ischemia intestinala

Ischemia intestinala nu este o afectiune banala si ar trebui tratata cu maxima seriozitate. Ea apare atunci cand arterele de la nivelul intestinelor sunt blocate, se ingusteaza, circulatia normala a sangelui nemaifiind posibila. Intestinul subtire si cel gros vor fi afectate, uneori impreuna, alteori separat, doar unul dintre intestine.

Celulele din sistemul digestiv nu mai primesc suficient oxigen si de aici si dureri, senzatia de rau permanenta si complicatiile tipice ischemiei intestinale. Tratamentele pentru aceasta boala vor avea efectul dorit doar daca sunt prescrise din timp, cand simptomatologia nu e una grava si afectiunea e la inceput, in primele ei faze.

Simptomatologia asociata ischemiei intestinale se poate manifesta din senin, in faza acuta, sau gradual, in faza cronica. Ischemia intestinala acuta se manifesta prin simptome precum: dureri abdominale severe aparute din senin, moderate sau usoare, severe, nevoia urgenta de a avea un scaun, scaune greu de eliminat frecvent, sensibilitate sau balonare la nivel abdominal, sange in fecale, stare de rau, greata, varsaturi, stari de confuzie mai ales la batrani.

Ischemia intestinala cronica duce simptomatologia prezenta la alt nivel, unul mai greu de suportat. Asta inseamna ca apare senzatia de stomac plin mereu, crampele abdominale sunt mai puternice si se manifesta la 30 de minute dupe ca am mancat, dureaza 1-3 ore. Durerile abdominale pot sa ne chinuie saptamani sau luni, nu ne mai putem alimenta corect, pierdem in greutate, diaree, greata si varsaturi repetate frecvent, balonari abdominale frecvente.

Cauzele ischemiei instestinale sunt de regula blocajele sau fluxul de sange anormal de la nivelul vaselor de sange, artere si vene, din intestine. Blocajele pot sa apara pentru ca arterele au un cheag care nu mai permite circulatia sangelui, arterele au fost ingustate de depozitele de grasimi, colesterol rau, tensiunea arteriala e prea scazuta si sangele nu mai e produs, nu mai ajunge in cantitati normale.

Ischemia instestinala aparuta la colon poate avea mai multe cauze: hipotensiune din cauza lipsei de hidratare, probleme cu inima si sistemul circulator, operatii complexe suferite, traume, socuri, cheaguri sau ateroscleroza la nivelul arterei care alimenteaza cu sange colonul, hernia, miscari si spasme ale intregului colon ce determina deplasari in jurul propriei axe. Se adauga acumularea de prea multe materii fecale in colon, inflamatii, alte probleme medicale care afecteaza circulatia normala a sangelui la nivelul colonului, medicamente care duc la ingustarea vaselor de sange, medicamente hormonale, exercitii fizice prea puternice, alergatul pe distante lungi.

Ischemia instestinala aparuta la nivelul intestinului subtire are cauze dintre cele mai diferite. Printre acestea gasim si: cheaguri de sange care circula de la inima spre arterele care alimenteaza cu sange intestinul subtire, aritmiile, probleme cu sistemul circulator, atacurile de cord, ateroscleroze agravate, probleme grave cu rinichii, socuri suferite, acumulari de depozite de grasime mult prea multe pe artere, cheaguri aparute la nivelul venelor care aduc sange la nivelul intestinului subtire, inflamatia pancreasului, infectii abdominale, cancere localizate la nivelul sistemului digestiv, colite ulceroase, administrarea de medicamente care riscul aparitiei cheagurilor de sange.

Factorii de risc in cazul ischemiei intestinale sunt usor de rescunoscut. Acumularile de grasime pe arterele care duc sange la intestine, ateroscleroza, afectiunile coronariene, varsta, cei peste 50 de ani vor dezvolta probabil ischemia intestinala, fumatul, problemele cu inima si cu vasele de sange, iata doar cateva exemple de factori de risc de luat in seama. Si medicamentele luate pentru evitarea sarcinilor nedorite, anticonceptionale, medicamentele care determina contractarea sau largirea vaselor de sange, cele pentru alergii, migrene pot duce la ischemii intestinale si se pot constitui in factori de risc. Un alt factor de risc important este reprezentat de problemele de coagulare si de tot ce tine de afectiuni ce au legatura cu o coagulare anormala.

Diagnosticarea ischemiilor intestinale se va face in functie de simptomatologia prezenta. Se vor recomanda analize medicale detaliate, se vor observa celulele albe din sange pentru a determina daca e vorba de o infectie sau de probleme cu sangele. Daca e nevoie se apeleaza la RMN, computer tomograf, radiografii, ultrasunete, angiograme, colonoscopii. Si operatiile sunt luate in considerare in cazuri rare, cand e nevoie de diagnosticare si de tratament dupa ce vezi exact ce se intampla la nivelul intestinelor.

Tratamentele pentru ischemiile intestinale urmaresc sa refaca fluxul de sange normal de la nivelul intestinului subtire sau de la nivelul intestinului gros. Ischemia la nivelul colonului va impune tratamente cu antibiotice, dar si tratarea problemelor cu inima si ale ritmului cardiac neregulat. Se vor opri tratamentele pentru migrene, hormonale, cele pentru inima. De multe ori ischemia de la nivelul colonului se va vindeca de la sine.

Daca intestinul gros a fost afectat grav de ischemie se va merge in sala de operatii pentru indepartarea tesuturilor „moarte”. Tot in timpul operatiilor se vor realiza deblocari ale arterelor. Se recomanda si angioplastia daca sunt depozite mari de grasime pe artere, ca sa ai din nou un flux de sange normal la nivelul intestinului.

Se prescriu medicamente pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange, pentru dizolvarea celor deja formate si pentru dilatarea vaselor de sange. Medicamentele anticoagulante se iau vreme de 3-6 luni doar daca instestinele si tesuturile lor nu au fost afectate si daca nu exista si tromboze. Un stent se va plasa in artera ca sa ramana deschisa. Daca apare in urma analizelor si o afectiune legata de coagularea sangelui anticoagulantele vor fi luate toata viata.

Lasă un răspuns