parinti copii

Pana sa ai copii te mai imbolnavesti pentru ca ai, se presupune, o familie, un partener, asa ca ai contacte directe, vii in contact cu oameni la locul de munca. Dar cand ai copii si esti mereu langa ei ai sanse tot mai mari sa fii si mai bolnav ca inainte. Cum se explica acest fenomen si de ce parintii cu micuti ajung sa fie atat de bolnavi, mai bolnavi decat cand erau singuri sau doar cu partenerul de viata?

Un copil, sau mai multi, e un motiv mereu de bucurie. Odata cu un bebe vine si responsabilitatea, ei responsabil de alta fiinta umana care are nevoie de ajutor sa se dezvolte si sa se descurce in realitatea destul de dura din prezent. O schimbare radicala pe care o vei vedea dupa ce ai copii e cea legata de starea ta de sanatate. Te imbolnavesti mai usor, pare ca iei toate bolile posibile mai repede chiar de la copil si nu prea ai cum sa te feresti. De ce se intampla toate acestea si parintele ajunge sa fie mai bolnav ca inainte de a avea un copil sau mai multi?

Sistemul imunitar al copiilor e in formare, asa ca vor fi mult mai receptivi la orice boli. La copii nu se poate vorbi despre imunitate preexistenta. Cand se naste un copil singura protectie pe care o au este cea de la mama, transmisa in timpul sarcinii. Anticorpii din timpul vietii intrauterine nu prea pot face fata la atacurile din exteriorul uterului. Asa ca nu e de mirare ca micutii se imbolnavesc de multe ori pe an si au si o multime de probleme de sanatate. Plus ca orice raceala, afectiune va avea nevoie de timp mult pentru a se vindeca. Copiii nu au un comportament axat pe o igiena foarte buna, nu stiu sa isi pastreze igiena bine. De aici si riscul foarte mare si parintii care se imbolnavesc si ei alaturi de micuti, de vreme ce stau cu ei mereu.

Copiii se imbolnavesc de diverse afectiuni pe care parintii nu le-au avut. De ce ajung sa se imbolnaveasca parintii de o boala comuna daca tot au sistem imunitar atat e puternic? Pentru ca s-ar putea ca varianta de virus noua pe care o are copilul sa nu fi trecut prin corpul lor in trecut. Unele afectiuni iti permit sa ai anticorpi si sistem imunitar care te vor proteja pe termen lung. Insa copilul se poate imbolnavi de boli banale pe care organismul parintelui nu le cunoaste, diferite de cele prin care a trecut deja. Totusi parintii nu vor face forme atat de severe precum micutii daca au mai avut si ei afectiunea in tinerete, se vor vindeca mai usor si nu vor risca complicatii.

Copiii merg la scoala, la cresa, la gradinita si au o multime de bacterii, microbi, virusuri pe langa ei. Ei se pot imbolnavi oricand oricat de atenti sunt pentru ca fac parte din comunitati mari si sunt mereu in contact cu alti copii care se imbolnavesc. Intr-un fel e bine pentru sistemul imunitar, pentru ca micutul trece prin diverse boli cat e mic si poate sa le faca fata si evita sa le mai aiba cand e mai mare sau ajunge in viata de adult. Totusi a fi la scoala sau la gradi e un risc foarte mare pentru parintii cu un sistem imunitar cu probleme, dar nu ai ce face. Te protejezi mai bine si incerci sa ajuti copilul, iar daca te imbolnavesti cu siguranta vei sti ce ai de facut, fara a da vina pe micut.

Parintii vin in contact direct cu micutii non-stop. E foarte usor sa te imbolnavesti de la copil de vreme ce interactionezi cu el, dormi cu el, esti langa el acasa, stai unde sta si el. Plus ca il mai pupi, mai aveti contacte fizice, il speli, poti sa vii in contact cu diverse fluide de la el daca e mai micut. Nu ai grija mereu cand ai contact direct cu micutul tau, asa ca riscul sa te imbolnavesti rapid e mare. Esti parinte si nu prea ai ce face, ai un copil de crescut si iubirea si dragostea, dovedirea afectiunii si interesului sunt parti firesti din procesul de crestere a micutilor tai.

Ca sa nu te imbolnavesti atat de des si tu, parintele, te poti vaccina, poti lua suplimente pentru imunitate, poti alege sa mananci mai sanatos si sa ai de fiecare data grija cu igiena casei si cu igiena personala daca vrei sa tii departe afectiunile si bacteriile, virusurile.

Lasă un răspuns