Sindromul nefrotic este o afectiune a rinichilor manifestata prin trimiterea unei cantitati prea mari de proteine in urina. Nivelul de proteine din sange este mai mic decat in mod normal, apar dezechilibre la nivelul cantitatii de apa din organism. Pe langa medicamente si consultatii periodice, analize specifice pentru rinichi, sindromul nefrotic poate fi ameliorat printr-un regim alimentar echilibrat si prin evitarea anumitor tipuri de alimente si de ingrediente.
Cauzele sindromului nefrotic sunt de cele mai multe ori problemele aparute la vasele de sange din rinichi ce filtreaza excesul de apa din sange si substante cu potential toxic din corp. Apare imediat inflamatia, la nivelul picioarelor, la nivelul gleznelor, creste riscul complicatiilor si manifestarii simptomatologiei altor afectiuni. Odata cu sindromul nefrotic creste si riscul de infectii si de cheaguri.
Alte cauze al sindromului nefrotic: rinichii diabetici, functionare anormala a rinichilor, nefropatie membranoasa, amiloidoza. Factorii de risc ar fi: infectii diverse, HIV, hepatica B si C, malarie, anumite medicamente.
Simptomatologia sindromului nefrotic include: edem, inflamatii severe, in jurul ochilor, la picioare si glezne, urina laptoasa, crestere in greutate si retentie de fluide, oboseala cronica, lipsa poftei de mancare.
Cu o dieta cat mai echilibrata putem ameliora rapid simptomatologia asociata sindromului nefrotic. E foarte important sa avem o dieta corecta pentru a nu distruge rinichii. In mod normal, daca pierzi proteine din sange, ajunge in urina, te-ai gandi sa mananci mai multa proteina, dar e o greseala care se poate dovedi fatala. Ai putea sa distrugi nefronii si sa ajungi si la insuficienta renala.
O dieta bazata pe cat mai putin sodiu luat din alimente, ingrediente e recomandata mereu. Prea mult sodiu va duce la retentia de fluide, retentia de sare, inflamatiile vor aparea imediat, la fel si hipertensiunea. Atentie si la grasimile ingerate, e bine sa le reducem pe cat posibil mai ales ca afectiunea amintita conduce la un nivel ridicat de grasime in organism.
Ca sa nu ajungi in spital si sa ai complicatii in urma sindromului nefrotic trebuie sa stii foarte clar ce ai voie sa mananci si ce nu.
Alimente/ingrediente pe care le poti include in meniul zilnic cand suferi de sindromul nefrotic:
- Carne slaba-de pasare, peste, fructe de mare, orice iti place si oricat de des doresti poti manca, dar in cantitati mici. Atentie la excesul de proteine in fiecare zi pentru ca vei agrava sindromul nefrotic;
- Fasole uscata. O poti include in orice fel de preparate delicioase, o fierbi bine si o completezi cu multe legume, cu salate si totul va fi bine. Evita si in acest caz cantitati prea mari sau nu o manca deloc daca ai probleme cu digestia si nu vrei sa fii balonat tot timpul;
- Unt de arahide. Il poti manca oricand, il poti pune si in micul-dejun, poti sa il mananci cand vrei pentru ca nu iti va afecta simptomatologia sindromului nefrotic;
- Sursa de proteine, de claciu, soia e excelenta si e suficient de versatila incat sa iti permita sa gatesti tot ce vrei cu ea si sa ai mese excelente chiar daca suferi de sindromul nefrotic;
- Fructe proaspete sau inghetate. Cand ai fructe proaspete si e sezonul lor mananca mere, pepeni, pere, portocale, banane cat de multe, fa salata cu ele, inlocuieste o gustare nesanatoasa cu un fruct si te vei simti mult mai bine;
- Legume proaspete si inghetate. La fel ca la fructe, mananca fasole, salata, rosii, orice legume vrei si oricat de multe;
- Conserve cu sodiu cat mai putin, nu foarte sarate:
- Cartofi si orez. Iti asigura si necesarul de carbohidrati buni si ai o varietate de feluri de mancare pe care le poti face cu aceste ingrediente de baza;
- Cereale integrale;
- Branza proaspata, lapte, lactate slabe.
Alimente/ingrediente pe care nu ai voie sa le consumi cand suferi de sindromul nefrotic:
- Branza procesata;
- Carne cu prea mult sodiu-sunca, bacon, carnati, hot dog;
- Antreuri si alimente pentru cina inghetate;
- Carne la conserva;
- Legume murate;
- Alune sarate, floricele de porumb sarate;
- Paine cu multa sare;
- Cuburi de bulion, masline, muraturi, sos de soia.