boli inima miocardita

Inima este un organ vital al corpului omenesc care se poate confrunta, de-a lungul vietii, cu o multime de afectiuni. Cele mai comune sunt inflamatiile. Putem avea inflamatii la nivelul endocardului, la nivelul valvelor inimii, inflamtii la nivelul miocardului si aici avem miocarditele destul de periculoase si inflmatii ale pericardului/pericardite. Pe langa aceste inflamatii mai apare si insuficienta cardiaca sau cardiopatia ischemica, urmare fireasca a aterosclerozei coronariene cu o finalitate, atunci cand nu e tratata, periculoasa: infarctul miorcardic.

Ce determina miocardita si cum o putem preveni? Aflati totul din articolul de mai jos.

Inflamatia muschiului inimii mai este cunoscuta si ca miocardita. Mai grav este ca miocardita afecteaza imediat si sistemul electric al inimii, inima nu mai poate avea o functionare normala si apar artimiile. De obicei ajungem sa avem miocardita din cauza unei infectii virale netratate la timp. Dar putem sa suferim de miocardita si din cauza unor medicamente sau pentru ca avem inflamatii determinate de o anumita boala.

Stii ca ai miocardita cand: ai dureri in piept, obosesti rapid desi nu faci cine stie ce efort, cand nu poti respira normal si cand simti ca ai aritmii din ce in ce mai dese. Odata ce ai fost diagnosticat cu miocardita stii ca inima e slabita si corpul nu mai primeste suficient sange. Se mai formeaza si cheaguri de sange in inima si apare accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

La simptomatologia comuna descrisa anterior se mai adauga : retentia de fluid, umflaturi ale picioarelor, incheieturilor, dureri de cap, de corp, febra sau chiar diaree.

Si copiii pot avea miocardita, caz in care vedem o simptomatologie usor schimbata. De exemplu, pe langa febra vom mai observa si stari de lesin, dificultati in respiratia normala, respiratie rapida, aritmii pronuntate.

Desi se crede ca o infectie virala provoaca adesea miocardita, o cauza exacta nu se cunoaste. Virusurile care pot provoca in cazuri izolate miocardita sunt cele ale racelii, SARS-CoV-2-ul, virusul hepatitei B sau C sau chiar herpes simplex. Si infectiile gastrointestinale, rubeola pot duce la miocardite, la fel de bine cum cei infectati cu HIV pot prezenta oricand miocardite in forme usoare sau severe.

Ciupercile, bacteriile, parazitii se numara printre cauzele probabile ale miocarditelor, radiatiile, chimicalele la care suntem expusi din greseala, boala lupus si alte boli rare duc la miocardita.

Complicatiile sunt destul de multe si apar in aproape toate cazurile de miocardita severa. Insuficienta cardiaca, infarct sau cheaguri de sange foarte periculoase care se deplaseaza in sistemul circulator, aritmii foarte puternice care nu pot fi controlate aproape deloc, stop cardiac, iata doar cateva complicatii grave ale miocarditelor.

La capitolul preventie nu putem face prea multe. Evitam oamenii care au fost bolnavi, au avut infectii virale, avem grija de igiena mainilor si a corpului, evitam drogurile si sexul neprotejat, ne vaccinam impotriva gripei sezoniere sau altor boli care ar putea duce la miocardita.

Lasă un răspuns