sindromul Brugada

Sindromul Brugada este o aritmie care apare extrem de rar, mostenita genetic. Practic ritmul cardiac este neregulat mai mereu, ventriculele nu functioneaza corect in majoritatea timpului. Nu exista tratamente care sa vinde complet sindromul Brugada, asa ca orice fel de tratament va viza doar ameliorarea simptomatologiei tipice afectiunii. Pacientii cu sindromul Brugada vor avea probleme mereu cu inima si cu sistemul circulator din cauza acestei anomalii genetice.

La inceput, sindromul Brugada nu determina niciun fel de simptomatologie. Foarte multi pacienti care sufera deja de sindromul Brugada nu stiu ca il au. Pe masura ce afectiunea evolueaza si se agraveaza apar si simptomele comune: stare de rau, ameteala, lesin, probleme cu respiratia mai ales noaptea, palpitatii, ritm cardiac neregulat, ritm cardiac alert in situatii cand nu ar trebui sa fie asa, crize care apar cu o frecventa greu de prezis. O electrocardiograma cu un rezultat neregulat este semn clar ca ai putea suferi de sindromul Brugada.

Simptomatologia sindromului Brugada este asemanatoare cu cea a altor afectiuni cardiace. Sindromul Brugada poate afecta si adultii, si copiii, asa ca o vizita la medicul specialist cardiolog poate fi salvatoare, in urma ei determinandu-se clar daca e vorba de acest sindrom sau nu.

Cauzele sindromului Brugada sunt deja cunoscute. Este vorba de o afectiune a inimii, ritmul cardiac nu mai este cel corect. Schimbarea semnalelor electrice de la nivelul inimii va duce la un ritm cardiac prea alert, la fibrilatii ventriculare si la instalarea cu rapiditate a sindromului Brugada. Inima nu mai poate pompa suficient sange in corp. Ritmul neregulat cardiac duce si la lesin daca e prezent pe o perioada scurta de timp. Daca ritmul cardiac se mentine alert si haotic poate surveni decesul.

Cauzele principale ale sindromului Brugada sunt: problemele inimii, cele structurale, dezechilibru chimic la nivelul substantelor care permit trimiterea de semnale electrice prin corp, anumite medicamente sau droguri. Factorii de risc pentru pacientii cu sindromul Brugada ar putea fi: istoricul familial si medical, daca membrii familiei au mai avut sindromul Brugada sansele sunt foarte mari sa aiba si urmasii, sexul, barbatii sunt diagnosticati mai frecvent cu aceasta afectiune, rasa, sindromul apare mai des la asiatici. Si febra poate contribui la declansarea simptomelor tipice sindromului.

Preventia in cazul sindromului Brugada e simpla. Se realizeaza testarea genetica pentru a determina prezenta sau absenta sindromului.

Diagnosticarea este obligatorie daca apar primele simptome asociate sindromului Brugada. Adultii si adolescentii sunt obligati sa se prezinte la medicul specialist. In cabinetul medical vor fi ascultati la inima cu un stetoscop, se va recomanda o electrocardiograma care va detecta orice problema legata de ritmul cardiac si de structura cordului. In functie de rezultate se va recomanda mai departe purtarea unui dispozitiv pentru electrocardiograma portabil pentru monitorizare timp de 24 de ore. Ecocardiograma este urmatoarea pe lista de analize cardiace recomandate, ea ajuta medicul sa vada inima si sa observe probleme structurale grave. Testarea si maparea electrofiziologica se realizeaza doar cand exista suspiciunea de sindrom Brugada.

Tratamentele pentru sindromul Brugada includ medicamente, proceduri in care se folosesc catetere sau operatii de implantare a unui dispozitiv care controleaza ritmul cardiac. Toti pacientii care sufera de aceasta boala pot avea aritmii severe in orice moment.

Se va incerca reducerea febrei, evitarea medicatiei care poate genera artimii, antidepresivelor. La pacientii care sufera de sindromul Brugada, dar nu au simptomatologie tipica nu se recomanda tratamente speciale pentru ca nu exista risc de artimii. Dar se va monitoriza permanent starea inimii si ritmul cardiac. Si prea mult alcool consumat va creste riscul de aparitie a simptomatologiei sindromului Brugada.

Unii pacienti care au deja sindromul Brugada primesc chinidina pentru a preveni aritmiile periculoase si urmarile lor devastatoare. Daca pacientul a avut deja un stop cardiac, a lesinat se recomanda interventiile chirurgicale sau procedurile cu cateter.

Dispozitive speciale sunt implantate in corpul pacientului si in caz de probleme cu ritmul cardiac inima va primi un soc electric usor. Ablatia prin cateter cu radiofrecventa va distruge parte din tesutul cardiac responsabil cu toate aritmiile si asa ritmul cardiac isi va reveni la normal.

Vizitele medicale permanente, periodice vor putea preveni instalarea altor simptome grave ale sindromului Brugada. Cu cat ajungem mai rapid la medic si respectam tot ce ni se spune, cu atat vom avea sanse mai mari sa avem o viata normala si fara probleme cardiace foarte grave. Inima e cel mai important organ din corp si nu ar trebui sa o neglijam deloc, indiferent de varsta.

Lasă un răspuns