De foarte multe ori medicina reuseste sa explice ceea ce omul de rand nu reuseste sa inteleaga. In unele situatii medicii salveaza pacientii, in altele pacientii se salveaza singuri, organismul lor e suficient de puternic pentru a avea puterea sa isi revina. Si mai sunt si asa numitele miracole medicale pe care putini si le pot explica si medicina nu prea mai are explicatii…
Medicii ajung sa vada in cariera lor o multime de cazuri si de pacienti. Multe sunt unele banale, pe care stiu foarte bine sa le „rezolve”, altele apar din senin si ii ajuta sa inteleaga ca nu sunt pregatiti niciodata pentru ce poate oferi un pacient. In cazuri rare chiar si medicii pot fi depasiti de situatie si de starea si afectiunea pacientilor. Iata doar cateva cazuri uimitoare de pacienti si afectiuni care au uimit lumea medicala.
Ucigasul tacut. Anevrismul aortic abdominal este o afectiune extrem de periculoasa. Daca anevrismul ajunge in faza critica nu ai nicio sansa. Jim Malloy, un inginer iesit la pensie de 75 de ani, a mimat diverse boli, maladii pentru ca studentii de la Universitatea de Medicina din Virginia sa aiba ce studia, sa poata pune un diagnostic. Asta era jobul sau, sa fie cobai pentru studentii care doreau sa devina medici. Ryan Jones, un student din anul III, l-a examinat pentru ca se plangea de dureri de stomac si ameteli, le mima pentru a ajuta la punerea unui diagnostic si pentru a-si face „meseria” de cobai. Insa cand studentul l-a palpat in zona abdomenului a fost socat sa descopere o masa pulsatorie care era un anevrism adevarat. Ryan a fost socat si i-a spus pacientului de serviciu ca are intr-adevar un anevrism agravat si ca trebuie sa mearga la cardiolog. Jim a refuzat sa creada asa ceva si a continuat sa isi joace rolul. Pana la urma a mers la medic, desi nu avea simptome, tipic pentru anevrism, si i s-a descoprit un anevrism aortic abdominal de 6 cm, care urma sa se rupa oricand. A urmat o operatie si Jim a fost salvat in ultima clipa. A fost la locul potrivit, in momentul potrivit. Jim i-a fost recunoscator studentului care i-a salvat viata in timp ce fiecare isi juca „rolul”.
Lupta crancena cu o amiba. Kali Hardig avea 12 ani in 2013, cand a descoperit ca se confrunta cu o afectiune ciudata generata de o… amiba aflata in creier. Avea dureri mari de cap, stare de rau generalizata. Cu o zi inainte se jucase cu prietenii intr-un parc acvatic din apropierea Benton, Arkansas. Amiba i-a intrat prin nas din apa infestata, a circulat de-a lungul nervilor olfactivi si a ajuns rapid in creier. Sansele de deces erau mari mai ales ca era vorba despre o amiba care manca efectiv din tesutul creierului. I s-au administrat imediat medicamente, antibiotice, a fost redusa temperatura corporala si a fost pusa in coma controlata ca sa se reduca inflamatia si efectele asupra creierului. A avut nevoie si de dializa pentru ca rinichii cedasera. Doua saptamani s-au luptat medicii sa o tina in viata. Pana la urma inflamatia de la nivelul creierului a disparut si fata si-a revenit treptat, a iesit din coma, temperatura corporala a fost readusa la normal. A reinvatat toate functiile de baza, inclusiv inghititul. Din fericire, fata s-a recuperat total si e o supravietuitoare, al treilea caz care a supravietuit dupa ce a avut de-a face cu amiba.
Inima care s-a vindecat singura. In august 2012, un barbat de 23 de ani a ramas cu ochii deschisi si cu privirea undeva departe in timp ce se afla pe canapeaua sa de acasa. A iesit din aceasta stare, dar a revenit in ea cateva minute mai tarziu. Mama sa a mers cu el la spital imediat. Medicii au descoperit ca are mari probleme cu inima, care pompa la capacitate redusa sangele, mergea la doar 25% din capacitatea sa. Transferat la alt spital din Nebraska la o ora diferenta, tanarul avea doar 10% capacitate de pompare a sangelui in corp. Misterul a fost elucidat rapid: era vorba despre un virus care ii provocase miocardita acuta, o inflamatie puternica a muschiului inimii. Daca se inrautatea starea sa de sanatatea avea nevoie de un transplant de inima urgent. S-au semnat actele de transplant, pentru ca erau sanse mici de recuperare. A fost pus pe aparate care pompau sangele in lipsa inimii care putea sa faca acest lucru. Starea de sanatate a pacientului continua sa fie una critica…
Au aparut convulsii, febra mare, oxigenul din sange a scazut rapid. 17 zile la rand afectiunea pacientului se agrava in continuu. Inima s-a oprit de doua ori in toata aceasta perioada, s-au evitat cheaguri mortale si sangerari abundente, hemoragii in tot corpul.
Dar a aparut si inima si transplantul se putea face. Insa barbatul avea si infectie in sange, deci transplantul devenea extrem de riscant. Intr-un moment de observatie atenta medicii au discoperit ceva ciudat insa: tensiunea arteriala crestea, asta desi ar fi trebuit sa ramana constanta. Dupa teste facute s-a descoperit ca jumatatea stanga a inimii functiona aproape normal. Asa ca s-a schimbat strategia: aparatele care ajutau inima au fost pozitionate sa ajute doar partea dreapta. La patru zile de la aceasta schimbare pacientul nu a mai avut nevoie de transplant…
Inima se vindecase singura in mod miraculos, virusul a disparut cu ajutorul sistemului imunitar. Barbatul si-a revenit complet in saptamanile ce au urmat, a urmat farmacia la facultate si inima i-a functionat perfect de atunci.