Gastrita este una dintre afectiunile comune care ne transforma viata intr-un cosmar. Apar dureri la nivelul sistmeului digestiv, acesta nu mai functioneaza corect, iar lipsa unui tratament corect poate duce la ulcer, risc crescut de cancer. Tratamentele clasice pot fi dublate de o schimbare radicala in ce priveste dieta zilnica daca vrem sa vedem o ameliorare rapida in privinta simptomatologiei gastritei.
Gastrita consta intr-o inflamatie destul de puternica a mucoasei stomacului. Ea apare fie pe fondul unor probleme psihice, pe fondul stresului, sau din cauza unei alimentatii incorecte. Ca orice alta inflamatie din corp, si gastrita se poate trata cu antiinflamatoare diverse, dupa o consultatie si un diagnostic corect.
Dar medicamentele nu vor fi suficiente in lupta cu gastrita. Va fi nevoie de modificari drastice de dieta si de renuntarea la un stil de viata haotic, cu mese pline de ingrediente care pot duce la agravarea acestei afectiuni.
Dieta in cazul gastritei se bazeaza pe preparate si ingrediente antiinflamatoare.
- Legume cu frunze verzi, varza, kale, spanac, orice are frunze de culoare cat mai inchisa, verde va fi excelent de introdus in dieta pentru combaterea gastritei;
- Ulei de peste, de somon, macrou, sardine;
- Nuci diverse, inclusiv nuci, alune, migdale;
- Fructe precum capsune, afine, cirese, zmeura;
- Ulei de masline cat se poate de mult;
- Usturoi, ghimbir, turmeric;
- Iaurt natural, chefir;
- Paine cu maia naturala, a se evita painea alba.
La micul dejun putem consuma iaurt natural cu niste nuci si afine, la pranza mancam niste peste la cuptor, la gratar, cu salata cat mai multa, cu paine cu maia naturala. Seara putem manca broccoli cu somon si ghimbir, dar si kale.
Se vor evita alcoolul de toate tipurile, cofeina, mancarurile picante, mancarurile grase, bauturi acide, dar si carnea procesata, carbohidratii rafinati, pastele de exemplu, mancaruri prea dulci, bauturi carbogazoase din comert.
O ameliorare a simptomatologiei gastritei se va vedea in cateva zile de la inceperea dietei speciale. E bine sa combinam cum dorim toate ingredientele de pe lista si sa incercam sa obtinem un meniu variat si placut, pe care sa il mancam cu placere. Vom evita, de asemenea, si toate ingredientele sau mancarurile care irita mucoasa stomacului si vom renunta total la dulciuri concentrate si la condimente puternice.