Candidoza este o infectie de natura fungica care are ca rezultat dezvoltare excesiva a ciupercii Candida. Poate afecta gura, gatul, esofagul si vaginul femeilor. Concentratii normale de Candida determina o sanatate mai buna a intestinelor si absorbtia nutrientilor, ajuta digestia. Cand cantitatea e prea mare si mai avem si pe piele apar infectii cu siguranta. Singura cale rapida de a evita candidoza sau de ameliora simptomatologia ei este dieta. Ce putem manca si ce nu avem voie sa includem in regim? Raspunsul la aceasta intrebare il veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Candidoza este o afectiune comune, apare si la baieti, si la fete, la femei, la tineri de toate varstele. E foarte neplacuta, daca se manifesta la nivelul organelor sexuale feminine devine destul de periculoasa pentru ambii parteneri sexuali si e destul de rusinoasa din punctul de vedere al femeii. Simptomele tipice ale candidozei manifestate la nivelul gurii, gatului si al esofagului sunt: pete albe in interiorulgurii, inflamatii la nivelul gatului, durere de gat, durere la mancat si la inghitit, gura uscata in permanenta.
Cand apare la nivelul vaginului, candidoza se manifesta prin durere si senzatie de usturime la nivelul vaginului si al vulvei, durere la urinat, dureri intense in timpul actelor sexuale, scurgeri vaginale albicioase, asemanatoare branzei de vaci.
Preventia e sfanta in privinta candidozei. Un regim fara gluten, zahar, produse alcoolice, lactate este excelenta. Grasimile sanatoase, legume proaspete care nu sunt acide, probioticele, proteine de calitate, toate pot ajuta enorm atunci cand avem sau vrem sa prevenim candidoza. Cand avem un echilibru al cantitatii de Candida din intestine si inflamatiile se reduc nu mai avem nicio problema cu aceasta afectiune.
Dezvoltarea excesiva a ciupercii raspunzatoare de aparitia afectiunii este influentata si de concentratii mari de glucoza. Candidoza bucala poate fi prevenita daca avem grija sa consumam alimente, fructe care contin multa fructoza.
Riscul de a dezvolta candidoza la un moment dat creste daca se tot folosesc antibiotice puternice, daca ai sistemul imunitar slabit sau daca ai diabet, daca ai probleme mari cu rinichii.
Ce putem manca?
- Legume fara amidon-broccoli, varza de Bruxelles, ceapa, tomate;
- Fructe cu un continut mic de zahar, citrice, masline, fructe de padure, toate cu moderatie;
- Proteine de calitate, carne de pui, oua, peste;
- Grasimi sanatoase din avocado, ulei de nuca de cocos, ulei de masline extravirgin;
- Mancaruri fermentate, chiar si iaurt;
- Cereale fara gluten, quinoa, hrisca, tarate de ovaz;
- Seminte, nuci, migdale, nuca de cocos, seminte de in si de floarea-soarelui;
- Unt, kefir;
- Indulcitori naturali, stevie, probiotice.
Ce sa nu mancam?
- Legume cu amidon, cartofi, porum, mazare;
- Fructe cu mult zahar, banane, mango;
- Carne procesata, peste crescut in diverse crescatorii specializate;
- Cereale cu mult gluten, grau, orz, secara;
- Produse lactate cu multa lactoza, lapte, branza;
- Uleiuri si grasimi procesate, ulei de soia, margarina;
- Agave, sirop de artar, de porumb, miere;
- Arahide, nuci pecan, caju, fistic;
- Ceai cu un continut mare de cofeina, cafea, bauturi cu adaos de zahar, alcool.