te confrunti cu degenerescenta maculara sau vrei sa o previi:
- Antioxidanti din belsug-orice contine vitaminele A, C, E, morcov, nuci, seminte, ulei masline, lamai, portocale, verdeturi;
- Acizi grasi Omega-3-ii gasesti in nuci, seminte, peste, dar si in alte legume exotice, avocado, de exemplu;
- Zinc si Cupru-zincul are grija ca vitamina A naturala sa fie absorbita cum trebuie, cuprul e important in mentinerea sanatatii ochiului. Le gasesti in carne slaba, scoici, legume, fasole, iar cupru iei din tot ce are frunze verzi, verdeturi cat mai multe, oua, legume, seminte, nuci;
- Fructe de padure;
- Kale
- Spanac;
- Busuioc, varza, salata, broccoli, sparanghel, varza de Bruxelles;
- Galbenus de ou;
- Somon;
- Produse integrale;
- Porumb;
- Conopida;
- Morcovi, cartofi dulci;
- Ton;
- Grapefruit, lime, papaya, pepene, dovleac, caise;
- Iaurt, branza slaba;
- Carne de pui, de curcan;
- Rozmarin si alte condimente asemanatoare;
- Usturoi;
- Goji;
- Ardei galben.
Alimente interzise daca te confrunti cu degenerescenta maculara sau vrei sa o previi:
- Alimente procesate cu grasimi trans;
- Uleiul tropicale, de palmier-in locul lui foloseste ulei de floarea soarelui sau de porumb poate;
- Margarina, unt in exces;
- Oua prea multe, meniuri cu prea multe grasimi si produse lactate grase;
- Bauturi cu zahar si dulciuri;
- Carne rosie si procesata-vita, miel, porc, vanat, sunca, hot dog, salam, bacon;
- Fast-food;
- Produse lactate cu prea multa grasime-vezi smantana, laptele cu smantana, branza grasa;
- Conserve;
- Carbohidrati rafinati-paste de exemplu;
- Prajeli;
- Prajituri din comert.