boala inima afectiuni inima

Sindromul Eisenmenger nu este altceva decat o complicatie a unei probleme cardiace aparute la nastere, defecte congenitale cunoscute. Pacientii cu aceasta afectiune au o circulatie a sangelui anormala in inima si in plamani, vasele de sange din plamani fiind rigide si inguste. Ca urmare a acestor modificari tensiunea arteriala de la nivelul plamanilor creste, vasele de sange sunt distruse permanent din momentul in care se manifesta sindromul. Tratamente pentru a scapa definitiv de afectiune nu exista, se vor imbunatati doar simptomele. Daca se intervine la timp si se repara defectele congenitale de la inima sindromul Eisenmenger ar putea fi prevenit.

Simptomatologia sindromului Eisenmenger este una foarte complexa, de aceea e foarte dificil de stabilit si un diagnostic pana nu s-au realizat toate analizele posibile pentru a exclude alte boli. Printre cele mai comune simptome ale sindromului se numara si: piele de culoare gri sau albastra datorata nivelului scazut de oxigenare, dureri in piept si senzatie de gheara in piept, tuse cu sange, stare de lesin si lesin aparut din senin, oboseala cronica si respiratie ingreunata in timpul activitatilor normale, dureri de cap, unghii si degete marite, rotunjite, senzatie de amorteala la degetele de la picioare sau de furnicaturi permanente aproape, respiratie ingreunata in reapos, palpitatii frecvente.

Cauzele sindromului Eisenmenger sunt destul de simplu de inteles. Exista o gaura nereparata intre vasele de sange principale ale inimii si camarutele inimii, atrii, ventricule. Acest defect e congenital si nu poate fi prevenit. Problemele cardiace care duc la aparitia sindromului Eisenmenger sunt defectele septale ventriculare, gauri in peretii tesutului care desparte partea stanga si partea dreapta a ventriculelor, defectele canalelor atrioventriculare, defectele atriale septale, patent ductus arteriosus. Cand toate aceste defecte sunt prezente sangele circula anormal, artera pulmonara are o presiune uriasa la interior, vasele de sange micute din plamani ajung sa se distruga treptat, sangele pompat in plamani e din ce in ce mai putin si mai greu de adus la nivelul lor.

Orice pacient cu sindromul Eisenmenger va avea o presiune crescuta a sangelui in acea parte a inimii unde nu exista sange foarte bine oxigenat. Sangele respectiv trece prin gaura existenta in vasele de sange, se combina cu sangele bogat in oxigen si de aici scade nivelul general de sange oxigenat din organism. Prezenta defectelor congenitale in familie ar putea un factor de risc important de luat in seama atunci cand se doreste prevenirea aparitiei sindromului.

Complicatiile sindromului Eisenmenger sunt numeroase daca acesta nu e tratat la timp si defectele congenitale, problemele inimii nu sunt rezolvate. Dintre complicatiile sindromului amintim: nivelul scazut al oxigenului din sange, aritmii puternice, stop cardiac, functionarea incorecta a inimii, hemoragii pulmonare, accident vascular cerebral, probleme cu rinichii, aparitia gutei, un tip de artrita foarte periculos, infectii cardiace, riscuri in sarcina.

Diagnosticarea sindromului Eisenmenger va incepe cu analize de sange pentru a vedea cum functioneaza rinichii, inima, cum sunt celulele rosii din sange-numarul lor va fi crescut daca avem sindromul Eisenmenger. Se va recomanda si o electrocardiograma, o radiografie pulmonara, ecocardiograma, computer tomograf, RMN la plamani, cateterizare cardiaca, un test de mers pentru a se vedea cum sunt tolerate exercitiile fizice moderate.

Cat despre tratamentele pentru sindromul Eisenmenger acestea sunt folosite doar pentru a controla simptomatologia, pentru a imbunatati calitatea vietii pacientului sau pentru a preveni complicatii serioase. Un cardiolog se va ocupa de pacientul cu sindromul Eisenmenger, va trebui sa mergi mereu la controale periodice si sa urmezi tratamentele recomandate.

Se vor prescrie medicamente pentru plamani, anti-aritmice, suplimente cu fier, aspirina sau alte medicamente pentru subtierea sangelui, medicamente pentru tensiune pulmonara crescuta, antibiotice daca exista o infectie.

Interventiile chirurgicale nu sunt recomandate daca avem deja sindromul Eisenmenger. Cu toate astea, in functie de simptomatologie si gravitatea afectiunii se poate recomanda o flebotomie, dar doar atunci cand numarul celulelor rosii din sange e prea mare si cauzeaza dureri de cap, dificultati de concentrare, probleme cu vederea.

Transplantul este recomandat doar cand tratamentele anterioare nu au dat rezultate si e nevoie de plamani si de o inima pentru a salva pacientul. Specialistii in defecte congenitale vor fi singurii care te vor putea ajuta daca ai fost diagnosticat cu sindromul Eisenmenger, alaturi de o echipa mixta formata din cardiologic, chirurgi si pneumologi cu experienta vasta.

Lasă un răspuns