Sinuzitele sunt afectiuni care apar foarte des de-a lungul vietii. Se manifesta mai ales cand e foarte frig afara, iarna, fiind caracterizate prin inflamatii puternice la nivelul sinusurilor paranazale. Infundarea cavitatilor mici, cu aer, din spatele obrajilor si fruntii, cu deschidere in fosele nasele duce la dureri de cap, stare de rau, la imposibilitatea unei respiratii normale.
Cand inflamatia devine mai puternica apare sinuzita cronica, care se mentine vreme de trei luni sau mai mult, desi luam tratamente specifice. Nasul infundat mereu, durerile groaznice in zona sinusurilor si senzatia de rau, respiratia ingreunata, toate sunt simptome tipice ale sinuzitelor cronice.
Sinuzita cronica este cauzata de o infectie, afecteaza adulti si copii deopotriva. E foarte simplu sa iti dai seama, ca medic, daca e vorba de o sinuzita cronica. Un CT sau un RMN iti va spune imediat daca e vorba de o infectie serioasa la sinusuri, se poate folosi si un tub flexibil din fibra optica care se introduce in nas ca sa poata fi vazute sinusurile foarte usor. Testele de alergie, pentru ca sinuzitele cronice sunt cauzate si de alergii puternice, sunt foarte bune in diagnosticare, la fel si probe luate din nas si din scurgerile purulente care apar cand ai sinuzita ajuta foarte mult la diagnosticare.
Alte cauze ale sinuzitei cronice: polipii neoperati, care ingreuneaza respiratia si favorizeaza infectiile acute, deviatiile de sept, care agraveaza sinuzitele pentru ca nu avem cum sa respiram corect deloc, fibroze cistice, alte afectiuni care ataca zona sinusurilor. Deviatiile de sept, polipii, alergiile, astmul, infectiile dentare repetate, sensibilitatea la aspirina, infectii frecvente ale tractului respirator, toate pot fi la un moment dat factori de risc si determina aparitia sinuzitei cronice sau acute.
Simptomatologia sinuzitei cronice include inflamatii la nivel nazal, scurgeri decolorate din nas, aproape apoase, scurgeri din nas in gat, congestie si obstructie nazala, respiratie normala ingreunata, dureri si senzatii de umflare in jurul ochilor, obrajilor si fruntii, in zona nazala. Mirosul si gustul alterate, durerile de urechi, tuse, dureri in gat, respiratie urat mirositoare, oboseala permanenta, iata alte semnale clare ca te confrunti cu o sinuzita ajunsa la cronicizare.
Nu trebuie sa confundam sinuzita cronica cu sinuzita acuta, care vine odata cu raceala si trece rapid odata ce infectia a fost invinsa. Sinuzita cronica dureaza 12 saptamani cel putin si are mai multe episoade de sinuzita acuta. Mai apare si febra cand sinuzita atinge faza acuta, dar nu e un semn clar al sinuzitei.
Vei merge la doctor de urgenta daca tratamentul nu face fata gravitatii sinuzitei, daca simptomatologia nu a cedat dupa 10 zile de tratament intensiv, daca apare si febra mare, roseata si inflamatii in jurul ochilor, dureri mari de cap, probleme cu vederea, stari de confuzie, gatul intepenit.
Preventia e foarte importanta cand discutam despre sinuzitele cronice si e simplu de realizat. Evita infectiile cailor aeriene, incearca sa ai mainile curate si sa te dezinfectezi de fiecare data inainte sa iti atingi fata, ai grija de alergii si trateaza-le la timp, nu te expune la factori care ar putea duce la aparitia alergiilor, nu sta in aer poluat si evita fumul de tigara. Si inca ceva: invata sa folosesti acasa, la birou, mereu, umidificatoare. Daca ai aer uscat vei ajunge rapid la sinuzite, daca aerul aer o umiditate optima vei evita simplu sinuzitele cronice si acute. Curata mereu umidificatoarele si filtrele ca sa nu ajungi la infectii nedorite ale cailor aeriene.