boala inima

Bolile inimii apar cu o frecventa din ce in ce mai mare si la populatia tanara, si la persoanele in varsta. Una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiace ramane bradicardia. In termeni simpli, bradicardia se manifesta printr-un ritm cardiac anormal de lent. Inima adultilor are cam 60-100 batai pe minut, dar in cazul pacientilor cu bradicardie vom avea mai putin de 60 de batai pe minut. Si cand ai mai putine batai pe minut ai si mai putin oxigen care ajunge la organe, ai mai putin sange oxigenat in corp.

De multe ori nici macar nu exista o simptomatologie clara sau nu exista deloc si descoperi ca ai bradicardie doar cand inima ta nu mai face fata unui ritm atat de scazut al batailor si corpul sufera destul de mult.

Un ritm cardiac lent nu e neparat un motiv de panica. De exemplu, cand stai si esti linistit ai deja intre 40-60 batai pe minut, cat dormi ajungi la acest ritm cardic. Cand ai mereu sub 60 de batai pe minut, chiar si cand esti treaz si esti implicat in diverse activitati atunci ai sigur bradicardie. Simptomatologia e foarte clara cand apar manifestari severe: dureri in piept, confuzie, probleme cu memoria, stare de ameteala, oboseala cronica aparuta din senin, oboseala instalata rapid, lesin, respiratie ingreunata.

Cauzele bradicardiei sunt si ele simplu de depistat. Imbatranirea si distrugerea tesutului inimii ar putea fi una, dar mai putem avea si distrugerea tesuturilor din cauza unui infarct, unui atac de cord, defecte congenitale aparute la nivelul inimii, inflamatii, complicatii aparute dupa operatii. Chimia gresita a sangelui, dezechilibrul dintre mineralele din sange, apneea din timpul somnului, bolile inflamatorii care afecteaza inima, toate pot contribui la instalarea bradicardiei.

Prevenirea bradicardiei e posibila, dar e destul de dificila. Se folosesc cateva medicamente cunoscute, exercitii fizice facute cu regularitate, schimbarea dietei si consumul de fructe si legume, alimente cat mai putin procesate, greutatea corporala este mentinuta in limite normale. Fara stres si cu monitorizare permanenta cu ajutorul medicului cardiolog se va putea preveni intr-un final bradicardia si manifestarile sale severe.

Depistarea bradicardiei se poate face dupa o electrocardiograma, dupa ascultarea inimii cu stetoscopul, dupa exercitii de masurare a stresului pus pe inima, de efort. Cand avem diagnosticarea corecta putem primi si tratamentele corecte. Daca nu sunt prezente simptome nu va fi nevoie de treatament. Se vor administra medicamente specifice bradicardiei, pentru accelerarea usoara a ritmului cardiac spre valorile normale, se va apela si la operatii pe inima, se va monta un stimulator cardiac pentru controlul strict al ritmului inimii.

Lasă un răspuns