regim reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este o boala cu o incidenta destul de mare in randul populatiei. Ea se manifesta prin deplasarea retrograda a acidului gastric catre esofag, din stomac. Unul dintre cele mai clare semne ale prezentei acestei afectiuni este arsura stomacala, alturi de senzatia de gat iritat. Odata ce ai fost diagnosticat cu aceasta boala schimbarile in privinta regimului alimentar zilnic sunt obligatorii. Ce ai putea manca cand ai reflux gastroesofagian? Vei afla raspunsul la aceasta intrebare in articolul urmator.

Motivul pentru care ne confruntam cu refluxul gastroesofagian este simplu: sfincterul din zona inferioara a esofagului este slabit sau nu mai functioneaza corect. De regula acest sfincter se inchide imediat pentru a preveni intoarcerea mancarii din stomac in esofag.

Mancarea pe care o consumam la fiecare masa poate determina cantitatea de acid pe care o produce stomacul nostru. Un regim alimentar bazat doar pe ingrediente si alimente care descurajeaza producerea in execes a acidului gastric si aciditatea prea mare de la nivelul stomacului este de dorit atunci cand problema refluxului gastroesofagian se agraveaza. Ce putem include in meniurile zilnice?

Legume proaspete. Nu au grasimi, nu au zahar, reduc acidul din stomac si sunt foarte sanatoase, avand vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea normala. Fasole, broccoli, asparagus, cartofi, castraveti, iata doar cateva exemple de legume excelente pentru cei care sufera de reflux gastroesofagian.

Ghimbir. Are proprietati antiinflamatorii, trateaza cu succes arsurile stomacale si alte probleme gastrointestinale. Cand simptomatologia e din ce in ce mai greu de suportat poti adauga ghimbir in ceai, in diverse preparate. Asa vei avea mai putin acid in stomac si nu vei mai ajunge sa il ai in esofag imediat ce ai terminat de mancat.

Ovaz. E o cereala integrala, este sursa de fibre si cel mai bun si mai sanatos mic-dejun pe care il poti avea. Riscul aparitiei refluxului gastroesofagian scade daca vom consuma zilnic o portie buna de ovaz sau terci de ovaz. Daca mai adaugam si orez integral si paine integrala vom fi cu siguranta pe drumul cel bun.

Fructe proaspete, in afara de citrice. Poti include in regimul alimentar de preventie a refluxului gastroesofagian pepeni, banane, pere, orice fruct care e bazic si care nu are aciditate naturala. Atentie insa la consum, se vor prefera cantitatile moderate pentru a nu declansa un reflux gastroesofagian nedorit.

Carne slaba si fructe de mare. Carnea de pui, de curcan, pestele, fructele de mare, toate au grasimi putine, reduc simptomatologia asociata refluxului gastrointestinal. E important sa le gatesti la grill, la abur, fierte, coapte, posate si sa eviti prajelile de orice fel si condimentarea prea puternica.

Lasă un răspuns