Toamna e vremea infectiilor si racelilor. Stam mai mult in casa, revenim la locul de munca sau la scoala, mergem in comunitati mari, in aglomeratii, in mijloace de transport in comun. Multe afectiuni care sunt prezente in mod normal mai ales iarna se vor inrautati si vor aparea mai devreme toamna pentru ca exista o multime de factori favorizanti si e ceva mai frig afara dintr-odata…
Stii prea bine ca organismul uman are de suferit cand are loc trecerea de la un sezon la altul si cand temperaturile scad destul de mult. Sistemul imunitar e slabit pe moment, suntem mai expusi in fata virusurilor si bacteriilor, in fata microbilor. Nu trebuie sa iti spuna nimeni ca odata cu venirea toamnei ai nevoie de protectie ceva mai mare pentru a evita imbolnavirile. Dar care sunt afectiunile comune care ajung sa apara si sa se inrautateasca toamna si de care trebuie sa ne ferim cum putem?
Alergiile. La fel ca primavara, si toamna ne putem trezi din senin cu o alergie urata. Multe alergii de toamna sunt produse de acarieni, care apar si se inmultesc in aer odata cu deschiderea caldurii in zilele mai racoroase de la inceput de toamna sau de la sfarsit de toamna tarzie.
Cum recunosti alergiile? E simplu. Iti curg ochii, te mananca, ai nasul infundat si iti curge si el, ai sinusuri si gat care te mananca, simti ca o mancarime mereu, stranuti des, iti pierzi mirosul, ai dureri de cap, de gat, probleme cu urechile, oboseala si mai si tusesti. Doar medicul specialist poate diagnostica in mod corect o alergie si poate elimina o infectare cu SARS-CoV-2, o gripa sau o raceala, alta afectiune, deci trebuie sa te prezinti la medic de urgenta atunci cand ai oricare dintre simptomele descrise mai sus.
Cum poti preveni alergiile de toamna? Tine geamurile de la casa, masina inchise, citeste on-line totul despre polen si statistici legate de polen ca sa vezi daca poti iesi afara in siguranta, vezi ce calitate are aerul din zona ta, fa dus imediat ce ai venit de afara si evita orice fel de iritanti la nivelul ochilor sau la nivelul nasului.
Raceala comuna. Trecerea de la temperaturile ridicate din timpul verii la cele de toamna, mai scazute si cu 20 de grade celsius uneori poate sa ne faca vulnerabili in fata racelilor comune. Plus ca toamna revii la munca, se intorc si copiii la scoala, stai mai mult in spatii inchise, deci sansele sa te imbolnavesc cresc. Cum recunosti raceala banala? Ai febra, dar nu foarte mare, iti curge nasul, ai dureri in tot corpul si de cap, tusesti, stranuti, ai nasul congestionat, ai dureri in gat. E bine sa mergi la medic pentru consultatie si tratament si pentru a elimina alte afectiuni mai grave.
Cum poti preveni raceala comuna aparuta toamna? Spala bine mainile si cat mai des, mai ales dupa ce vii de afara, inainte de a manca, dupa ce mergi la baie. Incearca sa mananci sanatos, nu te stresa prea tare, dormi bine, acopera nasul si gura cand stranuti indiferent unde esti, nu petrece prea mult timp in spatii aglomerate. Ia suplimente alimentare pentru imunitate, vitamine, fa sport si incearca sa ai un stil de viata sanatos si echilibrat, consuma multe fructe si legume de calitate, bea suficienta apa mereu.
Gripa. Toamna e sezonul gripelor. Daca nu tratezi gripa la timp poti face bronsite urate si chiar pneumonie. Simptomele gripei sunt clare si stiute: diaree, oboseala cronica, stare de rau, varsaturi, greata, dureri corporale, musculare, congestie nazala, frisoane, dureri de cap, febra mare, dureri in gat, tuse persistenta, senzatie de piept care „tine” la respirat.
Cum poti preveni gripa? Spala mainile frecvent si cat mai bine, cu apa si sapun fierbinte, nu petrece timp mult in spatii aglomerate, poarta masca, acopera nasul si gura cand stranuti, tusesti, incearca sa ai o dieta echilibrata, odihneste-te foarte bine, dormi suficient, scapa de stres.
Durerile de gat. Senzatia de gat iritat, durerile insuportabile in gat, toate apar toamna cand temperaturile scad destul de mult si sunt chiar si mai scazute in timpul diminetii. Simptomatologia durerilor in gat specifice perioadei toamnei este una usor de recunoscut: raguseala, dificultati la inghitire, noduli limfatici inflamati, lipsa poftei de mancare, frisoane, ochi umezi mereu, senzatie de mancarime la nivelul lor, dureri musculare si corporale, congestie nazala.
Cu poti preveni durerile in gat din timpul toamnei? Evita spatiile aglomerate, spala mainile des cu apa si sapun si in mod corect, dezinfecteaza suprafetele atinse, dezinfecteaza corect mainile, acopera gura cu o masca de protectie chirurgicala, nu imparti cu altii bauturi, mancare, ustensile mai ales daca cealalta persoana este bolnava si are simptome.
Infectii acute la nivelul urechilor. O inflamatie sau un virus pot duce la infectii ale urechii in timpul toamnei. Temperaturile scazute, numarul mare de virusuri aflate in circulatie, reintoarcerea in comunitati, in spatii inchise, toate vor favoriza aparitia lor. Simptomatologia infectiilor acute la nivelul urechilor va include dureri de urechi, pierderea auzului, varsaturi, diaree, senzatie de ureche infundata, dureri la atingere, stare de ameteala, de rau,
Cum poti preveni infectiile acute la nivelul urechilor in perioada toamnei? Nu sta intr-un mediu in care e fum mereu, fereste-te de fumatori, nu introduce betisoare de urechi in ureche, sunt doar pentru curatare externa, spala mainile cu apa si sapun cat mai frecvent si evita sa atingi urechile cu mainile murdare, fereste-te de curent, de infectarile cu alte virusuri care pot determina aparitia unor infectii urate la nivelul urechilor.
Bronsitele acute si Sinuzitele. Bronsita acuta este o inflamatie a bronhiilor care transporta aerul la plamani. De obicei avem bronsite dupa o raceala comuna, un virus o provoaca si este foarte frecventa toamna. Simptomatologia bronsitei este una tipica: congestia pieptului, senzatia de piept care te „tine” cand respiri, suierat, probleme de respiratie, dureri corporale, tuse cu mucus, tuse productiva, frisoane, dureri in gat.
Cu poti preveni bronsitele acute? Renunta la fumat, daca fumezi, stai departe de tot ce ar putea provoca iritatii, animale, fum, vapori, praf, mizerie, dezinfecteaza frecvent suprafetele atinse, pe care esti nevoit sa le atingi, spala mainile cu apa si sapun frecvent si corect de fiecare data.
Sinuzita este cauzata de o inflamatie a tesutului care „imbraca” sinusurile. Toamna ne putem trezi cu niste sinuzite urate pentru ca raceala, gripa, alergiile le incurajeaza si sunt si ele prezente in acest sezon. Simptomatologia sinuzitei este recunoscuta foarte simplu: ai senzatie de durere si se presiune in zona ochilor, in zona fruntii, ai dureri de dinti, ai secretii nazale decolorate, congestie nazala puternica si febra.
Cum poti preveni sinuzitele? Bea multe lichide, ceaiuri, incearca sa eviti sa racesti, sa stai in curent, in frig, foloseste spray nazal ca sa mentii cavitatea nazala umeda, sa nu se usuce, trateaza alergiile, daca le ai, evita transportul aerian.