menoragie

Menoragia descrie o hemoragie anormala aparuta in timpul menstruatiei, o hemoragie care dureaza mult mai mult timp decat hemoragia normala din timpul ciclului menstrual. Multe femei nu experimenteaza hemoragii atat de puternice incat sa poata fi vorba de menoragie.

Odata cu aparitia menoragiei iti vor fi afectate activitatile de zi cu zi si vei avea si crampe menstruale puternice. Din fericire, menoragia se trateaza daca e depistata din timp si daca mergi la control ginecologic periodic, cat mai des.

Simptomatologia menoragiei este foarte usor de observat. Vezi ca ai prea multe tampoane sau O.B.-uri schimbate in decurs de cateva ore la rand, ai nevoie de protectie sanitara dubla ca sa controlezi hemoragia, noaptea trebuie sa te trezesti mereu ca sa schimbi tampoanele, absorbantele pentru ca se vor umple imediat de sange. Hemoragia nu dispare nici dupa o saptamana si e si mai puternica, apar cheaguri de sange, nu poti sa iti mai desfasori activitatea normala din cauza sangerarii prea puternice.

La pachet cu toate aceste simptome vin si anemia, oboseala cronica, respiratia cu probleme. Uneori poti sa ai si sangerari intre menstruatii, sangerari neregulate vaginale puternice, sangerari vaginale dupa menopauza.

Cauzele menoragiei nu sunt cunoscute de multe ori. Insa cele mai frecvente cauze posibile, clare ar putea fi: dezechilibrele hormonale, diferente intre nivelul de estrogen si progesteron, endometrul dezvoltat in exces ca urmare a acestor dezechilibre, sindromul ovarelor polichistice, obezitatea, rezistenta la insulina, probleme cu glanda tiroida, disfunctii ovariene, de ovulatie, fibroame uterine, polipi uterini, adenomioza, complicatiile din sarcina, localizare anormala a placentei, probleme mostenite la nivel circulator, cu sangele, boala Willebrand, de exemplu. Ne vom gandi si la medicamente cu efecte secundare cunoscute ce duc la menoragie, cele pentru inflamatii, pentru hormoni, la boli obisnuite ale rinichilor, ale ficatului.

Factorii de risc pentru menoragie sunt diferiti in functie de varsta si de bolile prezente la nivel individual. Daca nu e suficient progesteron in corp, care apare la ovulatie, atunci te astepti la sangerare puternica menstruala. Lipsa ovulatiei la adolescente duce la menoragie de multe ori. Practic ai menstruatie, dar nu ai ovulatie in primul an si dupa prima menstruatie avuta in viata ta.

Patologia uterina e un factor de risc la femeile in varsta-fibroame, polipi, afectiuni uterine, vaginale. Cancerul uterin, problemele cu sangele, efectele secundare ale medicamentelor, boli de ficat, de rinichi ar puta fi alti factori care contribuie la aparitia menoragiei sau la inrautatirea ei.

Complicatiile menoragiei sunt anemia, ai mai putine celule rosii in sange, deficienta de fier, oboseala cronica permanenta, dureri severe, crampe menstruale foarte greu de suportat.

Diagnosticarea menoragiei se va face intotdeauna in cabinetul ginecologic. Se va consulta istoricul medical al pacientei, se va observa sangerarea, se realizeaza consult ginecologic amanuntit, se vor recomanda analize de sange tipice, pentru a se depista bolile tiroidei, prezenta sau absenta cantitatii suficiente de fier din sange, probleme legate de coagularea sangelui. Testul Papanicolau e recomandat si el pentru a se depista infectii, inflamatii din interiorul vaginului, din zona cervixului, sistemului reproducator feminin.

La nevoie se va solicita biopsie endometriala, prelevare de tesut din uter, ultrasunete la nivelul aparatului reproducator. In functie de rezultatele de la testele initiale se va recomanda sonohisterografia, histeroscopie. Stii clar care e diagnosticul, daca e menoragie, cand elimini orice problema a aparatului reproducator, a organelor genitale.

Cat despre tratamentele pentru menoragie, acestea vor depinde de istoricul medical, de starea de sanatate la un anumit moment, de cauzele si de severitatea menoragiei, de toleranta la medicamente, proceduri si terapii, dar si de planurile pentru a avea un bebe.

Ca medicamente se vor recomanda multe antiinflamatoare nesteroidiene, acidul tranexamic, contraceptive orale, progesteron administrat pe cale orala, dispozitive intrauterine hormonale, suplimente, vitamine cu mult fier daca esti anemica.

In situatia in care tratamentele medicamentoase nu dau randament se apeleaza la interventii chirurgicale variate. Dilatarea si cauterizarea uterina, embolizarea arteriala uterina, operatia cu ultrasunete localizata, miomectomia, eliminare de fibroame uterine laparoscopic sau via cervix si vagin. Ablatia endometriala cu laser, radiofrecventa, caldura aplicata la nivel endometrial ar fi o procedura mai complexa si de ultima instanta, daca nimic nu da rezultate, dar mai poate fi facuta si rezectie endometriala.

Eliminarea uterului si a cervixului, histerectomia, e ultima procedura chirurgicala si se face doar in cazuri foarte grave. In plus, se pot elimina si ovarele, ceea ce va duce la menopauza prematura.

De cele mai multe ori, daca menoragia e un simptom al unei afectiuni cunoscute, diagnosticate, se trateaza afectiunea si sangerarile nu mai sunt atat de puternice in timp.

Lasă un răspuns