O alergie care apare intr-un sezon anume poarta numele de alergie de sezon. Alergenii reprezinta orice fel de factor extern sau chiar intern care poate declansa raspunsul alergic. Cel mai cunoscut alergen este polenul.
De obicei, alergiile sezoniere sunt mai rare iarna, insa chiar si asa te poti trezi cu rinite alergice si cand e ger afara. O dieta adaptata acestei probleme de sanatate ar putea sa ajute la ameliorarea simptomatologiei sau chiar la prevenirea aparitiei simptomelor.
Cauza alergiilor de sezon este una foarte simpla. Sistemul nostru imunitar vede intr-o substanta sau intr-un factor extern un potential dusman si reactioneaza imediat. Raspunsul la alergeni este eliberarea de histamine si alte substante chimice direct in sange. Si cand avem un nivel crescut de histamine si substante chimice tipice alergiilor in sange apare reactia alergica si alergiile de sezon.
Primavara copacii din preajma noastra si polenul pot fi alergenii care ne vor da mari batai de cap si alergii urate, vara iarba poate fi de vina si toate operatiunile tipice de pe camp, din zonele verzi. Toamna e randul ambroziei sa ne transforme viata intr-un cosmar din cauza reactiilor alergice puternice, dar si al polenului iarasi.
Si daca te astepti ca iarna sa nu ai alergii deloc te inseli amarnic. Pentru ca stai mai mult in casa vei avea alergeni in locuinat, mucegai, par de animale, acarieni care vor determina raspunsuri alergice la fel de periculoase precum in timpul primaverii sau al toamnei.
Simptomatologia alergiilor de sezon este una usor de diagnosticat si de observat. Avem congestie nazala, mancarimi ale nasului, dificultati in respiratie, stranutam des, ochii de „mananca”, sunt iritati, scade tensiunea arteriala, ritmul cardiac e din ce in ce mai alert. Lista de simptome e completata de eruptiile cutanate, prurit, iritatii locale, ochi umflati si rosii, care lacrimeaza abundent, varsaturi sau chiar diaree.
Tratamentul pentru alergiile de sezon este prescris doar dupa diagnosticarea de catre medicul specialist si consta in antihistaminice si in cazuri servere se vor administra si injectii pentru alergii, de regula cu adrenalina, doar cand e risc de anafilaxie si de soc anafilactic.
Impreuna cu un tratament corect putem sa scapam mai usor de alergii sau sa le prevenim prin consumul unor ingrediente si alimente aflate la indemana noastra.
- Ghimbir-cam toate simptomele neplacute ce vin la pachet cu alergiile de sezon se vor datora inflamatiei. Ghimbirul reduce inflamatia in mod natural, are si antioxidanti care vor ajuta organismul nostru sa faca fata alergiilor de de sezon. Studii recente au aratat ca anumite substante din ghimbir pot sa reduca productia de proteine ce duc la instalarea reactiilor alergice;
- Polen-polenul contine enzime speciale, nectar, miere, polen de la flori, ceara. Polenul are rol antiinflamator, antimicrobian, antifungic, reactiile alergice nu vor mai fi atat de puternice la un consum regulat de polen;
- Citrice-au multa vitamina C, scapi mai rapid de alergii daca vei consuma orice fel de citrice doresti cu regularitate. Rinitele alergice nu mai sunt atat de suparatoare cand ai cantitati mai mari de vitamina C in corp. Include pe lista ta de cumparaturi si portocale, grapefruit, lamai sau lime;
- Turmeric-curcuma, cum mai e cunoscut turmericul la noi, e un ingredient cu un gust excelent, are efect puternic antiinflamator. Curcumina, ingredientul sau activ, ajuta la reducerea simptomelor asociate cu bolile inflamatorii si ajuta la minimizarea inflamatiei si a iritatiilor locale mai ales in cazul rinitelor alergice;
- Rosii-o alta sursa foarte buna de vitamina C este rosia. Intr-o rosie normala ca marime ai cam 26% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului uman. Si tot rosiile reduc si previn inflamatiile locale prin prezenta unei substante speciale cu rol antioxidant denumita licopen-se absoarbe mai usor in organism cand e gatita rosia;
- Somon si alt tip de peste gras-macrou, somon, sardine, pastrav, ton, hering, poti consuma ce vrei si ce iti place, dar e bine sa te feresti de conserve. Pestele gras amintit are continut mare de Omega-3, acizi grasi esentiali pentru a face fata raspunsului alergic al organismului nostru. Un studiu recent a demonstrat ca un nivel mai mare de acid gras in sange de calitate va duce la un risc scazut de aparitie a alergiilor de sezon. Plus ca acizii grasi esentiali au si rol antiinflamator;
- Ceapa-contin quercetina, o substanta care este in mod natural un „medicament” antihistaminic, reducand simptomatologia alergiilor de sezon. Tot in ceapa avem substante antiinflamatorii si antioxidante. Consuma ceapa cruda de preferat, inclusa in sendvisuri sau in salatele preferate;
- Nuci si seminte de in-au continut mare de acizi grasi esentiali Omega-3, in semintele de in avem si seleniu, care reduce si mai mult raspunsul alergic;
- Broccoli si varza-quercetina este si substanta principala care reduce inflamatia asociata cu alergiile. Celulele sistemului imunitar nu vor mai elibera atat de rapid histaminele in sange, de unde si raspunsul alergic mult mai scazut sau inexistent.