degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara determinata de inaintarea in varsta este o afectiune oculara ce se poate inrautati pe masura ce trece timpul. La adultii peste 60 de ani este cauza principala a pierderii vederii si a problemelor severe legate de vedere. Partea centrala a retinei, macula, se uzeaza destul de mult odata cu trecerea anilor si degenerescenta maculara nu mai poate fi prevenita.

De regula se ajunge la orbire si la pierderea partiala a vederii in cazuri rare, dar de cele mai multe ori ajungem la probleme oculare foarte grave si greu de tratat din cauza ei.

Daca in momentul in care auzi de degenerescenta maculara te gandesti la persoane in varsta trebuie sa stii ca exista si o alta forma a aceleiasi afectiuni, boala Stargardt sau degenerescenta maculara juvenila, aparuta la copii si adultii tineri. Pentru a distinge mai usor intre degenerescenta maculara si alte boli oculare asemanatoare vom aminti de cele doua tipuri de degenerescenta maculara: uscata si umeda. In forma uscata apar multe depozite in macula, de culoare galbena.

Pe masura ce sunt tot mai mari si mai dezvoltate aceste depozite cauzeaza probleme grave cu vederea, disconfort, mai ales la citire. Celulele din macula dispar si devin din ce in ce mai subtiri. In forma atrofica apar pete vizibile „oarbe” in centrul vederii. Cand e foarte grava aceasta forma vederea centrala este imposibila, dispare.

Forma umeda este si mai complicata. Vase de sange cresc sub macula. Din ele curge sange si fluid direct in retina. Liniile drepte par ca niste valuri din aceasta cauza. Vederea centrala e pierduta, iar daca se mai formeaza si o cicatrice deja vederea centrala e pierduta definitiv.

Majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune are forma uscata, insa din forma uscata ajungem usor la forma umeda. Doar 10 procente dintre cei care au degenerescenta maculara ajung sa dezvolte forma umeda.

Simptomatologia degenerescentei maculare este invizibila la inceput, totul pare normal la nivel ocular. Doar cand e suficient de grava afectiunea si ajunge la ambii ochi putem sa avem un diagnostic clar. Cele mai frecvente simptome includ vedere slaba, in ceata, imposibilitatea de a conduce, apar pete intunecate in vederea centrala, perceptia asupra culorilor e diferita.

Cauzele degenerescentei maculare sunt clare: varsta, la peste 60 de ani te astepti sa ai si asa ceva. Dar si genetica va contribui la aparitia bolii atat de periculoase. Fumatul, tensiunea arteriala crescuta, un nivel ridicat al colesterolului, obezitatea, dieta bazata pe grasime multa, sexul-de obicei femeile sunt mai afectate, toate pot sa fie factori de risc care duc la degenerescenta maculara.

Dupa ce s-a stabilit un diagnostic corect intr-un cabinet oftalmologic si s-a realizat o examinare a ochilor, s-au facut teste specifice cu diverse instrumente moderne sau angiografii, OCT-uri, medicul poate prescrie si un tratament. De la inceput trebuie sa stii ca nu exista tratament minune pentru degenerescenta maculara. Poti doar sa ameliorezi simptomatologia deja existenta.

Se vor prescrie medicamente anti-angiogeneza, care blocheaza crearea vaselor de sange si previn scurgerile de sange din ele direct in ochi. Pentru cazuri mai grave se apeleaza la terapia cu laser, cu lumina puternica ce distruge vasele de sange care cresc in ochi, dar si terapia cu laser fotodinamica-se injecteaza un medicament, verteporfin in sange si este absorbit de vasele de sange dezvoltate anormal la nivel ocular, dupa care se proiecteaza un laser in ochi pentru a distruge vasele de sange cu ajutorul substantei din ele.

In unele cazuri merg folosite si lentile speciale si sisteme electronice care maresc imaginile lucrurilor din apropiere. Asa poti sa vezi bine ce e in jur chiar daca ai o vedere afectata de degenerescenta maculara.

Lasă un răspuns