Uveita este un tip de inflamatie a ochiului ce afecteaza, de regula, tesutul din peretele ocular. Aceasta afectiune apare din senin si are o evolutie rapida, manifestarile clinice fiind comune, ochi rosii, durere, vedere incetosata, sunt afectati ambii ochi sau doar unul singur. Netratata la timp, uveita poate duce la pierderea ochiului, de aceea e foarte important sa existe o diagnosticare corecta de la primele simptome si tratamente adecvate prescrise de catre medicul specialist pentru a evita complicatiile.
Cand ne confruntam cu uveita simptomatologia este una foarte usor de confundat cu toate semnele de la alte boli comune aparute la nivel ocular. Cel mai simplu este sa ne privim ochiul in oglinda si daca vedem roseata puternica la un ochi, la ambii, simtim durere, avem o sensibilitate la lumina pronuntata, vedere in ceata, pete, puncte albe plutitoare in campul vizual, vedere din ce in ce mai slaba ar fi bine sa ne prezentam la medicul oftalmolog.
Simptomele pot sa apara din senin si sa se agraveze imediat sau putem avea simptome care apar gradual. Uneori nici macar nu avem simptome si nu stim ca avem uveita pana la un control de rutina la oftalmologie.
Tipologia uveitei depinde de partea ochiului ce a fost afectata, inflamata. Astfel, putem avea uveita anterioara, ce afecteaza interiorul partii frontale a ochiului, intre cornee si iris, corpul ciliar, denumita si irita, uveita intermediara, care afecteaza retina si vasele de sange din spatele lentilelor ochiului, gelul din centrul ochiului. Uveita posterioara e mai periculoasa pentru ca afecteaza interiorul partii anterioare a ochiului, retina, coroida, iar panuveita se manifesta cand toata uvea este inflamata, din fata in spatele ochiului uman.
Cauzele aparitiei uveitei nu sunt pe deplin cunoscute. Ar putea fi vorba de o boala autoimuna inflamatoare, ca de exemplu sarcoidoza, spondilita anchilozanta, lupus eritematos sistemic sau boala Crohn, de o infectie, poate tuberculoza, infectie de la zgarietura de pisica, herpes, sifilis, reactie adversa la medicamente, o forma de cancer, rezultatul ranirii si operatiilor.
Factorii de risc pentru uveita ar putea fi genetici, daca apar modificari la nivelul genelor, dar si fumatul excesiv, fumatorii controland mai greu progresul uveitelor.
Complicatiile uveitei sunt dintre cele mai periculoase. De exemplu, ne putem trezi cu inflamarea retinei, cu cicatrici retineale, glaucom, caratacta, distrugeri produse la nivelul nervului optic, detasarea retinei, pierdere permanenta a vedere, orbire.
Diagnosticarea uveitelor se va face doar la oftalmolog. Se va incepe cu istoricul medical si cu observarea ochiului, se vor face teste cu aparatura speciala oftalmologica pentru determinarea prezentei uveitei. Se testeaza raspunsul pupilelor la lumina, vederea in general, se realizeaza tonometria, presiunea din interiorul ochilor, se observa cu un microscop special interiorul ochiului si, daca e nevoie, se apeleaza si la oftalmoscopie, funduscopie, cu dilatarea pupilei.
La consultul oftalmologic se va fotografia retina pentru analiza in detaliu, se va recomanda si o tomografie in coerenta optica, OCT-ul cum mai e cunoscut, pentru a se masura grosimea retinei si a coroidei ca sa se observe clar inflamatia la nivelul tesutului. Angiografia cu fluoresceina sau angiografia cu verde de indocianina sunt foarte utile daca se suspecteaza ca e vorba de uveita.
Analizele de sange si analiza lichidului din ochi, radiografii si CT, un RMN ar putea fi cele mai bune abordari cand medicul suspecteaza ca e o uveita agravata. De cele mai multe ori, chiar daca identifici o cauza a uveitelor asta nu inseamna ca ai si tratamente care vindeca in mod complet uveita. Controlul inflamatiei e cel mai important si tratamentele specifice vor fi primele luate in considerare.
Tratamentele pentru uveita depind foarte mult de prezenta sau de absenta unei boli ce a determinat inflamatia. Daca stim deja care e afectiunea se va trata respectiva boala. Daca nu e vorba de o infectie, tratamentele pentru uveita sunt la fel. Se reduce inflamatia din ochi, tratamentele sunt de durata, luni, ani, si sunt diferite si eficiente.
De exemplu, medicamentele care reduc inflamatia sunt excelente la uveite, corticosteroizii isi vor face treaba bine, picaturile pentru ochi vor functiona de minune, la fel si injectiile locale, pastilele. Se adauga medicamentele pentru spasme, picaturile care dilateaza pupila, antibiotice contra bacteriilor si virusurilor, antivirale, dar doar daca e vorba de infectii, fara corticosteroizi in acest caz.
Medicamentele pentru sistemul imunitar si care distrug anumite celule ar putea fi recomandate, mai ales daca e vorba de uveita care nu raspunde deloc la corticosteroizi sau se inrautateste, ameninta vederea. Orice fel de tratamente se vor lua pe perioade limitate, se va merge iarasi la control, se vor face analize la trei luni si controale cat mai dese.
In cazuri grave de uveita se ajunge la operatii, vitrectomii, la implanturi oculare ce elimina treptat corticosteroizi in ochi pentru doi sau trei ani.
Apar cataracte la cei care nu au trecut printr-o operatie de cataracta, apare si glaucomul, tensiunea oculara e foarte mare si e greu de tinut in frau. Rapiditatea recuperarilor depinde de severitatea simptomatologiei si de locul in care a aparut uveita. La uveitele posterioare, panuveite, retinite, vindecarea e mai lenta, inflamatia severa se va vindeca mai greu decat daca discutam despre inflamatii moderate. Uveitele pot recidiva, caz in care e nevoie de prezentare urgenta la medicul oftalmolog pentru consultatie si tratament nou.