mituri medicina

In lumea medicala s-au strecurat de-a lungul timpului o multime de mituri care mai de care mai interesante si mai complicat de inteles. Unele stim ca nu sunt adevarate, altele le credem in continuare si le tot auzim pe langa noi. Miturile medicale vor ramane de actualitate si le vom tot citi si auzi atat timp cat mai exista multi oameni care nu inteleg mare parte din tot ce inseamna medicina si corpul uman.

Daca ai sa faci un sondaj pe strada si ai sa intrebi oamenii despre mituri medicale pe care le cred adevarate si pe care le „respecta” ori de cate ori le citesc, le aud ai sa fii surprins sa afli ca sunt zeci, daca nu sute de astfel de mituri care tot circula. Oamenii nu inteleg multe lucruri din medicina, le interpreteaza gresit, sunt multi „specialisti” care continua sa le vehiculeze. Miturile din domeniul medical nu fac altceva decat sa denatureze anumite adevaruri sau sa le imbrace intr-o aura destul de complexa in asa fel incat cine le citeste sau aude sa le creada pe loc, fara sa mearga mai departe si sa se documenteze. In continuare iti prezentam doar cateva mituri false din medicina si adevarul din spatele lor.

Suplimentele alimentare te ajuta sa ramai sanatos. Fals. Vitaminele si tot ce tine de suplimente alimentare pot face mai mult rau decat bine daca sunt luate dupa ureche si in cantitati mari. Pe termen scurt vei avea doar probleme daca iei multe suplimente alimentare in incercarea de a fi sanatos tun. E recomandat sa iei vitamine, minerale, nutrienti din mancare preparata corect, din fructe si legume si sa renunti la suplimente de orice fel. Nu vei fi mai sanatos daca le iei, multe pot contribui la aparitia unor boli grave, altele vor fi eliminate rapid din organism prin sistemul excretor, asa ca nu te vor ajuta cu nimic. Suplimentele alimentare se iau doar la recomandarea medicului si doar anumite vitamine sunt necesare in anumite perioade ale vietii. Sunt de evitat multivitaminele si bauturile care promit multe beneficii si nu ajuta la nimic in realitate.

Vremea rece ne imbolnaveste. Fals. Temperaturile scazute nu contribuie la imbolnavirea noastra si nu ne fac vulnerabili in fata virusurilor. Unele studii au demonstrat ca expunerea corpului uman la temperaturi mai scazute ne-ar ajuta la un moment dat. Da, e adevarat, anumite virusuri si bacterii se pot raspandi rapid cand e mai frig afara si rezista mai bine ajungand sa ne infecteze. Si daca te gandesti ca te imbolnavesti mai des si racesti iarna, toamna adevarul este ca stam mai mult in casa, interactionam mai mult unii cu altii si germenii, virusurile se raspandesc mai usor. Asta e explicatia stiintifica, iar temperaturile scazute nu te imbolnavesc cu siguranta.

Folosim doar 10 procente din creier. Fals. Desi acest mit a tot fost alimentat de-a lungul timpului si a fost sustinut chiar si de oameni de stiinta, adevarul este ca ramane doar un mit. Cercetarile moderne au dovedit faptul ca toate zonele creierului au o anumita functie si sunt folosite tot timpul. Deci cei 10% nu prea exista, creierul e mereu activ aproape 100% chiar daca nu ne dam seama cat de mult folosim din potentialul sau. Nu conteaza ce facem, ce se intampla, toate zonele din creier raman active. Unele sunt mai active decat altele in functie de anumite situatii in care ne aflam, dar creierul nostru functioneaza la capacitate 100% aproape tot timpul.

Daca ai avut o lovitura minora la nivelul capului trebuie sa ramai treaz. Fals. De multe ori loviturile usoare la nivelul capului nu pun probleme majore. Nu e nevoie sa ramai treaz sau sa te trezesti din ora in ora cu frica pentru ca s-ar putea sa ti se intample ceva rau. Mergi la medic, esti verificat, dupa care vei sti ce ai de facut si daca e cazul vei ramane sub supraveghere medicala pentru o perioada.

Guma de mestecat inghitita ramane in stomac sapte ani. Fals. Unele ingrediente din guma de mestecat nu se digera, e adevarat, dar guma de mestecat se va digera pana la urma si nici gand sa ramana in stomac sapte ani. Tot ce nu poate folosi sistemul digestiv arunca mai departe spre colon. Desi e lipicioasa si te temi sa nu ai probleme, guma de mestecat inghitita va trece prin sistemul digestiv si va ajunge in toaleta la fel ca orice fel de resturi nedigerate.

Cititul in intuneric sau statul prea aproape de tv, monitoare iti distruge vederea. Fals. Nu sunt dovezi stiintifice care sa demonstreze ca vei pati ceva daca stai ceva mai aproape de tv sau citesti in medii ceva mai intunecate. In trecut mitul poate era adevarat, cand aveam televizoarele clasice si monitoarele CRT care emiteau radiatii la greu. Astazi avem LED-uri, avem televizoare moderne care nu mai au radiatii atat de periculoase. Cat despre citit in mediu intunecat ochiul se va adapta ceva mai greu si vei obosi mai repede, dar nu iti vei distruge vederea, ochii sunt organe cu o flexibilitate mare care se adapteaza la schimbari.

Trebuie sa bem cel putin opt pahare de apa/lichid pe zi pentru o hidratare optima. Fals. E doar un mit care a pornit si a fost raspandit inca din 1945. Adultii trebuiau, conform specialistilor, sa bea cel putin 2.5 litri de apa pe zi, adica opt pahare de apa pe zi. Si multa lume a luat de buna aceasta recomandare, desi specialisti din domeniul medical au revenit asupra afirmatiilor lansate in spatiul public si au amintit ca o mare parte din apa o luam din alimente. Recomandarea corecta este: bea sau mananca ca sa ai lichid in organism cat in opt pahare de apa pe zi.

Lasă un răspuns