Diverticulita este o afectiune care determina probleme la nivelul tubului digestiv. Este practic infectarea diverticulilor. Diverticulii sunt niste mici pungute din peretele colonului si din intestin. Cand anumite portiuni din instestin cedeaza presiunii si se sectioneaza apare infectia, inflamatia.
Boala se manifesta mai ales la pacientii peste 60 de ani, la care putem intalni diverticuloza. Mai putin de 5 procente dintre cei care au deja diverticuloza vor ajunge si la diverticulita.
Putem trai foarte bine fara sa stim ca avem diverticulita. Doar diagnosticarea de specialitate si durerile de colon pot sa ne spuna clar daca avem sau nu diverticulita. Aceasta afectiune este din ce in ce mai des intalnita poate si din cauza alimentatiei moderne si ingredientelor sau alimentelor care nu sunt atat de bune pentru sistemul digestiv.
Diverticulita aduce complicatii frecvente, de la stare de rau, febra, dureri abdominale, pana la sange in masa fecala si abcese, fistule. Simptomatologia asociata diverticulitei poate include durere persistenta, in partea stanga a abdomenului, in cea inferioara, stari de rau pronuntate si varsaturi, greata, febra mare, abdomen „tare”, incordat la palpare, constipatie, diaree.
Cauzele diverticulitei sunt clare: cand diverticulii e inflameaza si se rup apar si infectii si de acolo diverticulita e urmarea fireasca. Factorii de risc care pot aduce mai rapid diverticulita sunt inaintarea in varsta, obezitatea, fumatul, lipsa exercitiilor fizice, dieta bogata in grasimi animale, fara prea multe fibre. Si anumite medicamente declanseaza diverticulita, steroizi, opioide, medicamente antiinflamatoare, de exemplu ibuprofenul.
Stim ce este diverticulita, ce putem face sa o prevenim? In primul rand schimbari de dieta cat mai drastice.
Ce nu trebuie sa mananci cand ai diverticulita?
- Alimente cu o consistenta mai tare, alimente si ingrediente care pot cauza constipatie;
- Fara mere, pere, prune;
- Fara lapte, iaurt, inghetata;
- Fara mancaruri fermentate;
- Fara fasole;
- Fara grasimi trans in exces;
- Fara soia si varza;
- Fara ceapa si usturoi;
- Fara carne rosie in exces;
- Fara alimente bogate in zahar, grasimi, fara multe fibre;
- Fara linte sau orice alte legume prea bogate in fibre;
- Fara cereale integrale;
- Fara seminte de orice fel;
- Fara nuci si orice fel de variante din aceeasi familie;
- Fara floricele si porumb;
- Fara fructe uscate de orice fel;
- Fara mancare preparata prin prajire in ulei.