De foarte multe ori ne speriem cand vedem ca a crescut nivelul colesterolului rau din sange. Insa nu ne uitam si la un alt indicator important, nivelul trigliceridelor. Chiar daca ai un colesterol in parametri normali, la un nivel normal, trigliceridele s-ar putea sa fie la un nivel destul de ridicat si periculos pentru sistemul tau cardiovascular.
Cea mai simpla modalitate de a avea mereu trigliceridele cu valori normale este sa te asiguri ca ai o dieta echilibrata si ca poti sa duci o viata normala fara excese de niciun fel. Cu cat ai o alimentatie adecvata, cu atat vei avea si un nivel optim al trigliceridelor.
Trigliceridele sunt un tip de lipide, grasime, din sangele uman. In momentul in care mancam ceva corpul nostru va converti orice fel de calorii de care nu mai are nevoie in trigliceride. Trigliceridele ajung sa fie stocate in celulele de grasime ale organismului. Intre mese hormonii ajuta la eliberarea trigliceridelor ca sa avem suficienta energie. Daca ajungi sa mananci mai multe calorii decat reusesti sa arzi intr-o zi, mai ales daca ai diete bogate in carbohidrati multi, nivelul trigliceridelor va fi unul crescut cu siguranta.
In urma analizelor de sange banale vei descoperi ce nivel de trigliceride ai in sange. Valorile normale vor fi cuprinse intre mai putin de 150 mg per dL sau mai putin de 1.7 mmol/L. Valori crescute, dar nu alarmante, sunt intre 150 pana la 199 mg/dL (1.8 pana la 2.2 mmol/L), valori crescute, semnal de alarma, intre 200 si 499 mg/dL (2.3 pana la 5.6 mmol/L), iar valorile foarte crescute sunt la peste 500 mg/dL sau peste (5.7 mmol/L sau peste).
Dar ce diferenta exista intre trigliceride si colesterol? Amandoua sunt lipide care tot circula prin sange. Trigliceridele stocheaza caloriile nefolosite si ofera corpului energie, colesterolul e folosit pentru constructia celulelor si pentru anumiti hormoni. Un nivel crescut al trigliceridelor este foarte periculos pentru ca se vor intari arterelor, vor deveni mai grosi peretii arterelor, apare riscul mai mare de boli cardiovasculare, atac de cord, accident vascular cerebral.
Cand exista un nivel prea mare al trigliceridelor din sange apare si inflamatia pancreasului, pancreatita. Nivelul prea mare al trigliceridelor poate fi semn al obezitatii sau al sindromului metabolic, de unde si tensiune arteriala marita, nivel prea mare de zahar in sange si nivel crescut al colesterolului. Trigliceridele crescute sunt si un semn al diabetului de tip 2, al prediabetului, al nivelului scazut de hormoni tiroidieni, al unor afectiuni genetice rare care ar putea afecta convertirea grasimii in energie.
Uneori, nivelul trigliceridelor poate creste ca urmare a administrarii de diuretice, de estrogen si progesteron, retinoide, beta blocante, medicamente imunosupresoare, medicamente pentru HIV.
Pe langa tratamentele specifice pentru scaderea nivelului de trigliceride vei avea nevoie de niste schimbari dramatice la nivelul dietei. Ce vei manca si de ce trebuie sa te feresti daca ai trigliceridele crescute?
Ce poti manca?
- Proteina din soia-vei avea un nivel scazut al trigliceridelor daca vei consuma produse pe baza de soia, cu proteina de calitate din soia. Poti sa incluzi in meniul zilnic de la tofu si edamame la lapte de soia si orice fel de produse de calitate din soia. Scapi si de colesterolul ridicat, de trigliceridele crescute si te simti mai bine. Soia fermentata si produsele din ea sunt mai bune, deci prefera astfel de produse;
- Peste gras-poti sa mananci cat mai mult, cat de des posibil. Somon, sardine, macrou, hering, toate au acizi grasi esentiali Omega-3, acizi care reduc inflamatia din corp si ajuta intestinele si creierul, reduc colesterolul si trigliceridele. Se reduce si riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 si al bolilor grave de inima. Uleiul de peste si suplimente pe baza de peste ar putea face parte din dieta ta cand ai trigliceridele crescute;
- Avocado-are grasimi bune din belsug, acizi grasi mononesaturati, excelenti pentru reducerea nivelului de trigliceride din sange. Se reduce si nivelul de zahar din sange si riscul de dezvoltare a unui sindrom metabolic. Daca nu iti place sa mananci avocado asa cum e el fa un guacamole si mananca deliciosul preparat cu orice fel de mancare sau salate;
- Quinoa-sunt un tip de seminte derivate din planta Chenopodium quinoa din America de Sud. Are multe proteine si minerale de calitate, antioxidanti, proprietati antiinflamatoare, reduce riscul de boli de inima, diabet 2, obezitate, scade trigliceridele din sange;
- Cereale integrale-ovaz si orice fel de cereale integrale, pe toate le poti integra in dieta ta. Doar ovazul singur poate sa scada rapid colesterolul si nivelul zaharului din sange, se reduc si trigliceridele din sange. Hrisca, orzul si meiul sunt iarasi foarte bune daca ai trigliceridele crescute;
- Ulei de cocos, usturoi, legume crucifere, broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, kale, ulei de masline, fasole si legume cu multe fibre, fructe de padure-toate sunt foarte bune pentru reducerea nivelului trigliceridelor din sange.
Ce nu ai voie sa mananci?
- Alimente si dulciuri cu prea mult zahar;
- Alimente si dulciuri cu prea multa grasime;
- Cereale rafinate;
- Nu vei consuma alcool;
- Alimente bogate in calorii „goale”;
- Fructe la conserva;
- Bomboane;
- Cereale pline de zahar;
- Inghetata;
- Iaurt gras;
- Paste;
- Orez Instant;
- Pizza;
- Placinta, torturi, prajituri;
- Fructe in exces;
- Nuca de cocos;
- Bauturi dulci;
- Unt si margarina;
- Produse foarte grase, cu multe grasimi „rele”.