Poate cea mai banala operatie pe care o putem face la orice varsta, la urgenta, este cea de apendicita. Apendicita apare atunci cand apendicele se infecteaza din cauza unor resturi de mancare sau materii fecale blocate in interiorul sau. Apendicele este un organ foarte important, care are rol in mentinerea unei imunitati bune. Este foarte aproape de intersectia dintre intestinul gros si cel subtire si seamana cu un tubulet de 10 cm, se afla in partea dreapta a abdomenului.
Cand avem deja apendicita simtim durerea cum se extinde dinspre bazin spre piciorul drept si nu ne mai putem deplasa normal, radiaza chiar pana in calcai. Sansele sa ai apendicita cresc daca ai varsta cuprinsa insa 10 si 30 de ani. Ea trebuie tratata si simptomele nu trebuie ignorate deloc. Cum le recunoastem usor? Aflati raspunsul in randurile ce urmeaza.
Odata ce materii fecale sau resturi de mancare au intrat in apendice inflamatia acestuia si infectarea e iminenta. Semnele apendicitei sunt foarte clare si pot fi observate de oricine, inclusiv de catre medici. O durere aparuta din senin in partea dreapta a abdomenului, partea inferioara, durerea continua sa fie din ce in ce mai mare si nu cedeaza, apare senzatia de varsaturi, dar nu ai ce elimina. Daca tusesti sau mergi, faci miscari bruste durerea e insuportabila. Nu mai mananci, ai febra moderata, apare constipatia si diareea din senin, pot exista scaune cu o consistenta care se modifica intr-un timp scurt, apar gazele abdominale, balonarea. Femeile insarcinate care au apendicita pot avea durerile localizate ceva mai sus pentru ca apendicele e „impins” de copilul in dezvoltare si de uterul care se tot mareste.
Cand durerea este foarte mare trebuie mers de urgenta la UPU pentru diagnosticare si operatie de urgenta, singura modalitate de tratament existenta. In cazuri extreme se ajunge la septicemie si ruptura a apendicelui, care pot fi sinonime cu decesul sau cu niste complicatii cu urmari foarte grave. Daca avem deja ruptura de apendice se va curata intreg abdomenul, operatia va fi foarte complicata si riscanta, si de abia dupa ce ai toata cavitatea curata poti sa elimini prin operatie simpla si apendicele infectat.
Inainte de operatia de extirpare a apendicelui se vor administra antibiotice puternice pentru a reduce infectia si a se putea lucra fara teama in timpul operatiilor. Se prefera operatiile cu laser sau cele laparoscopice pentru recuperare rapida si lipsa unor complicatii majore. Cand avem insa apendice rupt si abces nu avem cum sa facem operatie laparoscopica, asa ca o operatie clasica cu un bisturiu si cu acces direct in zona cu probleme va fi preferata.
Dupa doua sau trei zile de la operatie, daca totul merge bine si nu apar complicatii pacientii pot parasi spitalul. Drenajul abcesului e obligatoriu insa inainte de operatie ca sa e poata realiza interventia chirurgicala si asta presupune o oarecare intarziere in realizarea efectiva a interventiei, dar cu monitorizare stricta a pacientilor.