Descoperirea antibioticelor reprezintă un progres uriaș al medicinii, dar trebuie luate cu prudență și numai la recomandarea medicului. O amenințare reală este reprezentanță de plurirezistența la antibiotice dezvoltate de bacterii. Aceasta este dată de uzul nejustificat al antibioticelor în doze incorecte, incomplete și în situații nepotrivite. De aceea, aș vrea să atrag un semnat de alarmă și, totodată, să demitizez anumite concepte:

  • antibioticele nu se administrează în cazul durerilor dentare
  • antibioticele nu suprimă durerea dentară

Durerea dentară poate avea cauze diferite:

  1. Caria dentară – nu se tratează cu antibiotice. Durerea este doar un simptom, care atrage atenția asupra existenței unei probleme. În cazul cariei dentare, lucrurile sunt foarte simple. O singură ședință de terapie la medicul stomatolog și vom scăpa de durere.
  2. Pulpita dentară – inflamația pulpei dentare sau a nervului (cunoscută în popor) nu se tratează cu antibiotice. Tratamentul constă în extirpare (îndepărtarea) pulpei dentare.
  3. Afecțiuni parodontale, de cele mai multe ori, nu necesită tratament medicamentos, insa exista tratament pentru boala parodontală.
  4. Sensibilitatea dentară nu se tratează cu antibiotice. Senzația de durere determinată de stimuli termici denotă afectarea smalțului dentar și are un tratament specific.

Este foarte important ca fiecare dintre noi să acordăm atenția cuvenită sănătății noastre. Nu vă autoadministrați antibiotice oricând și pentru orice problemă. Odată început tratamentul cu antibiotice, acesta trebuie menținut 5-7 zile, nu-l întrerupeți chiar dacă simptomatologia se reduce, decât la indicația medicului dumneavoastră. Un tratament cu antibiotice incomplet și incorect administrat duce la creșterea rezistenței bacteriene. Acestea nu vor fi distruse, ci vor găsi noi metode de adaptare, devenind mai rezistente și mai greu de combătut, după principiul „ce nu te omoară te face face mai puternic”!

Bacteriile ubicuitare și rezistente la antibiotice reprezintă o reală amenințare la adresa tuturor.

Cu toții trebuie să fim responsabili și informați, pentru sănătatea noastră!

Articol realizat de catre echipa Clinicii de stomatologie Dental Hospital Romania:

Site: www.dentalro.ro
Email: [email protected]
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855

By admin

Lasă un răspuns