transpiratie

Pe pamant avem doar doua mamifere care pot alerga pe distante lungi, oamenii si caii. De ce pot oamenii sa reziste la alergat pe distante foarte lungi? Pentru ca transpira si in felul asta evita sa aiba un corp mult prea „incins”. Transpiratia e cheia succesului si pana la urma cheia supravietuirii noastre.

Transpiratia apare si cand alergam, dar si noaptea, cand nu depunem niciun fel de efort sau atunci cand suntem nervosi, avem dureri, cand suntem speriati. Este un fenomen normal care ne ajuta sa mentinem temperatura corporala in limite acceptabile, mai ales cand ne confruntam cu temperaturi foarte mari.

Apare cand te astepti mai putin, determina mirosuri urate, pe care tot incercam sa le mascam, sa le prevenim, sa le acoperim cum putem. Transpiratia este o problema reala pe care o aveam mai ales cand e vara si temperaturile trec lejer de 35 de grade Celsius. Nu e ceva anormal sa transpiram, unii transpira mai putin, altii mai mult.

In mod normal temperatura noastra interna se situeaza in jurul valorii de 36.7 grade Celsius. Daca ai temperatura prea mare poti avea febra, care anunta o infectie, ajungi si la insolatie daca ai stat ore intregi in soare fara sa te protejezi deloc. Temperatura se mentine in limite normale mai mereu daca nu intervin factori externi sau interni care o influenteaza intr-o anumita perioada.

Din fericire pentru noi corpul nostru are un mecanism sofisticat de reglare si de masurare a temperaturii. Cand creste temperatura interna hipotalamusul activeaza glandele sudoripare pentru a putea „raci” corpul. Imediat apare transpiratia. O parte din transpiratie se va evapora la nivelul pielii pentru a raci corpul. „Caldura de vaporizare” e principiul fizic pe care il foloseste cu succes transpiratia odata ce e eliminata din glandele sudoripare. Si ca sa se evapore transpiratia de la nivelul pielii e nevoie de foarte multa energie. Energia e caldura.

Cand a inceput procesul de racire si ai evaporarea transpiratiei in desfasurare corpul se raceste treptat. Dar odata cu transpiratia si cu evaporarea pierdem si apa. De aceea e obligatoriu sa bem cat mai multa apa daca transpiram excesiv.

Insa transpiratia nu apare doar cand ne este foarte cald, ci si atunci cand suntem nervosi, cand ne temem de ceva. Acea transpiratie se numeste transpiratie emotionala. Corpul intra intr-un mod de „lupta” imediat ce ne confruntam cu stres si emotii puternice. Glandele raspunzatoare de transpiratia emotionala sunt glandele apocrine, din zona axilelor, genitala, ombilicala, mamelonara. Ele difera de cele ecrine, care declanseaza in mod normal transpiratia aparuta la caldura excesiva in mediu. Sudoarea, daca o putem numi asa, de la glandele apocrine nu are saruri, este ceva mai „groasa”, consistenta e diferita, pare mai grasa. Nu miroase transpiratia aceasta, insa influenteaza dezvoltarea bacteriilor si de aceea ajungi sa mirosi urat daca ai transpiratie emotionala in exces.

Adrenalina e eliberata cand ajungem in modul „lupta”, activeaza glandele apocrine si de aici apara si transpiratia emotioala.

Am lamurit si cu transpiratia aparuta cand avem emotii. Ce e cu transpiratia care apare frecvent cand mancam ceva foarte condimentat, iute? Creierul e pacalit de substantele din condimente si din mancarurile prea iuti si crede ca tot corpul e supraincalzit. Transpiratia gustativa este produsa de capsaicina, ingredient activ care da acea senzatie de „condimentare puternica”. Ea da peste cap nervii care sunt sensibili la caldura, temperatura din gura. Creierul crede imediat ca ai gura plina de „foc” si incearca sa raceasca corpul imediat declansand transpiratia.

Dar spre deosebire de transpiratia normala, care reuseste sa raceasca corpul imediat, cand mananci diverse mancaruri extrem de condimentate, iuti al tau corp te va indemna sa te indrepti spre bauturi, lapte, de exemplu, ca sa calmezi iuteala sau senzatia de condimente puternice ajunse in organism.

Metabolizarea mancarii poate duce la cresterea temperaturii corporale. De multe ori, chiar daca nu e foarte cald in jurul tau, chiar daca nu ai emotii puternice, tot transpiri. Asta pentru ca o masa copioasa, bogata, o cantitate prea mare de mancare ingerata deodata duce la un metabolism accelerat. De aici si transpiratia usoara pe care o mai vedem cand am terminat de mancat o masa gustoasa, dar foarte bogata in feluri de mancare diferite.

Lasă un răspuns