Bolile psihice pot imbraca diverse forme. Tulburarea exploziva intermitenta este o afectiune psihica manifestata prin episoade repetate, bruste, de agresivitate, impulsate necontrolata, comportamente violente, violenta verbala ca raspuns disproportionat la o situatie obisnuita.
Furia la volan, abuzul domestic, aruncarea cu obiecte peste tot prin casa la furie, toate pot fi semne clare ale instalarii tulburarii explozive intermitente. Odata aparute primele manifestari, aceasta afectiune iti va schimba complet viata, relatiile cu oamenii din jur, vei avea probleme la munca sau la scoala, vor fi si consecinte legale si financiare. Pe masura ce inaintezi in varsta severitatea „crizelor” va fi din ce in ce mai redusa…
De multe ori ne mai enervam si avem perioade destul de scurte cand nu ne putem controla. Daca aceste episoade sunt rare si stim ca nu avem probleme psihice nu ar trebui sa ne facem griji. Dar cand accesele de furie si comportamentele agresive se repeta, apar din senin, fara un motiv clar, si dureaza destul de mult cu siguranta avem ceea ce se numeste in termeni de specialitate tulburare exploziva intermitenta. Putem sa ne trezim cu episoade de agresivitate foarte mare saptamana de saptamana sau pot trece luni in care sa fim perfect normali si dintr-odata sa ne manifestam ciudat.
In permanenta persoana care sufera de o astfel de tulburare psihica este nervoasa, agresiva, impulsiva, iritata, agresivitatea verbala devine o constanta intre episoadele cu un comportament agresiv din punct de vedere fizic. Episoadele de agresivitate foarte mare, aparent fara motiv, pot fi precedate, insotite de furie, iritabilitate, energie in crestere, tremur, palpitatii, furnicaturi, senzatia de greutate in piept. Dupa ce apare criza, manifestarea tulburarii explozive intermitente avem crize de furie, ne certam, palmuim, impingem, lovim, putem strica lucruri din jurul nostru. Imediat dupa un astfel de episod intervine oboseala, pacientul se linisteste pe moment, intervine si regretul, rusinea pentru ce s-a intamplat, remuscarea.
Cauzele tulburarii explozive intermitente sunt multiple. Primele semne ale afectiunii apar pe la sase ani, deci in copilarie, dar si la pubertate. O cauza precisa a tulburarii nu se cunoaste, dar se crede ca e un cumul de factori biologici si de mediu. De obicei pacientii care ajung sa dezvolte o asemenea tulburare vin din familii unde existau mereu certuri, batai, unde era comportament agresiv verbal, fizic, asa ca micutii si mai apoi tinerii preiau imediat ceea ce au vazut.
Sau poate fi vorba si de genetica, se transmite comportamentul de la parinte la copil pe cale genetica, dar si despre functionarea creierului si chimia acestuia. Cu siguranta tulburarea va fi incurajata sa apara daca exista istoric familial legat de tulburari psihice, daca au fost cazuri in familie deja.
Complicatiile generate de tulburarea exploziva intermitenta pot fi legate de relatiile interpersonale imposibile, de probleme grave la locul de munca sau la scoala, facultate, din cauza comportamentelor anormale, de o violenta iesita din comun. Putem vedea si tendinte de a face rau propriei persoane, probleme medicale agravate, tensiune arteriala mare mereu, diabet, boli de inima, dureri cronice aparute pe fondul crizelor ce insotesc tulburarea exploziva intermitenta.
Evaluarea psihologica si psihiatrica, alaturi de o electrocardiograma si de consultul fizic vor asigura diagnosticarea corecta indiferent de stadiul in care se afla pacientul cu tulburare exploziva intermitenta.
Cat despre tratamente, acestea se reduc la medicamente administrate doar in cazuri grave si la psihoterapie, terapie de grup, terapie individuala-terapia cognitiv-comportamentala. Medicamentele folosite sunt de regula antidepresivele, cele pentru calmare, diverse combinatii de medicamente pentru boli psihice care au efecte si asupra tulburarii explozive intermitente.