hipotensiune

De multe ori ne gandim ca hipotensiunea este de dorit in locul hipertensiunii. Pentru unii oameni hipotensiunea in anumite limite nu va cauza probleme, insa pentru cei care au o tensiune prea scazuta s-ar putea sa apara probleme grave precum ametelile si lesinul. Cazurile severe de hipotensiune pot fi mortale si pot provoca efecte greu de controlat in organismul uman. Controlul hipotensiunii este destul de dificil, insa un regim alimentar echilibrat ar putea fi o solutie pentru pacientii care au ajuns sa sufere de o astfel de afectiune…

Tensiunea arteriala normala se situeaza intre 90 mm Hg si 60 mm Hg (diastola si sistola). Tot ce e sub aceste limite este o tensiune prea mica. Hipotensiunea apare din cauza deshidratarii, din cauza unor probleme medicale serioase, de exemplu diabetul, si afecteaza in special varstnicii. Simptomatologia asociata acestei afectiuni incepe sa fie din ce in ce mai periculoasa pe masura ce inaintam in varsta.

Lesinul, vederea incetosata, starea de rau permanenta, ametelile, durerile de cap care nu mai trec, toate pot fi semne clare ale hipotensiunii. Netratate la timp, toate aceste simptome duc usor la accident vascular cerebral sau la infarct miocardic.

Ce poti face pentru a avea o tensiune arteriala normala tot timpul?

Consuma cat mai multe lichide. Cand esti hidratat corect, volumul sangelui este redus, tensiunea arteriala ajunge rapid in limite normale. Trebuie sa bei cel putin doi litri de lichid pe zi, si cat mai multa apa calduta cand e rece afara sau cand faci exercitii fizice. In organismul nostru avem foarte multa apa si ea joaca un rol important in functionarea lui normala, asa ca ar fi bine sa nu ignoram cantitatea recomandata si sa evitam pe cat posibil orice fel de sucuri care nu sunt naturale si sa preferam apa plata de calitate in locul oricaror bauturi cu un continut prea mare de zahar.

Mananca preparate mai sarate. Se stie deja ca orice fel de preparat care e sarat creste tensiunea arteriala. Nu face exces insa, pentru a nu ajunge sa ai hipertensiune. Surse excelente de sare in cantitati moderate sunt maslinele, branza, tonul. Sarea de mare e excelenta in orice mancare, insa nu incerca sa ai tot ce mananci foarte sarat pentru a nu obtine opusul efectului dorit.

Consuma cofeina. Cofeina creste tensiunea arteriala, ritmul cardiac e crescut pe moment. Daca bei mereu cafea s-ar putea sa nu simti niciun efect si sistemul circulator sa se fi obisnuit deja cu ea. Inlocuieste cafeaua cu un ceai care contine cofeina, alterneaza bauturile si nu alege acele bauturi care au prea multa cofeina.

Alege meniuri care contin cat mai multi folati. Vitamina B9 este o vitamina esentiala pe care o gasim in broccoli, ficat, legume diverse, linte de exemplu. Consumul cu regularitate de alimente si ingrediente bogate in folati previne anemia, o afectiune care duce invariabil la hipotensiune. Documentarea si citirea etichetarii sunt obligatorii daca vrei sa ai un meniu variat si excelent pentru hipotensiune.

Fara carbohidrati in exces, mai ales cei procesati. Daca ai in meniul zilnic foarte multe ingrediente, alimentare care contin carbohidrati procesati digestia lor va fi extrem de rapida. In acel moment tensiunea arteriala scade brusc. Dietele in care carbohidratii aproape ca nu exista vor fi foarte bune daca ne dorim sa prevenim hipotensiunea.

Lasă un răspuns