Sistemul imunitar e fascinant prin functionare si prin puterea pe care o are. Ne protejeaza cu eficienta maxima mereu, atat timp cat suntem sanatosi si avem mare grija de el. Contrar credintelor populare, sistemul imunitar al adultului e diferit de cel al copilului, copilul nu mai e considerat, medical vorbind, fiziologic, un adult in miniatura. De ce e diferit sistemul imunitar al copilului de cel al adultului?
Inca de la nastere copilul invata sa faca fata factorilor externi prin raspunsuri ale sistemului imunitar specifice. Primii doi ani de viata, sistemul imunitar al copilului este bombardat efectiv cu antigeni pana cand a vazut cam tot ce se putea vedea si raspunde la toate foate bine, pana se dezvolta o toleranta la aproape toate tipurile comune de antigeni. Cum se intampla asa ceva? Daca te uiti la copil de la sase luni in sus vei dea ca baga tot ce prinde in gurita. Ajuta mult la obtinerea tolerantei si vitaminele A, D, dar si mineralele, zincul, fibrele.
Pana spre 5 anisori putem discuta despre un sistem imunitar imperfect la copil. Nu a fost antrenat suficient cat sa se adapteze din mers via anticorpi la fel de fel de patogeni si invadatori, de unde si infectiile mai dese. Pana sa avem vaccinuri si conditii sanitare excelente pentru copii, in lumea moderna, erau raportate foarte multe decese in randul micutilor.
Si cum lumea moderna a venit si cu reguli noi si cu sisteme de sanatate mai bine articulate, alaptarea a fost de mare ajutor si a fost realizata corect, mancarea de mai buna calitate a ajutat si ea sistemul imunitar.
La adult avem deja toleranta dezvoltata, sistemul imunitar face fata la atacurile unor patogeni complecsi pana cand adultul imbatraneste si sistemul imunitar intra in declin pronuntat, dupa 60+ ani sau chiar mai devreme de aceasta varsta, depinde de factorul genetic foarte mult.
La copil putem vorbi despre sistem imunitar care functioneaza aproape de standardele normale pe la doi ani, cel innascut e primul care se va dezvolta. Dupa ce sistemul imunitar innascut se invata cu cat mai multe „atacuri” va reusi pe mai departe sa imite ca in oglinda tot ce poate face la alt nivel sistemul imunitar la adulti, prin celulele cu memorie B si T.
Insa „memoria” sistemului imunitar la adult si la copii poate sa dispara treptat din mai multe cauze. De exemplu, avem macronutrienti in excess ce determina disfunctie a sistemului imunitar, rezistenta la insulina, deficiente de micronutrienti, mai ales vitaminele A, B, C, D E, dar si mineralele fier, zinc, seleniu, magneziu, cupru, insotite de productia redusa de proteine. Se adauga expunerea excesiva la chimicale, stil de viata sedentar, probleme cu microbiomul pulmonar si intestinal de la medicamente, dieta moderna, cu multe alimente procesate puternic.
Problema cea mare cu sistemul imunitar al copilului modern este urmatoarea: pentru ca se consuma prea multe alimente procesate, fast-food, stilul de viata e sedentar mai mereu, expunerea la substante chimice e mai mare ca in trecut, avem deja sisteme imunitare la copii supuse mereu la presiune, care se vor comporta fix ca sistemul imunitar al unui om de peste 70 de ani. Sistemul imunitar adaptiv se dezvolta si el in paralel cu sistemul imunitar innascut, cel adaptiv il vedem la adulti mai mult, insa nu face fata problemelor de sanatate aparute in copilarie.
Ceva interesant s-a intamplat in pandemia de COVID-19 tocmai pentru ca micutii se bazeaza pe sistemul imunitar innascut si nu pe cel adaptiv, s-au infectat destul de putini copii fata de numarul urias de adulti si batrani. De unde aceasta diferenta? Sistemul imunitar al copiilor actioneaza imediat, cel adaptiv de la adulti si batrani are nevoie de timp ca sa pregateasca anticorpi si de abia dupa sa actioneze.
Nu avem adaptare la virus, deci fiecare virus care intra in corp, chiar daca a mai trecut o data prin corp, e luat ca nou si tratat ca atare de sistemul imunitar innascut. E si o parte proasta aici: nu exista memorie adaptiva pentru sistemul imunitar, deci a doua oara cand copilul e expus la virus va reactiona fix la fel ca prima data, va avea aceleasi simptome. Si nici nu dezvolta celule cu memorie T, asta pentru ca celulele acestea pot sa fie usor de infectat.
Ce se poate face pentru a avea un sistem imunitar mai activ si mai eficient la copii? Nu suplimentele alimentare sunt solutia, ci dieta echilibrata si variata. Multe fructe, legume, cereale integrale, fara grasimi, fast-food, prajeli, fara alimente procesate, conserve multe, mai putine dulciuri si sucuri pline de zahar. Se poate lua insa vitamina D, daca nu avem suficienta in mancare, zinc, dar e bine sa il luam din proteine de origine animala, carne de pui, carne slaba, fara multa grasime, nuci sau fasole.
Nu uitam de probiotice pentru intestine si sistemul digestiv, luate din mult iaurt, kefir, de prebiotice, luate din gemuri, banane, sparanghel, de nuci si seminte de tot felul, de potasiu si magneziu, mangan, vitaminele E, B6 si B12, A, fructe de padure, broccoli si orice legume verzi, salata, vitamina C, luata din citrice. Daca se reduce si stresul si anxietatea sistemul imunitar va functiona si mai bine.