lipsa pofta mancare dieta

Lipsa poftei de mancare nu este o afectiune in sine. Este doar un simptom care poate avea multe cauze si poate anunta unele dintre cele mai complexe boli la care te-ai putea gandi. In termeni medicali pierderea poftei de mancare sau lipsa ei totala se numeste anorexie.

A nu se confunda cu anorexia nervosa, o afectiune mai grava, care are mai mult cauze psihice si psihologice, combinate de regula cu unele fizice. Indiferent de varsta si de momentul in care apare, lipsa poftei de mancare trebuie luata in serios si tratata prin schimbari la nivel de dieta in prima faza.

Cand apare lipsa poftei de mancare nu iti mai e foame, nu mai apare senzatia de foame, nu mai ai dorinta normala de a te hrani. Te simti plin, nu iti place gustul sau mirosul unor mancaruri, ai aversiune fata de anumite preparate, dar de multe ori poate nu iti convine sa stai la masa cu altii. Plus ca poti sa nu mai fii interesat de mancarurile favorite, sari peste mese, slabesti.

Lipsa poftei de mancare poate sa apara din senin, brusc, dar poate sa apara si gradual pe o perioada mare de timp. Daca pofta de mancare nu reapare dupa cel mult 5-7 zile deja e o problema majora cu organismul si trebuie sa ne adresam medicului.

Cauzele reale ale lipsei poftei de mancare pot fi de natura fizica, niste schimbari in corp, emotionala, schimbari la nivel psihic, anumite afectiuni, efecte secundare ale medicamentelor. Apare durerea, deshidratarea, problemele dentare apar si ele sau anumite rani, toate impiedicandu-ne sa avem pofta de mancare si sa ne hranim. Anxietatea, afectiunile ce tin de nutritie si de hranire, reactii emotionale puternice, depresia, stresul, sunt doar cateva cauze psihice ale lipsei nevoii de a manca. Bolile de inima sau diabetul, hipotiroidism pot fi adaugate pe lista de cauze, la fel si antibioticele, amfetaminele, chimioterapia, opioidele.

Simptomatologia lipsei poftei de mancare include si: energie scazuta, oboseala, stare de rau, greata, varsaturi, musculatura pe care nu te poti baza, slabita, constipatie sau diaree, schimbari de culoare si de pigmentare la nivelul pielii sau la nivelul parului si al unghiilor.

Aici trebuie sa intervina distinctia clara intre anorexie si anorexia nervosa. In cazul anorexiei nervosa iti este foame, dar nu iti permiti sa mananci, reduci mancarea pe care o vei servi. La anorexie nu ai deloc dorinta de a manca pentru ca nu exista nevoia de a manca, organismul nu iti dicteaza acest lucru.

Acum stim ce e cu lipsa poftei de mancare. Nu ne mai ramane decat sa vedem ce putem face in privinta ei si ce fel de dieta ar fi potrivita pentru cei care sufera deja de ea. Iata ce ai putea manca si ce ai putea evita sa mananci:

  • Mananci preparate bogate in calorii si in proteine de calitate-unt de arahide, oua, nuci, cereale integrale, pui, fripturi, carne de vita etc. Daca vrei multe calorii alegi branza, iaur, inghetata, unt de arahide iarasi si orice iti face placere si stii ca are ceva calorii ca sa iti revii treptat si sa vrei sa mananci exact ca inainte;
  • Consuma bauturi cu multe calorii-lapte, smoothie, bauturi cu proteine ar putea sa te ajute sa iti recapeti pofta de mancare si sa iti revii treptat;
  • La fiecare masa vei manca paine ca sa ai si mai multe calorii la dispozitie;
  • Adauga lapte si branza la tot ce gatesti si se potriveste cu lactatele ca sa ai iarasi multe calorii la dispozitie;
  • Include si tonul, biscuitii sau budinca de orez, orezul, placinta sau ovazul cu banane pe lista de mancaruri ideale pentru a avea din nou pofta de mancare;
  • Mananca ce iti place si alege preparate care arata bine, au texturi placute, iti face placere sa le vezi in farfurie;
  • Mananca putin, dar des ca sa ai calorii cat mai multe, cinci sau sase mese pe zi ar fi numarul ideal la care ar trebui sa ajungi;
  • Evita mancarurile si ingrediente care miros puternic-branzeturi, fructe de mare, varza de Bruxelles, mancarea prajita, ouale fierte, prefera mancaruri care nu sunt incalzite puternic;
  • Trateaza si diareea si constipatia cu fructe, legume proaspete, suplimente fibre naturale;
  • Limiteaza consumul de cafea si incearca sa iei fibre multe din fructe, legume, cereale integrale;
  • Incearca dieta BRAT (banane, orez, sos de mere, toast);
  • Consuma ceai de ghimbir;
  • Include in dieta cardamom, fenicul, usturoi, ceai verde, piper rosu sau cuisoare, busuioc, coriandru, scortisoara, stafide, suc de rodie, lamaia.

Lasă un răspuns