Medicina este un domeniu in care nu stii la ce sa te astepti niciodata. Mereu apar boli noi, simptome noi, apar afectiuni rare la care nici nu te-ai fi gandit. De-a lungul timpului au existat o multime de incercari de a explica multe boli pe care nu le intelegeam la inceput. Pe unele le-am „descifrat” deja, pe altele inca le mai privim cu scepticism si cu o curiozitate sincera…
Cum recunosti o boala ciudata? Are simptome la care nu te astepti, are cauze pe care nu le intelegi deloc, despre care nu poti spune nimic, are o evolutie greu de prezis si afecteaza mereu diverse categorii de oameni care sunt, de altfel, fara probleme majore pana la momentul aparitiei bolii. Bolile ciudate sunt extrem de interesante pentru medici, dar extrem de periculoase pentru cei care ajung sa le aiba, sunt adevarate „sperietori” pentru orice fel de pacient. Iata cateva dintre cele mai interesante si mai ciudate boli iesite din comun din lume.
Insensibilitate congenitala la durere. Daca ti-ai dorit vreodata sa nu mai simti nicio durere fizica s-ar putea sa te gandesti de doua ori inainte de a merge mai departe cu acest gand. Durerea este, de regula, un raspuns la pericol care iti poate salva viata. Doar ca uneori, din cauza unor mutatii genetice complicate, anumiti pacienti ajung sa nu mai simta durerea deloc. Nu isi dau seama ca au rani care le-ar putea pune viata in pericol, traumatisme si sfarsesc prin a muri in multe situatii in care se puteau trata foarte bine, asta daca aveau dureri…
Problemele cu aceasta insensibilitate la durere incep inca de la nastere, atunci cand bebelusii ajung sa isi muste varful limbii, sa isi fractureze oase fara sa aiba nicio durere si sa isi distruga corneea in momentul in care isi introduc fel de fel de lucrusoare in ochi si nu simt iarasi niciun fel de durere.
Sindromul Pica. Ai auzit probabil de femei gravide care poftesc la spuma de baie, la pamant sau poate la niste… burete delicios. In multe cazuri aceste manifestari ciudate si pofte se pot datora unui sindrom periculos, Pica. Cei care au deja sindromul nu se pot abtine sa nu manance orice nu are legatura cu mancare si de multe ori vinovata de poftele care apar din senin sunt lipsa unor minerale din corp sau sarcina. Ce poate manca un pacient cu sindromul Pica? Tot ce vrei si ce nu vrei, de la creta si materii fecale la mucus, sticla, vopsea, par, lemn etc. A existat un pacient care avea in stomac 1.446 de obiecte metalice de mici dimensiuni. Asadar in timp, daca un pacient cu Pica incepe sa manance tot ce ii pica in mana poate foarte usor sa ajunga pe masa de operatie sau sa moara fara ca familia sa stie ce s-a intamplat.
Isteria in masa. Nu, nu e vreun mit si nici nu e vorba de o interpretare ciudata a unui caz deja celebru de isterie in masa. Isteria in masa e cat se poate de reala si se manifesta la nivelul unui grup de oameni, de regula un grup de tineri, care manifesta in mod spontan, simultan, diverse simptome ale isteriei, crize, convulsii, lesin. E cunoscut deja cazul vrajitoarelor din Salem si al procesului acestora din 1692. Mai multe tinere din Salem au ajuns sa aiba crize, convulsii, ceea ce a fost de fapt o isterie in masa. Nu erau vrajitoare, erau perfect sanatoase si in examinarea cadavrelor, dupa ce fusesera omorate, s-a constatat ca nu era nimic in neregula cu ele, era doar isterie in masa.
Si in epoca moderna a fost un caz al unei majorete din New York care a ajuns sa aiba niste ticuri fizice si vocale ciudate. Alte fete si un baiat din acelasi liceu au dezvoltat fix aceleasi tipuri de manifestari, asemanatoare cu simptomatologia Tourette. La inceput medicii s-au temut sa nu fie vorba despre otraviri, dar pana la urma totul s-a datorat iarasi aceluiasi fenomen, isteria in masa…
Boala Morgellons. E o afectiune extrem de complicata, cu simptomatologie ciudata. Pacientii simt ca ii musca ceva, ca ii inteapa ceva, ca au mai multe taratoare pe corpul lor, chiar sub piele. Au tendinta de a se scarpina in continuu, de unde si insomnia si leziuni cutanate extrem de grave. Medicii au constatat, in urma cercetarilor facute pe pacienti care sufera de aceasta boala, ca sub pielea lor nu se afla nimic, dar senzatiile sunt manifestari ale unei infestari „delirante”, un sentiment ciudat in care juri ca ai fost infectat cu diversi paraziti, dar nu ai absolut nimic.
Desi totul e in capul pacientilor, sunt si simptome tipice bolii, ulceratii, fibre microscopice subcutanate, rosii, albastre sau chiar negre-fibrele mai sunt vizibile si deasupra pielii, ca niste scame, pete negre mici.
Sindromul Cotard. Poate cea mai ciudata afectiune dintre toate cele enumerate aici este sindromul Cotard. Manifestarea sa e simpla: crezi ca esti… mort. Practic crezi ca nu mai existi, ca pielea iti putrezeste si esti, fireste… mort. Cauza unei astfel de boli este una singura: regiunea din creier care este implicata in recunoasterea faciala se deconecteaza de la regiunile care sunt raspunzatoare de procesarea emotiilor. Daca pacientul se uita in oglinda se recunoaste pe sine, insa nu are acelasi raspuns emotional. Infatisarea lor nu mai este asociata cu persoana lor, apare disonanta cognitiva si pacientul crede ca e mort sau ca nu mai exista. Sindromul Cotard e insotit de disperare, ura de sine, iluzii greu de suportat si de inteles, depresii cronice.