Virusul SARS-CoV-2, cel raspunzator de pandemia de COVID-19 pe care o traim cu totii de mai bine de doi ani, a reusit sa infecteze pana la ora actuala peste 580 de milioane de oameni, provocand peste 6.4 milioane de decese la nivel global.
Dincolo de simptomatologia comuna si uneori diferita de a unei raceli sau a unei gripe si de recuperarea cu medicamente sau spitalizare indelungata, izolare, carantina, dupa infectari, pacientii care au trecut prin boala raman cu sechele pe termen lung. Toate simptomele de dupa COVID-19 pot fi grupate sub denumirea de sindrom Long-COVID sau Post-COVID.
Spre deosebire de o raceala banala, adusa in discutie de multe ori cand are loc o infectare cu SARS-CoV-2, COVID-19 va lasa dupa zilele de manifestari ale simptomatologiei complete si urmari destul de grave la nivelul organismului. Sindromul Post-COVID sau Long-COVID implica o serie de simptome care revin, nu dispar dupa o perioada lunga de timp de la ultimele manifestari clare ale bolii, cele mai multe noi, afectand cam toate sistemele importante din corp. Unii pacienti nu le mai au dupa doua sau trei saptamani, altii ajung sa traiasca si sa se obisnuiasca sa le aiba luni sau chiar ani.
Unul din cinci pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani ramane cu o afectiune medicala din cauza COVID-19, afectiune ce persista intre o luna si un an. La categoria de varsta 65+ ani, unul din patru pacienti ramane cu cel putin o afectiune medicala grava din cauza COVID-19.
Pentru ca simptomatologia e atat de variata si de diferita de la caz la caz, diagnosticarea sau testarea Long-COVID nu e posibila.
Simptomatologia comuna, des intalnita a sindromului Post-COVID sau Long-COVID va include: oboseala cronica fara o cauza exacta, simptome care se inrautatesc dupa efort fizic, mental, febra, probleme respiratorii, cu plamanii, respiratie dificila, tuse. Alte simptome tipice ale Long-COVID: simptomatologia neurologica, probleme psihice, probleme la sistemul nervos, neuropatii, dificultati de gandire si de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, stare de rau, ameteala la ridicarea de la orizontala, senzatia de intepaturi in membre, pierdere gus si miros, depresie, anxietate.
Se adauga dureri musculare, de incheieturi, articulatii, probleme cu inima, cu sistemul digestiv, cheaguri de sange si probleme cu sistemul circulator, pete si eczeme, schimbari la nivelul menstruatiei la femei.
La anumiti pacienti intalnim si efecte la nivelul mai multor organe, afectiuni autoimune grave aparute din senins, cu simpatomatologie ce tine saptamani sau luni dupa ce pacientul a trecut prin COVID-19. De obicei se ajunge usor la diabet, afectiuni cardiologice, neurologice pe care nu le vedem la pacientii care nu au trecut prin COVID-19.
Cine ajunge sa dezvolte simptome Long-COVID? Nu se stie clar pana la momentul de fata. Pacientii care au avut o forma severa a bolii, care au fost internati mult timp, care au trecut si pe la terapie intensiva, cei care aveau deja probleme grave de sanatate, comorbiditati, inainte de diagnosticarea cu COVID-19, cei nevaccinati, dar si cei care au dezvoltat sindromul inflamator multisistem sunt la risc cand vine vorba despre Long-COVID. Asadar, Long-COVID ar putea sa apara mai des la adulti decat la copii, tineri. Si pacientii care nu au simptomatologie si cei cu forme usoare de COVID-19 pot dezvolta simptome Long-COVID, nimeni nu e ferit de ele. Totul e pana la urma o loterie.
Ce putem face sa evitam simptomatologia Long-COVID? Trebuie sa ne protejam si sa evitam sa ne infectam. Distantare sociala 2 m, evitarea zonelor aglomerate, purtarea mastilor chirurgicale corect pe nas si gura, igiena mainilor, evitarea atingerii ochilor si a gurii cat nu suntem spalati pe maini, evitarea contactului cu persoane potential infectate. Vaccinarea e de departe cea mai buna masura de preventie, mersul la vaccin imediat ce apare o doza noua adaptata noilor tulpini ne va salva de forme grave si de spitalizari si Long-COVID foarte greu de suportat.
Studiile au aratat deja ca toti pacientii deja vaccinati, care au trecut printr-o forma ceva mai severa de boala, au raportat mai putine simptome apartinand sindromului Long-COVID, in comparatie cu pacientii care erau nevaccinati.
Asadar, prea multe nu aveam de facut, odata infectati trebuie sa ne tratam si sa mergem la spital pentru investigatii, iar cand ne-am revenit sa mergem in centre de evaluare post-COVID pentru a vedea daca au ramas sechele in organism si afectiuni apartinand sindromului Long-COVID. Doar in acest fel putem preveni neplacerile si suferinta cauzata de simptomele atat de frecvente ale sindromului Post-COVID.