Intoleranta la lactoza e o afectiune a sistemului digestiv uman manifestata prin imposibilitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate. Simptomatologia asociata e foarte diferita, de la balonari la diaree sau crampe abdominale, oricum stii ca ai intoleranta la lactoza inca de la varste mici.
Pacientii care sufera de intoleranta la lactoza au nevoie de diete speciale, care nu contin deloc surse de lactoza. Daca nu ai gasit inca o dieta care sa te ajute sa ai o viata normala in randurile de mai jos vei gasi cateva idei utile.
Lipsa lactazei, o enzima importanta in procesul de digestie a lactozei duce la aparitia intolerantei la lactoza. Lactaza „sparge” lactoza in glucoza si galactoza, care se absorb in sange si sunt folosite pentru a ne oferi energie. Inca de la nastere putem sa digeram lactoza, laptele matern are lactoza. 75% din toata populatia lumii are deja intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza e cauzata de genetica, dar pot sa apara si factori ce tin de dieta si de stilul de viata, de functionarea corecta a sistemului digestiv uman. Durerile de stomac, crampele, gazele intestinale in exces, diareea manifestata foarte des, toate sunt semne clare ale intolerantei la lactoza. Constipatia, varsaturile, greata, starea de rau permanenta se pot adauga pe lista de simptome.
Dieta pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza e simpla: fara produse lactate, fara produse care ar putea contine lactoza. Ca sa stii exact ce poti mananca si ce nu ai in continuare o lista cuprinzatoare de ingrediente sau produse sigure pentru pacientii cu intoleranta la lactoza.
- Orice bautura de soia la diverse recipiente, cu gust placut si naturala, bio;
- Lapte fara lactoza;
- Bauturi din orez;
- Lapte de soia;
- Paine fara lapte, intaliana, frantuzeasca;
- Cereale fara lapte, integrale;
- Paste, macaroni;
- Cartofi, orez, orice fel de cereale gatite;
- Produse din orez expandat;
- Gustari din cereale integrale;
- Margarina vegetala;
- Ulei;
- Dressing de salata fara lapte;
- Legume si fructe proaspete, oricare doresti;
- Fructe si legume gatite, la conserva;
- Sucuri naturale de fructe, de preferat facute in casa;
- Carne slaba, peste, pui;
- Fasole, mazare;
- Oua;
- Unt de arahide, seminte, nuci;
- Branza din soia;
- Condimente
- Supe de legume, de carne slaba fara produse din lapte;
- Deserturi inghetate cu soia si orez;
- Sorbet fara lapte;
- Deserturi pe baza de gelatina;
- Miere, sirop natural, jeleu, gem, conserve fructe;
- Deserturi de orice tip fara lapte sau alte produse ce contin lactoza.