Crioglobulinemia face parte din bolile rare si se manifesta la nivelul sangelui pacientilor. Prevalenta sa este de 1 per 100.000 la nivel global, apare mai ales la femei, dar si barbatii o pot avea, mai ales daca individizii sunt trecuti bine de 50 de ani. Tratamente exista pentru afectiune, insa ele isi propun sa trateze simptomatologia si sa o amelioreze.

Crioglobulinele sunt niste proteine din sange care se „aduna” cand e frig si pot cauza distrugerea organelor, inflamatii. Cand apar si simptome de la aceste proteine discutam despre crioglobulinemie. Aceleasi proteine pot fi prezente in sange in cantitati mici fara sa duca neaparat la simptome.

Manifestata adesea la pacienti peste 50 de ani, femei mai ales, dar si la barbati, crioglobulinemia ar putea avea legatura cu prezenta HCV in zona de manifestare a bolii. Deci tratarea hepatitelor C este un scop in sine odata ce ai detectat multe cazuri de crioglobulinemie.

Exista trei tipuri de crioglobulinemie. Tipul 1 este crioglobulinemia simpla si e rezultatul prezentei unei singure proteine in sange. Tipul 2 si 3 aduc crioglobulinemia mixta, avem si alte proteine inclusiv factorul reumatoid RF-cam toate cazurile cunoscute de crioglobulinemie fac parte din aceste doua tipuri. Crioglobulinemia secundara indica legatura dintre boala si alta afectiune ce exista deja in organismul pacientului. Determinarea tipului de crioglobuline prezente va ajuta medicul sa isi faca o idee despre ce tratament va trebui sa prescrie pacientului. Identificarea corecta a tipului de crioglobulinemie va fi de mare ajutor pentru stabilirea cauzelor exacte ale declansarii acesteia.

Nu se stie exact de ce apare aceasta afectiune. Vasculita este o boala autoimuna care ar putea sa fie la baza ei. Factorii care ar putea determina inflamatii ar fi genetica, medicamentele, infectii, virusuri, factori de mediu, poluanti. De multe ori aceasta afectiune se asociaza cu artritele reumatoide, cu lupusul eritematos, cu sindromul Sjögren, cu limfomul.

Cei mai multi pacienti care se confrunta cu crioglobulinemia nu au simptome clare. Apare oboseala usoara, dureri articulare, senzatie de slabiciune in corp, de amorteala, eruptia cutanata, purpura, niste puncte rosii sau violet la nivelul partii inferioare a picioarelor. Alte simptome observate: schimbarea culorii mainilor si picioarelor, aparitia fenomenului Raynaud, pierdere in greutate, hipertensiune, inflamatii locale la glezne, picioare, ulceratii la nivelul pielii, cangrene, ficat si splina marite, senzatii de furnicaturi la maini, picioare, de slabiciune, probleme cu rinichii.

Depinde mult ce organe si ce sisteme au fost atacate. Unii pacienti nu au decat un nivel al crioglobulinei putin mai mare cand fac analize. Necrozele sunt de asemenea parte din simptomatologia, nervii au de suferit, durerile musculare sunt comune, noduli limfatici umflati si dureri abdominale vor completa tabloul simptomatic.

Daca e atacat creierul, pacientul va avea dureri de cap sau accident vascular cerebral, iar daca e atacata inima apar dureri in piept, dificultati de respiratie, inflamatii la nivelul picioarelor.

Diagnosticarea crioglobulinemiei este foarte simpla. Se recomanda analize de sange si se observa nivelul crioglobulinelor din sange. Se va analiza istoricul medical, se vor face radiografii, biopsii, RMN, CT. Foarte important de retinut este ca se vor face si testari pentru depistarea hepatitelor C, HVC, analize de urina, testari pentru nervi.

Cat despre tratamentele pentru crioglobulinemie, acestea nu sunt necesare mereu si depind mult de organele si sistemele afectate, de prezenta altor boli. La inceput se vor administra doar corticosteroizi, dupa care va urma plasmafereza care elimina crioglobulinele din plasma, sangele va circula normal. Daca se descopera la diagnosticare si hepatita C atunci se recomanda terapia antiviral, o vizita la specialistul in tratarea si bolile ficatului, daca e vorba si de limfom se merge la hematolog.

Cand nu avem cazuri grave se evita temperatura prea scazuta, se recomanda antiinflamatoare, monitorizarea evolutiei bolii. Uneori se vor recomanda si medicamente imunosupresoare impreuna cu alte tratamente specifice afectiunilor ce au putut duce la declansarea bolii rare. Rituximab e medicamentul de care vei auzi mereu cand vine vorba de tratarea bolnavilor de crioglobulinemie.

Ca si in cazul altor boli rare si aici e foarte important sa ne prezentam la doctor imediat ce avem simptome suspecte si sa respectam toate indicatiile sale. Crioglobulinemia e foarte periculoasa si ne poate afecta viata si organismul in moduri la care nici nu ne gandim la inceput, cand ne confruntam cu simptome banale, dar ciudate, aparute din senin… Doar medicii cu experienta si specialistii in boli rare pot sa ne spuna exact de ce suferim si ce avem de facut ca sa nu ajungem cand e prea tarziu in cabinetul medical sau la spital…

Lasă un răspuns