Acneea este o problema a pielii, cauzata de regula de infectarea porilor sau „astuparea” lor. Ea apare ca urmare a unei dereglari hormonale si este comuna pentru tineri si pentru femei, care au lunar astfel de probleme datorate menstruatiei.
Dieta influenteaza in mod decisiv aparitia sau vindecarea acneei, de aceea trebuie sa avem mare grija ce consumam la fiecare masa daca ne confruntam cu o asemenea afectiune.
Zaharul din sange ajunge de multe ori la un nivel prea ridicat, iar cand acest nivel e foarte mare corpul nostru elibereaza un hormon special numit insulina. De la insulina apare o reactie fireasca a glandelor uleioase, produc mai multe uleiuri, crescand riscul de aparitie a acneei. Pastele, orezul alb, painea alba, zaharul in exces, toate pot duce la cresterea accelerata a nivelului de insulina din sange.
Dieta occidentala pare sa puna cele mai mari probleme bolnavilor care se confrunta cu acnee permanenta, ciocolata e si ea periculoasa pentru ca poate favoriza aparitia dereglarilor in organism si la nivelul pielii.
Si ce e de facut? Ne indreptam spre o dieta bogata in alimente fara prea multe zaharuri, care au carbohidrati complecsi. Astfel de carbohidrati sunt de gasit in produsele integrale din cereale, in legume, in fructe si legume neprocesate. Vitamina A si E, zincul, antioxidantii, vor fi cu siguranta pe lista de elemente pe care le vom cauta in orice fel de meniu pentru reducerea simptomatologiei asociate acneei.
Ce putem manca?
- Fructe galbene si portocalii, legume in aceleasi culori. Morcovi, caise, cartofi dulci vor fi perfecte pentru a nu mai avea probleme cu acneea. E bine sa le consumi crude si in salate diverse, fara produse din lapte pe langa ele;
- Spanac si orice fel de legume cu frunze verzi, de culoare verde inchis;
- Rosii bine coapte, de preferat de tara;
- Afine;
- Paine din faina integrala;
- Orez brun;
- Quinoa;
- Carne de curcan;
- Seminte de dovleac crude;
- Somon, macrou, peste gras in general;
- Nuci de tot felul;
- Carne de vita, dar si linte pe langa ea, daca dorim;
- Fructe de mare, stridii, crabi;
- Alimente bogate in Omega-3 si acizi grasi de calitate, de la peste la broccoli, conopida, varza, gulie, seminte de in.