Denumita si aplazie mulleriana sau sindrom MRKH, ageneza vaginala este o afectiune rara, o malformatie congenitala aparuta atunci cand vaginul nu se dezvolta si uterul se dezvolta partial sau deloc. De regula se observa aceasta afectiune inainte de nastere, fiind asociata adesea cu anomalii la nivel scheletal, la nivelul inimii sau al rinichilor.
Tratamente exista, invazive si noninvazive, viata sexuala poate fi reluata foarte bine dupa ce se intervine pentru corectarea malformatiilor depistate.
In multe cazuri, primele simptome ale agenezei vaginale nu sunt observate pana la pubertate. Atunci nu apare menstruatia, apar dureri prea mari abdominale si crampe cu mult peste cele normale de dupa aparitia pubertatii si menstruatiilor. Daca pana la 15 ani nu a aparut menstruatia ar fi bine sa va adresati unui medic cu fetita.
Nu se stie clar care sunt cauzele agenezei vaginale. Se crede ca primele probleme apar in primele saptamani de dezvoltare intrauterina, mai exact in primele 20 de saptamani, cand niste tuburi denumite canale mulleriene nu se dezvolta suficient de bine. Canalele se dezvolta in uter si vagin, altele cresc si dau nastere trompelor uterine.
Daca e afectat uterul sarcinile nu vor mai fi posibile, dar cu tratamente adecvate viata sexuala va fi una normala. Diagnosticarea se poate face cand copilul este mic, cand nu exista deschideri vaginale sau anale normale, cand apar suspiciuni de probleme cu rinichii, in timpul controlului medical al fetelor de varste mici sau la pubertate, cand nu apar menstruatiile. Se pot solicita analize de sange, care masoara hormonii si cromozomii, ultrasunete, pentru a vedea daca exista uter si ovare si unde se afla rinichii.
Tratamentele pentru ageneza vaginala pot fi luate in considerare inca de la 20 de ani sau in jurul acestei varste sau mai tarziu, spre varste mai inaintate. In functie de gravitatea afectiunii si de varsta fetei/femeii se poate apela la unul sau mai multe tipurid e tratamente. Prima optiune si cea mai frecvent recomandata este autodilatarea, prin care se poate realiza un vagin fara operatie. In fiecare zi se aplica un dilatator vreme de 30 de minute pana la doua ore in interiorul vaginului existent sau pe piele. Se trece in timp la dilatatoare mai puternice pentru a obtine efectul dorit. Dilatarea poate fi obtinuta si prin relatii sexuale frecvente cu parteneri care doresc sa se implice in rezolvarea acestei probleme.
Cand nicio metoda simpla nu functioneaza se trece la interventii chirurgicale ca sa se obtina un vagin functional. Vaginoplastia va fi efectuata doar la maturitate si va avea rezultate foarte bune. De la grefe la dispozitive speciale si dilatare in timpul operatiilor, toate variantele sunt pe masa.