hirsutism

Daca nu ai auzit pana acum de hirsutism nu trebuie sa iti faci griji. Aceasta afectiune rara este prezenta doar la o anumita categorie de populatie, la femei, si nu la toate. Ea se manifesta prin crestere excesiva a parului exact ca la barbati, pe fata, pe piept, pe spate. Vinovati sunt hormonii masculini in exces, testosteronul in principal.

Vestea buna esta ca hirsutismul se poate trata usor si sunt si metode de ingrije prin care poti arata mai bine chiar daca suferi de o asfel de afectiune.

Cand ai hirsutism vezi pe corpul tau par negru si destul de asupru, cum e cel barbatesc, aparut peste tot pe corp, in zone unde nu te astepti. Pe fata, piept, pe abdomen, partea inferioara, pe spate, pe coapsele interioare. In timp apare si virilizarea, care duce la voce mai groasa, la chelire, la acnee, la sani micsorati, la masa musculara crescuta si la marirea clitorisului.

Doar un doctor dermatolog si unul de la sectia de endocrinologie iti vor spune daca ai hirsutism sau e vorba de alt dezechilibru hormonal.

Cauzele exacte ale aparitiei hirsutismului la femei sunt deja cunoscute. Sindromul ovarelor polichistice, expunerea la prea mult cortizol, hiperplazie congenitala suprarenala, tumorile sau medicamentele, minoxidil, danazol etc. Iata doar cateva cauze probabile ale acestei afectiuni rare. Factorii de risc care pot duce la hirsutism sunt istoricul familial, genetica, obezitatea, care duce la productie in exces de androgen. Complicatiile pot sa apara, sunt mai mult de natura emotionala, dar si dezechilibrele hormonale sunt destul de periculoase.

Daca nu exista probleme endocrine nu e necesar tratamentul. Pentru femeile care vor tratament se pot prescrie contraceptive orale, anti-androgene sau spironolactona, creme topice. In cazuri extreme se poate indeparta parul prin terapia cu laser, prin electroliza, cu ace micute si fine introduse in fiecare folicul de par. Pot sa apara dureri dupa electroliza, asa ca va fi nevoie de crema si de tratamente adjuvante. Cele mai eficiente tratamente raman insa cele cu laser si interventiile chirurgicale, anticonceptionalele.

Vizitele periodice la medic sunt indicate mai ales daca boala se agraveaza si aveti din ce in ce mai mult par in zonele unde nu ar trebui sa existe.

Lasă un răspuns