electrocardiograma inima

Tahicardia este una dintre cele mai periculoase afectiuni cardiace. La instalarea tahicardiei ritmul cardiac depaseste 100 de batai pe minut. Cauzele probabile ale tahicardiilor sunt aritmiile, problemele de functionare de la nivelul inimii, simptomatologia poate fi greu de descoperit, nu apar simptome evidente si nici complicatii care pot ridica semne de intrebare. Netratata la timp, tahicardia poate duce la deces, la insuficienta cardiaca sau la accident vascular cerebral. Tratamentele indicate sunt cele medicamentoasa, interventiile chirurgicale si exercitiile pentru mentinea unui ritm cardiac normal si a unui puls normal.

Sunt mai multe tipuri de tahicardie in functie de partea inimii care determina aparitia sa. Fibrilatia atriala este un exemplu, cand inima bate prea tare din cauza impulsurilor electrice neregulate si haotice din atrii, dar putem avea si flutter atrial, cand inima bate regulat, dar extrem de repede. Tahicardia supraventriculara si ventriculara se adauga celor doua tahicardii descrise anterior, este determinata de ventricule ce nu mai functioneaza corect. Fibrilatia ventriculara este si mai periculoasa si apare din cauza unor impulsuri electrice rapide, haotice de  la nivelul ventriculelor, pomparea sangelui nu e corecta. Adesea intalnim fibrilatia ventriculara in timpul sau dupa un atac de cord.

Simptomatologia tahicardiei este destul de comuna si e usor sa confundam aceasta afectiune cu alte boli. Avem respiratie ingreunta, dureri de cap, puls mare, palpitatii, durere in piept, lesin. Multi pacienti nici macar nu au simptome si tahicardia este descoperita doar la control la medicul specialist, la o electrocardiograma.

Cauzele tahicardiei sunt insa clare, se intampla ceva cu impulsul electric care controleaza ritmul cardiac, bataile inimii. Poate fi vorba de anemii, de alcool consumat in exces, de exercitii prea complexe, de febra, de tensiune crescuta, de dezechilibre electrolitice, de fumat, de hipertiroidism, de stres si oboseala mare.

Diagnosticarea este simpla, se verifica din punct de vedere clinic pacientul si se observa ritmul cardiac. Se recurge la EKG, se poate prescrie si un ECG la purtator pentru acasa ca sa monitorizezi non-stop bataile inimii. La pacientii cu tahicardie mai serioasa se va efectua si un test electrofiziologic. Cu niste electrozi care ajung in zona inimii se monitorizeaza impulsul electric si se mapeaza toate impulsurile electrice. Imagistica va ajuta enorm la identificarea si confirmarea tahicardiilor si la stabilirea cauzelor lor. CT-ul si RMN-ul vor fi utile si ele, alaturi de angiografie coronariana si testul de stres.

Tratamentele pentru tahicardie vor urmari reducerea ritmului cardiac prea rapid, reducerea complicatiilor si imbunatatirea starii generale a pacientului. Se vor folosi manevre vagale care actioneaza asupra nervului vag, care controleaza si bataile inimii. Se prescriu medicamente pentru incetinirea batailor inimii, anti-aritmii, se apeleaza la cardioversie, in care inima e supusa unui soc electric ca sa se refaca impulsul electric corect de la nivelul sau.

Ablatia cu cateter este recomandata doar cand tahicardia este produsa de un impuls electric directionat gresit, care urmareste o alta cale. Un stimulator carciac este extrem de util si se va „monta” pacientilor care au probleme mari cu ritmul cardiac-cand simte batai anormale ale inimii trimite un implus electric care readuce bataile cardiace normale.

Se ajunge la operatie daca e vorba de o tahicardie foarte grava, interventia este destul de riscanta si complicata, urmarind sa previna impulsuri electrice care circula pe „cai” gresite.

Lasă un răspuns