Primavara e mai aproape decat iti inchipui. Si odata cu ea petrecem mai mult timp in afara locuintei, in aer liber, toata natura se trezeste la viata, apare si polenul si apar si insectele. Si odata cu ele apar alergiile tipice de primavara, polenul iti transforma viata in cosmar si ajunge in nas, ochi, in plamani.
Apare imediat mucusul in exces, roseata, ochi care lacrimeaza din abundenta, senzatia de mancarime si usturime locala in zona ochilor, la nivelul pielii, apar probleme cu respiratia si cu plamanii.
Nu doar alergiile la polen ne pot influenta viata de zi cu zi primavara. Sunt o multime de alte afectiuni comune care se manifesta cu precadere sau se agraveaza pe tot parcursul primaverii.
Astmul. Astmul poate fi declansat primavara de o multime de factori, printre care polenul, schimbarile de temperatura frecvente, insecticide, fertilizatori. Praful, mucegaiul, chimicalele din substantele de curatat pot sa declanseze frecvent crizele de astm. Daca nu e tratat la timp, astmul poate fi mortal si poate duce la probleme serioase. Ai nevoie de diagnosticare la medic cat mai repede de la primele simptome si la controlul respiratiei pentru a nu ajunge la imposibilitatea de a mai respira in mod normal.
Rinovirusul si raceala comuna. Rinovirusurile se raspandesc mai rapid primavara si declanseaza raceala comuna. E bine sa ne spalam pel maini, sa nu ne atingem ochii si nasul, gura cu mainile murdare. Simptomele tipice pentru raceli si rinite pot sa difere de la o persoana la alta, dar stii ca ai racit cand iti curge nasul, te doare capul, ai febra si o stare de rau, esti obosit desi nu faci mare lucru.
Gripa. Din nefericire gripa nu ne lasa in pace cand se mai incalzeste afara. Cand e umiditate multa, cum e primavara, virusul gripal se simte excelent. Spala mainile bine, ai grija pe langa cine stai si mergi la medic imediat ce ai simptome gripale, nas care curge, dureri in gat, dureri de cap, tuse, respiratie cu probleme. Evita si locurile prea aglomerate si incearca sa eviti si persoanele care au avut sau au gripa sezoniera.
Boala Lyme. Capusele sunt cele care o pot transmite, si lor le place umezeala si vegetatia din abundenta. Ele devin active cand sunt temperaturi mai inalte, asa ca evita sa stai in iarba, acopera toate partile expuse, brate, maini foarte bine cand te afli in zone cu vegetatie multa, mergi imediat la medic daca ai fost muscat de o capusa si identifica rapid simptomatologia muscaturii, chiar daca nu vezi capusa: eruptii, manifestari neurologice grave, dar si unele cardiace sau articulare.
Gastroenterite. Norovirusurile sunt in largul lor cand e cald afara. Asa ca sunt contagioase si te pot imbolnavi rapid: apar dureri de stomac, campe, stare de rau, varsaturi, diaree, timp de 1-2 zile. Dar ramai contagios si la trei zile dupa ce dispar simptomele. Trebuie sa te speli pe maini si sa te dezinfectezi, sa gatesti bine orice fel de mancare si sa speli ingredientele cu atentie, sa iei vitamine pentru un sistem imunitar cu reactie imediata.
Conjunctivite alergice. Ochii care lacrimeaza din abundenta, ochii rosii sunt semne clare ale unor conjunctivite alergice. Doar medicul specialist poate sa le identifice corect si sa ofere tratamente, creme, picaturi cu antibiotice. Igiena zonei ochilor si a mainilor e esentiala in prevenirea conjunctivitelor.