Febra Q este pe lista afectiunilor rare si continua sa puna probleme de fiecare data cand e depistata la pacienti din toata lumea. Ajungi sa ai febra Q dupa ce bacteria C. burnetii patrunde in organism, o iei foarte usor din aer, unde sunt particule de praf contaminate cu lichide de la animale infectate. Forma cronica a bolii duce la probleme majore cu inima si cu alte organe din corp, riscul dezvoltarii febrei Q este mai mare daca pacientul a avut deja probleme cu valvele de la inima si cu vasele de sange. Tratamente exista, insa trebuie administrate de la primele simptome ca sa fie eficiente.
Febra Q porneste de la o simpla infectare bacteriana, mai precis cu Coxiella burnetii, luata cel mai probabil din aer si din particulele de praf deja contaminate. Oile, caprele, vitele, alte animale sunt purtatoarele bacteriei. Bacteria ajunge rapid in sol si de acolo se poate transmite imediat la om. Denumita si „febra intrebarilor”, febra Q nu a putut fi diagnostica prima data cand a aparut la om.
Febra poate afecta inima, vasele de sange, oasele, multe alte parti din organism la care nici macar nu te gandesti. 1%-5% din cei infectati deja cu bacteria C. burnetii ajung sa aiba si febra Q. Dupa primele simptome vor trece luni, ani, ele vor disparea si de abia atunci vei fi diagnosticat, cel mai probabil cand ai complicatii si ajungi la medic. Cazurile cronice nu au nici macar simptome la infectare. Forma comuna cauzeaza inflamatii cardiace, endocardite.
Simptomatologia febrei Q poate fi confundata foarte usor cu toate simptomele pe care le avem la o gripa banala. Bacteria C burnetii infecteaza imediat plamanii, inima, creierul, oasele, orice alte parti din corp si simptomele apar local, la acele organe. De la oboseala cronica sau alte simptome aparent banale care tin luni, ani, pe toate le vom experimenta cand avem deja febra Q.
Primele simptome acute initiale apar la 3-30 zile de la expunerea la bacterie. Oboseala cronica care nu mai trece si se mentine saptamani, chiar ani e primul semn clar. Se adauga si pneumoniile, inflamatii la nivelul creierului, encefalite, meningite, hepatite. Desigur e vorba de febra, frisoane, transpiratie excesiva, dureri musculare, sensibilitate mare la lumina, dureri de cap severe care nu trec cu nimic, stari de rau, greata, varsaturi, diaree, tuse, dureri in piept si de stomac, iritatii, dispnee.
Cand se ajunge la simptomatologie pe luni sau ani, care nu mai trece, se discuta despre sindromul oboselii febrei Q care vine la pachet cu oboseala cronica, extrema, dureri de cap, transpiratii, dureri de incheieturi, articulatii, dureri musculare. In faza cronica, febra Q aduce transpiratii nocturne excesive, febra usoara, pierdere in greutate, respiratie ingreunata, inflamatii la picioare si maini.
De obicei vedem simptomele la cei care lucreaza in ferme, stau mereu pe langa animale, la veterinari, oricine asista la fatare, dar si la cei din abatoare, care lucreaza cu o carne cruda, unde sunt si multe lichide, de exemplu sange. Femeile gravide, pacientii care au avut endocardite, anevrism, functionare anormala a rinichilor, pacientii cu proteze vasculare, cei cu sistem imunitar slabit sunt cei mai predispusi la febra Q.
Dincolo de transmiterea pe cale aeriana si prin particule infectate de praf inhalate, mai putem sa ne trezim cu febra Q si daca mancam sau bem produse din lapte nepasteurizate, daca ne musca o capusa infectata, daca avem deja bacteria si suntem infectate cand suntem gravide, nastem, transmitem si copilului, daca primim transfuzie sanguina. Din fericire, febra Q nu este contagioasa, deci nu se poate transmite de la om la om.
Diagnosticarea febrei Q e foarte simpla. Se observa simptomatologia, istoricul medical, se preleveaza probe de sange pentru analize de specialitate, se discuta despre lucrul in jurul animalelor, in ferme. Dupa cateva saptamani vor veni si rezultatele analizelor de sange si stii clar daca ai sau nu febra Q. De-a lungul timpului se vor da mai multe probe de sange ca sa se stabileasca exact diagnosticul pentru un pacient care e suspectat a avea febra Q.
Simptomele acute ale febrei Q sunt tratate cu antibiotice si medicamente antiinflamatoare. Doar medicul specialist va putea sa isi dea seama ce combinatie va functiona si ce fel de medicamente trebuie sa iei dupa ce va vedea ce simptome ai deja. De la doxiciclina la rifampin, claritromicina sau fluorochinolona, pe toate le vei gasi in schemele de tratament. Dupa tratamente febra Q nu va mai reprezenta o problema, e o boala rara care se vindeca complet cand ai tratamentul corect. Cazurile cronice sunt foarte greu de vindecat si nu raspund asa bine la tratamente. Tratamentele vor dura 2-3 saptamani in faza acuta si 18-24 luni in faza cronica a febrei Q.
Preventia pentru febra Q e posibila. Iata ce masuri ai de luat ca sa nu te infectezi:
- Poarta mereu masca si manusi daca lucrezi cu animale;
- Evita laptele si produsele din lapte nepasteurizate;
- Trateaza problemele de la inima, de la valve ca sa nu te trezesti cu forma cronica;
- Fa vaccinul impotriva febrei Q daca te afli in zone de risc si ai la dispozitie un astfel de vaccin;
- Dezinfecteaza bine zonele unde lucrezi si unde au fost animale, stau animale;
- Spala mainile cu apa si sapun;
- Izoleaza animalele infectate si nu interactiona cu ele;
- Testeaza animalele ca sa depistezi infectarile;
- Nu permite aerului viciat de la animale sa intre si in alte camere, zone unde stai tu si alti oameni.
Cele mai frecvente complicatii ale febrei Q ar fi:
- Anevrism;
- Fistule arteriale;
- Endocardite agravate;
- Cicatrice la nivelul plamanilor;
- ARDS;
- Insuficienta cardiaca;
- Infectii ale oaselor;
- Avort, pierderea sarcinii;
- Greutate redusa a copilului la momentul nasterii.