depresie vara

Am auzit cu totii despre depresie, despre acea tulburare afectiva grava cand dispozitia noastra este redusa fata de diferite situatii din viata. Depresia vine la pachet cu stima de sine scazuta, oboseala, energie scazuta, pierderea interesului pentru diverse activitati ce ne placeau in trecut.

Manifestarile depresive sunt tipice toamnei si continua si se agraveaza in lunile de iarna. Dar si primavara, cand intervine si astenia, si chiar vara ne putem confrunta cu depresia atat de periculoasa. Depresia de vara trebuie privita cu aceeasi seriozitate precum depresia din timpul lunilor mai reci si trebuie tratata inca de la primele simptome repetate cel putin doi ani la rand.

Depresia de vara apare in timpul sezonului estival, revine an de an cam in aceeasi perioada din an si are o simptomatologie comuna, simplu de identificat. Daca iarna nu mai ai energie sa faci aproape nimic, esti tot timpul trist, desi nu ai motive serioase sa fii asa, esti obosit toata ziua, ai activitate scazuta, tinzi sa te izolezi, vara simptomatologia e opusa.

Primele simptome ale depresiei de vara apar la final de primavara si inceput de vara si se termina cand vine toamna. Ai iritabilitate mare, esti agitat mereu, anxietatea e la cote maxime si ea, la fel si nelinistea, pierzi in greutate, nu mai dormi bine deloc, ai insomnii, dispare pofta de mancare treptat, tinzi sa te izolezi si mai mult decat o faceai in mod normal.

Cauzele depresiei de vara sunt destul de „ciudate”. Unii specialisti sunt de parere ca expunerea prelungita la soare, prea multe ore de expunere la soare in fiecare zi ar putea duce la o schimbare in ceasul nostru biologic intern si la modificarea ritmului circadian. Nu mai avem atat de multa melatonina in corp, nu mai dormim suficient de bine, de mult, de unde si probleme cu somnul si cu odihna peste noapte.

Alte cauze ale depresiei de vara: temperaturile ridicate, zilele mai lungi, lipsa rutinei sau a structurii activitatilor desfasurate, caldura prea mare, senzatia de singuratate permanenta, diverse afectiuni psihice care se acutizeaza in lunile de vara.

Cei mai afectati pacienti sunt cei de sex feminin, cei cu varste intre 18-30 de ani, cei care au in familie cazuri de depresie, probleme psihice.

Diagnosticarea depresiei de vara este si ea destul de simpla. Medicul specialist, psihiatrul, o poate face, dar si psihologul isi poate da seama de prezenta sa. E important ca simptomele sa fie prezente pentru cel putin doi ani la rand vara ca sa vorbim despre depresia de vara. Simptomatologia observata vara trebuie sa aiba o frecventa mai mare decat alte simptome tipice depresiei din alte sezoane de peste an ca sa putem merge spre o diagnosticare corecta.

Diagnosticul nu se va pune prima data cand sunt observate simptomele de depresie de vara tocmai pentru a vedea daca exista o anumita recurenta. Se discuta despre istoricul medical, familial, se evalueaza starea de sanatate psihica a pacientului in timpul consultatiilor realizate in vederea diagnosticarii.

Tratamentele pentru depresia de vara depind de gravitatea acesteia si de cat de repede a fost facuta diagnosticarea. Se poate apela la psihoterapie, la terapia cognitiv-comportamentala. Antidepresivele se vor prescrie adesea pentru a ameliora simptomatologia si a scapa treptat de manifestarile destul de neplacute ale depresiei.

Medicamentele administrate vor actiona destul de lent, deci primele semne ale imbunatatirii starii pacientului vor aparea in timp. Dozajul si tipul de medicamente luate in timpul tratamentelor se vor schimba in functie de observatiile facute si dupa o monitorizare atenta a pacientilor de catre medicul specialist.

Exercitiile regulate, programarea activitatilor si crearea unor rutine, crearea unui plan de management al simptomatologiei depresiei de vara, meditatia si respiratiile adanci pot ajuta si ele in amelioarea simptomatologiei depresiei si la calmare.

Lasă un răspuns