Menopauza se instaleaza de regula la femei dupa implinerea varstei de 50 de ani. Insa datorita geneticii, unor factori ce tin de alimentatie sau de stil de viata, de „ceasul biologic” al fiecaruia, multe femei se pot trezi cu menopauza si inainte de 40 de ani. Aceasta menopauza poarta numele de menopauza prematura. Pe langa simptomele clare ale menopauzei, bufeuri, schimbari ale starii emotionale rapide, doamnele care trec prin menopauza prematura mai au si probleme emotionale in plus si probleme fizice.
Majoritatea femeilor incep sa fie la menopauza intre 45 si 55 ani. Insuficienta ovariana prematura sau menopauza prematura apare si la 40 de ani sau chiar mai devreme si poate fi indusa sau naturala. Ca sa intelegem ce e cu aceasta menopauza vom da cea mai simpla explicatie: esti la menopauza cand ovarele nu mai produs ovule, de unde si un nivel scazut de estrogen in corp. Ciclul reproductiv este controlat de acest estrogen, deci apar schimbari majore in corpul feminin. Nu mai ai menstruatie vreme de cel putin 12 luni esti la menopauza. Scoaterea ovarelor si chimioterapia pentru cancer duc la instalarea menopauzei premature.
Alte cauze ale menopauzei premature pot fi fumatul, cu efecte grave asupra estrogenului, indicile masei corporale, femeile slabe tind sa ajunga mai rapid la menopauza prematura pentru ca estrogenul stocat in depozitele de grasime devine insuficient pe masura ce imbratranesc. Dieta vegetariana, lipsa exercitiilor fizice regulate, dar si bolile autoimune, toate pot duce la menopauza prematura-artritele reumatoide si bolile tiroidei pot sa aiba ca simptom menopauza prematura.
Simptomatologia clasica a menopauzei premature include menstruatie neregulata sau lipsa ei, menstruatii cu sangerari abundente sau aproape inexistente, caldura in tot corpul care apare si dispare imediat. La nivel vaginal poate aparea senzatia de „uscaciune”, nu mai e atat de multa flexibilitate in interiorul sau si asta se simte in timpul actelor sexuale.
Incontinenta urinara frecventa, vezica iritata, ochi, piele, gura uscate, insomnie, libido scazut, iata alte simptome ale menopauzei premature.
Diagnosticarea menopauzei premature se realizeaza doar in cabinete medicale de specialitate, prin analize de sange recomandate sau prin examen fizic. Se vor scoate din discutie o sarcina sau problemele cu tiroida in acest fel, se vor masura si valorile estradiolului, o forma a estrogenului din ovare-daca avem valori sub 30 suntem la menopauza.
Menopauza prematura nu necesita tratamente speciale. Hormonii si tratamentele hormonale pot ajuta la depasirea simptomatologiei asociate acestei afectiuni, asta pana cand ajungi la varsta la care apare menopauza „naturala”. Cele mai frecvente terapii includ inlocuirile hormonale sau folosirea de produse hormonale vaginale, in doze mici, ca sa scapi de simptomele asociate aparatului reproducator feminin, in special vaginului.