Hepatita este o afectiune a ficatului. Sunt mai multe tipuri de hepatita, cea mai comuna fiind cea de natura infectioasa, denumita hepatita A. Este foarte contagioasa, este cauzata de virusul hepatitei A, determina inflamatie puternica la nivelul ficatului si probleme grave in functionarea acestuia. Poti sa ai hepatita A pentru ca ai venit in contact direct cu cineva care are deja aceasta boala, te poti imbolnavi de la apa sau din mancare contaminata, de la atingerea unor obiecte contaminate. Pentru a sti daca suferi sau nu de hepatita A ai in articolul urmator toata simptomatologia si cauzele ce duc la hepatita A.
Simptomele hepatitei A nu apar imediat ce ne-am infectat. Trebuie sa treaca saptamani bune pana sa avem primele semne ale bolii. Lista de simptome e destul de lunga si cuprinde: oboseala cronica, stare de rau, greata, varsaturi, dureri abdominale localizate, disconfort, aproape de ficat, dureri ale ficatului si stare generala alterata, materii fecale de culoare lutului, lipsa apetitului, febra moderata, urina inchisa la culoare, dureri de incheieturi, articulatii. Pielea galbena, albul ochilor colorat in galben, senzatie de mancarime, si pe ele le putem adauga fara probleme pe lista de simptome.
Infectarea cu hepatita A duce la simptome care persista cateva saptamani sau dureaza ani si luni pana scapi de ele. Vei merge la un doctor atunci cand simptomele se agravea sau cand apar din senin si cand stii ca ai venit in contact cu orice lucru contaminat sau cu pacienti deja bolnavi de hepatita A.
Cauzele hepatitei A sunt diverse. Poti sa iei hepatita A de la apa contaminata, de la cineva care a tusit, stranutat langa tine si are virusul in particulele eliminate din corp, la fel de bine te imbolnavesti daca mananci de la cineva care nu s-a spalat pe maini cand a mers la baie. Si fructele de mare crude, nespalate bine, luate din ape poluate, pot duce la hepatita A. Daca nu ai o igiena exemplara a mainilor iarasi ai sanse mari sa ai hepatita A in viitor. Desigur, mai sunt si relatiile sexuale neprotejate, repetate, cu persoane deja infectate si care poate nu stiu sau ascund faptul ca sunt infectate.
Depistarea prezentei virusului hepatitei A este simpla, se fac teste de sange, analize. Daca s-a depistat virusul nu exista un tratament specific, de multe ori virusul dispare dupa o perioada, este invins de un sistem imunitar activ. In sase luni se vindeca si ficatul fara sechele ramase in urma bolii. Trebuie sa reducem efortul insa, sa incercam sa nu mancam mult, sa luam gustari si sa nu incercam tot felul de mancaruri grele, deosebite. Doar medicul poate recomanda anumite medicamente, antiinflamatoare usoare, poate vitamine care sa ajute. Se va evita alcoolul pentru ca ficatul poate avea de suferit pe termen lung fiind si asa prea slabit de virus.