De-a lungul vietii, din varii motive, ajungem sa ne confruntam cu tulburari de ritm circadian. Tulburarea de ritm circadian apare atunci cand ritmul de somn-veghe nu se mai sincronizeaza cu mediul inconjurator si interfereaza cu activitatile de zi cu zi. Toti oamenii au la nivel cerebral un „ceas biologic” ce controleaza cu precizie elvetiana ritmul activitatilor si functionarii corpului. Ciclul somn-veghe este unul codificat genetic, are 24 de ore si se sincronizeaza cu lumina, intunericu,  in general. De aceea dormim noaptea, suntem in stare de veghe si alerti ziua.

Exista mai multe subtipuri de tulburari de ritm circadian, somn intarziat, decalaj de fus orar, de lucru in ture. Daca calatorim mult in Europa sau chiar peste ocean ne vom confrunta adesea cu tulburarea de ritm circadian cauzata de modificarea fusului orar.

Tulburarea de ritm circadian determinata de fusurile orare diferite apare atunci cand calatorim frecvent peste hotare si trecerea de la fusul orar din tara noastra se face prea rapid catre fusul orar diferit din alte tari. Explicatia din spatele acestei tulburari e simpla: ceasul biologic e sincronizat cu fusul orar din tara unde traiesti si nu cu fusul orar al tarii unde ai ajuns. Cu cat fusul orar e mai diferit de cel pe care il ai in tara, cu atat vei avea o tulburare mai grava de ritm circadian. Urmarile sunt usor de intuit: oboseala pe timp de zi, senzatii neplacute mereu, dificultati de concentrare si probleme gastrointestinale.

Simptomatologia asociata tulburarii descrise anterior poate varia. Putem avea un singur simptom sau mai multe. Se manifesta insomnia, trezirile prea devreme, somnolenta si somn in exces, oboseala cronica permanenta, dureri de stomac, constipatie sau diaree fara o cauza clara. Nu te simti bine, treci de la o stare la alta rapid, zambesti, dupa care dupa cateva minute poti sa plangi. Cu cat calatoresti mai departe de tara ta, cu atat simptomatologia se va acutiza.
Daca ai trecut deja pe alt fus orar cu cateva ore in plus sau in minus in 24-48 de ore vei simti toate aceste simptome. Calatoriile spre est vor aduce la agravarea simptomelor, mai ales daca vei calatori des si vei avea mereu schimbari bruste de fus orar. E nevoie de cel putin 24 de ore ca sa iti revii dupa ce ai trecut de o zona orara diferita de cea din tara ta.

Partea mai putin placuta e ca tot organismul va functiona raportat la fusul orar din tara ta, unde traiesti de obicei. Vei merge la toaleta fix la orele la care mergeai in tara ta, vei dormi sau nu vei mai fi in stare de nimic la orele la care te culcai acasa sau era seara tarziu, asta desi te afli intr-un oras unde oamenii merg la lucru, sunt in stare de veghe pentru ca ora e diferita.

O influenta importanta asupra ritmului circacian o are si lumina solara. Ea are grija de nivelul de melatonina, un hormon care ajuta la sincronizarea celulelor din tot corpul. Semnalele luminoase ajung la creier prin intermediul ochiului. Noaptea e eliberata melatonina in cantitati mari cand lumina de la soare nu mai exista. Ziua cantitatea de melatonina eliberata e redusa.

Cauzele aparitiei simptomelor asociate cu tulburarea de ritm circadian pusa pe seama schimbarilor rapide de fus orar pot fi legate si de presiunea schimbata din avion si de altitudinea inalta asociata cu deplasarea cu ajutorul avionului. Nivelul de umiditate e scazut in avion, apare deshidratarea mai usor, ceea ce duce la aparitia simptomatologiei acestei tulburari comune.

Prevenirea tulburarii de somn cauzate de modificarile rapide de fus orar este si ea destul de simpla. E bine sa ajungi mai devreme la destinatie, ca sa ii dai o sansa corpului sa se adapteze la noul fus orar, cateva zile. Inainte de calatorie e de preferat sa te odihnesti foarte bine, este recomandat sa ajustezi gradual expunerea la lumina solara. Expunerea la lumina serii te ajuta sa te adaptezi mai usor la fusuri orare care sunt peste cel din tara ta, iar expunerea la lumina diminetii te ajuta sa te adaptezi la fusuri orare cu „minus”, in tari unde avem diferente in „minus” fata de fusul orar de referinta.

Problema apare cand calatoresti deja destul de mult si treci peste opt zone orare. Corpul uman ar putea sa fie confuz si sa creada ca e vorba de lumina de dimineata cand de fapt e seara. E valabil si scenariul in care organismul confunda lumina de seara cu lumina de la inceputul diminetii.

Tratamente pentru tulburarea de somn cauza de fusul orar schimbat nu exista. Poti lua melatonina, poti face terapie cu lumina solara, expunere la lumina treptata, poti bea cafea ca sa iti revii mai usor. La nevoie ai voie sa iei si nonbenzodiazepine si benzodiazepine ca sa poti dormi chiar daca in orasul de peste mari si tari e noapte si la tine acasa era ziua.

Lasă un răspuns