sindrom picioare nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune destul de comuna, manifestata prin nevoia permanenta de a misca picioarele, din cauza unei senzatii neplacute de la nivelul lor. Afectiunea neurologica si senzitivo-motorie se manifesta mai ales noaptea, cand stai in pat si te odihnesti. Orice miscare a picioarelor va calma starea de agitatie si de nelinistite resimtite, insa doar temporar.

Boala Willis-Ekbom, cum mai e cunoscut sindromul picioarelor nelinistite, poate sa apara la orice varsta si se va inrautati pe masura ce trec anii. Nu te lasa sa dormi aproape deloc, nu mai poti sa iti desfasori activitatile zilnice asa cum o faceai inainte sa ai primele simptome. Schimbarea stilului de viata si medicamentele te pot ajuta sa scapi aproape total de acest sindrom.

Asa cum ti-ai dat deja seama, sindromul picioarelor nelinistite are ca simptomatologie principala nevoia urgenta si imperioasa de a micsa picioarele. Dar nu se reduce doar la acest simptom comun. Mai pot afara senzatii care incep dupa ce te linistesti si stai intr-o pozitie relaxata mai mult timp, simptome care se amelioreaza cand „scuturi” putin picioarele si le intinzi, cand incerci sa mergi pe o anumita distanta.

Seara simptomatologia se inrautateste, picioarele pot sa aiba miscari incontrolabile si in timpul somnului, ambele parti ale corpului sunt afectate de simptomele comune. Putem intalni simptomatologia sindromului picioarelor nelinistite si la nivelul bratelor uneori, dar asta foarte rar.

De la mancarimi la dureri, la senzatia de furnicute care sunt peste tot in picioare si la senzatia existentei unor taratoare la nivelul picioarelor, toate apar atunci cand ai fost diagnosticat cu sindromul amintit anterior. De multe ori simptomele dispar pentru o perioada complet si revin cand te astepti mai putin.

Cauzele sindromului sunt necunoscute. Totusi oamenii de stiinta si medicii sunt de parere ca un dezechilibru al dopaminei din creier ar putea duce la toate aceste manifestari-dopamina este raspunzatoare si ajuta la trimiterea semnalelor pentru controlul miscarilor musculare. Mostenirea genetica este si ea in joc, mai ales daca ai simptome inainte de 40 de ani, la fel si sarcina, care poate inrautati simptomatologia-daca apar simptome apar in ultimul trimestru de sarcina, insa toate manifestarile dispar dupa nastere.

Afectiunea e mai comuna in randul femeilor decat in randul barbatilor si este insotita si agravata si de alte boli care ar putea sa o agraveze. De exemplu, neuropatia periferica, deficienta de fier, problemele cu rinichii, problemele legate de coloana vertebrala si de functionarea ei, toate vor putea contribui la inrautatirea manifestarilor sindromului si la posibila aparitie a afectiunii.

Diagnosticarea e usoara. Se va efectua un consult general, unul neurologic, analize de sange, se va studia si somnul si vei discuta cu un specialist in somn daca e vorba despre simptomatologie severa.

Cat despre tratamente, de multe ori daca descoperi ce a produs sindromul picioarelor nelinistite poti sa scapi de simptome tratand afectiunea respectiva. Daca nu exista o afectiune care sa fi dus la acest sindrom singurul tratament eficient e cel care implica schimbari dramatice in viata de zi cu zi, de stil de viata, de dieta si intr-un final medicamente.

Medicamentele care cresc nivelul de dopamina din creier vor fi prescrise adesea, la fel si cele care afecteaza canalale de calciu. Daca e vorba de simptomatologie severa se pot recomanda si anumite medicamente din zona opioidelor, pastile pentru relaxarea musculara si pentru somn.

Prescrierea de medicamente pentru sindromul picioarelor nelinistite este ultimul lucru pe care il va face medicul si doar daca niciun fel de alte tratamente mai simple si schimbari recomandate in viata pacientului chiar nu functioneaza deloc.

Lasă un răspuns