lupus boli autoimune

Lupusul este o boala autoimuna cronica care poate cauza inflamatii in tot corpul. Nu este intotdeauna o afectiune sistemica, tinde sa fie localizata, cel putin la inceput. Sistemul imunitar e cel care lupta impotriva organismului si determina inflamatii in tot corpul in cazul lupusului. Din nefericire nu avem tratamente definitive pentru lupus, se urmareste doar ameliorarea simptomatologiei si reducerea inflamatiei…

Nu se stie exact care au fost cauzele care au dus la aparitia lupusului, dar se presupune ca la mijloc s-ar afla un cumul de factori. Mediul ar putea fi un astfel de factor. Aici includem fumatul, stresul, expunerea la toxine, silicati care ar putea genera aparitia lupusului. Alt factor ar fi genetica. Peste 50 de gene ar fi asociate cu aparitia lupusului. Mai ales daca ai lupus si in familie poti sa fii sigur ca ai sanse destul de mari sa te trezesti si tu cu el.

Hormonii, un nivel crescut de estrogen, infectiile mai grave, medicamentele cu anumite substante chimice si reactii adverse mai deosebite, toate pot duce la aparitia simptomatologiei lupusului.

Factorii de risc ar putea fi sexul, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte o forma de lupus, dar barbatii prezinta cazuri mai severe, varsta, de la 15 la 44 de ani s-ar putea sa ai simptome asociate lupusului, dar se manifesta la orice varsta pana la urma. Rasa si etnicitatea conteaza iarasi foarte mult, afroamericanii, hispanicii, americanii asiatici, locuitorii insulelor din Pacific ar putea sa dezvolte aceasta afectiune grava.

Si pana la urma cum stim daca avem sau nu lupus? Cand apar inflamatii din senin la incheieturi, pe piele, la inima, la plamani, creier, rinichi s-ar putea sa avem lupus. Simptomatoliogia poate fi permanenta sau se poate manifesta ocazional. Simptomele comune ale lupusului sunt febra mare, oboseala cronica, dureri corporale, dureri de incheituri, leziuni ale pielii fara o cauza exact, respiratie ingreunata, sindromul Sjogren, ochi uscati, gura uscata permanent, o uscaciune cronica. Mai adaugam pericarditele, pleuritele, durerile de cap mari, confuzia, pierderi de memorie.

Primele simptome ale lupusului apar cand iti incepi viata de adult, pana spre 30 de ani. Ajungi sa pierzi si din parul corporal intr-o perioada scurta de timp, ai probleme gastrointestinale si cu tiroida cam frecvente, rinichii si plamanii dau semne de slabiciune.

Un simptom atipic care poate anunta lupusul este fotosensibilitatea. Esti sensibil la radiatia UV, nu suporti soarele si anumite tipuri de lumina artificiala. Cand ai lupus si te expui la soare neprotejat de niste ochelari poti sa obosesti imediat, sa ai dureri de incheieturi, sa ai umflaturi interne la diverse organe vitale.

O dieta sanatoasa, suplimente alimentare care reduc simptomatologia lupusului, vitamina D, calciu, ulei de peste, exercitii fizice zilnice si renuntarea la fumat, acestea ar fi cele mai bune masuri care te ajuta sa ameliorezi simptomatologia asociata cu lupusul.

Lasă un răspuns