Ficatul este un organ foarte important al corpului uman. El este uzina organismului si are o multime de functii complexe, dintre care cele mai importante sunt functia metabolica, secretorie, imunizanta sau excretorie. Si pentru ca are atat de multe functii, la un moment dat, pot sa apara si dereglari.

Una dintre afectiunile cu urmari grave ce apare in cazul ficatului este asa numitul „ficat gras”. Ficatul gras poate sa apara din cauza alcoolului consumat in exces sau din cauze ce nu au legatura cu alcoolul. Cele mai multe cazuri de ficat gras apar pe fondul obezitatii sau al unei alimentatii bogate in grasimi si prajeli de tot felul, in fast-food…

Singura cale reala de a evita ficatul gras este schimbarea regimului alimentar si o dieta corespunzatoare.

Ficatul gras este o afectiune care ne poate influenta viata si ne aduce mai repede pe patul de spital. Prea multa grasime la nivelul ficatului provine din dieta in principal. Ficatul sanatos elimina toxinele si produce bila, o proteina utila in digestie. Dar cand are prea multa grasime nu mai poate sa aiba o functionare corecta si incepem sa ne simtim rau.

Dieta pentru ficatul gras contine, asa cum ne-am fi asteptat, mai putine grasimi, foarte multe fructe si legume, bauturi care ne ajuta sa ii reglam functionarea si sa eliminam cumva grasimea acumulata. Pe scurt, iata ce putem manca sau bea daca avem probleme de acest fel cu ficatul:

  • Scade nivelul crescut de enzime din ficat. Cofeina poate sa reduca din enzimele in exces care apar intr-un ficat gras si efectele instalarii afectiunii nu mai sunt atat de vizibile daca se studiaza cu atentie ficatul;
  • Verdeata, cat mai multa. Broccoli, spanac, varza de Bruxelles, toate pot ajuta la pierderea in greutate si la reducerea grasimii acumulate la nivelul ficatului;
  • Tofu reduce acumularea de grasime in ficat. Proteinele din soia reduc acumularea de grasime in ficat de-a lungul timpului. Tofu are putine grasimi, multe proteine si este foarte bun de folosit in orice fel de preparat, chiar si in deserturi;
  • Pestele gras, somon, sardine, ton, are Omega-3 din belsug si acesti acizi esentiali reusesc sa imbunatateasca functionarea ficatului si previn acumularea de grasime. Scade si inflamatia de la nivelul ficatului si ne simtim mai bine;
  • Si ele sunt pline de acizi grasi de calitate Omega-3, ajuta la eliminarea grasimilor „rele” care duc la ficatul gras. Functiile ficatului sunt refacute daca se consuma cu regularitate orice tip de nuci;
  • Semintele de floarea-soarelui. Au multi antioxidanti, vitamina E, reduc grasimea din ficat si il ajuta sa se refaca mai repede in timpul tratamentului specific pentru ficatul gras. Plus ca efectele instalarii acestei afectiuni nu vor mai fi atat de vizibile la nivelul ficatului;
  • Ceai verde. Ajuta la o cantitate mai mica de grasime absorbita in ficat, se imbunatatesc functiile ficatului daca se consuma cu regularitate ceai verde. Scade si colesterolul rau si e excelent daca ai deja un ficat gras si vrei sa scapi rapid de grasimea acumulata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *