Schizofrenia la copii este o boala psihica rara, dar severa, care se poate manifesta si la tineri. Copii care au schizofrenie ajung sa interpreteze realitatea din jurul lor in mod gresit. Apar probleme de gandire, de comportament, emotii greu de controlat, foarte puternice.

Se ajunge foarte usor la halucinatii, delir, gandire haotica, comportamente haotice, care determina o integrare imposibila in societate si o relationare imposibila. Este influentata dezvoltarea normala a copilului si comportamentul general al micutilor. Tratamente pentru schizofrenia la copii exista, dar sunt de durata si rezultatele nu sunt garantate…

Simptomatologia schizofreniei la copii si tineri este una complexa si implica probleme grave de comportament, de gandire, emotionale. In general avem halucinatii manifestate cu frecventa din ce in ce mai mare, vorbire dezorganizata, recunoasterea lor e foarte dificila cand copilul e mic. Cazurile de schizofrenie la copii mai mici de 13 ani sunt rare, dar sunt extrem de complexe. Cei mai multi pacienti care au schizofrenie au avut primele simptome la 25-30 de ani, dar si la 35 de ani, insa sa ai aceste simptome de la varste fragede e o adevarata drama…

Se vor observa probleme de gandire, rationamente imposibil de inteles, idei bizare si discurs bizar, vise confundate cu realitatea, retragere din societate, imposibilitatea unui somn normal, lipsa motivatiei, comportamente bizare, agresive, violente, refuzul realizarii unor lucruri banale, de exemplu spalatul zilnic si igiena personala. Se adauga pe lista de simptome si depresia, iritabilitatea exagerata, lipsa emotiilor, emotii incorecte pentru situatia in care se afla copilul, frici greu de justificat, suspiciuni excesive permanente.

La copiii mai mari apar iluziile, halucinatiile puternice si prelungite, gandirea dezorganizata, comunicarea imposibila, agitatie si comportamente motorii extreme, dezorganizate, simptome negative, lipsa emotiilor, refuzul spalarii si al igienei corporale.

Simptomatologia la copii apare gradual, primele simptome sunt vagi, va fi greu pentru specialisti sa isi dea seama daca e vorba de schizofrenie sau de alte tulburari comportamentale. Daca apar insa ganduri suicidale si tentative de suicid, indiferent de varsta, trebuie sa va adresati imediat psihiatrului.

Cauzele schizofreniei la copii nu sunt cunoscute in totalitate. E o combinatie intre genetica, chimia creierului si mediul in care traiesc copiii. Nu se stie de ce schizofrenia se manifesta si la copii atat de mici si de ce apare la unii si la altii nu. Dopamina si glutamatul, neurotransmitatori din creier, ar putea sa contribuie la instalarea schizofreniei cand nu sunt in cantitatile normale, cand apar schimbari chimice la nivelul lor. Pana la urma schizofrenia a fost catalogata ca boala a creierului uman.

Factorii de risc pentru schizofrenia la copii sunt: istoricul medical si familial, daca ai avut cazuri in familie de schizofrenie copiii ar putea sa aiba si ei probleme, inflamatia sau sistemul imunitar mult prea activ, varsta inaintata a tatalui, probleme la nastere si in timpul sarcinii, folosirea de psihoenergizante in tineretea mamei.

Diagnosticarea schizofreniei la copii isi propune sa elimine orice alte tulburari de comportament si boli psihice si sa se ajunga la un diagnostic corect, bazat pe simptomatologia prezenta. Se incepe cu un examen clinic in cabinet, cu analize de sange si RMN, computer tomograf.

Urmeaza evaluarea psihiatrica, foarte importanta pentru o diagnosticare corecta a schizofreniei. Se va discuta cu pacientul, cu familia, se vor face teste standardizate psihiatrice pentru a se determina daca e vorba de schizofrenie si in ce faza s-a ajuns. E foarte greu totusi sa oferi un diagnostic corect pentru ca si depresia sau tulburarile bipolare pot duce la simptome similare.

E nevoie de o monitorizare stricta a comportamentului copilul pentru mai multe luni ca sa fii sigur de diagnosticul pus.

Tratamentele pentru schizofrenia la copii si tineri depind de faza in care se afla boala si de manifestarile, simptomatologia asociate/a. De obicei discutam despre tratamente pe toata viata, chiar daca simptomele dispar la un moment dat. O echipa de medici, psihiatru, psiholog, terapeuti diversi, impreuna cu membrii familiei se vor ocupa de tratamente.

Se vor prescrie medicamente, antipsihotice ca sa nu mai apara iluziile si halucinatiile, antidepresive, medicamente impotriva anxietatii puternice. Atentie la toate aceste medicamente, ele au efecte secundare periculoase, deci va fi nevoie de o monitorizare stricta a copilului dupa administrare si de discutii permanente cu medicul.

Psihoterapia va da rezultate foarte bune daca a fost diagnosticata schizofrenia si nu se afla in faze cu severitate pronuntata. Terapia individuala este foarte buna si are rezultate bune, terapia familiala este implicata si ea, la fel si formarea de abilitati academice si sociale, reabilitarea vocationala.

Cand copilul are crize frecvente puternice sau medicamentele nu dau rezultatele dorite se recurge la spitalizare intr-o institutie specializata in tratarea pacientilor cu schizofrenie. Spitalul e cea mai buna varianta pentru tratamente corecte si pentru supravegherea copilului, supravegherea evolutiei bolii.

Daca nu exista simptomatologie severa se poate recurge si la spitalizare partiala sau la tratamente facute acasa de catre personal specializat. Dar inainte de aceste variante se va opta pentru internare si stabilizare. Doar medicul specialist sau echipa de medici care se ocupa de copil sau de adolescent va lua o decizie in aceasta privinta si va face si recomandari ulterioare bazate pe o noua evaluare.

Lasă un răspuns