Hepatita este o afectiune a ficatului, care duce, in cele mai multe cazuri, la modificari aparute la nivelul acestuia, inflamatii. Inflamatiile ficatului pot fi determinate de anumite medicamente, de consumul prea mare de alcool, de boli autoimune, dar si de diverse virusuri. Hepatita virala apare atunci cand inflamatiile si schimbarile de la nivelul ficatului se datoreaza in mod clar unor virusuri specifice, cunoscute, care ataca ficatul si sunt responsabile de mai mult de jumatate dintre cazurile deja existente la om. Simptomatologia sa e usor de observat, diagnosticarea se face rapid mai ales daca ne prezentam la medic inca de la primele simptome „banale”, tipice hepatitelor virale…
Hepatitele virale pot fi provocate de mai multe virusuri. Toate au fost denumite si au primit diverse litere, A, B, C, D, E, F, si G. Pe masura ce vor mai aparea si alte virusuri care provoaca hepatitele virale lista de litere va fi din ce in ce mai lunga. Virusurile comune care determina aparitia hepatitelor virale sunt cele de tip A, B si C. De multe ori, referintele la aceste virusuri apar in abrevieri, HAV, HCV, HBV.
Problema cu aceste virusuri este ca se multiplica foarte rapid in celulele hepatice. Ca urmare, ficatul nu mai poate sa isi realizeze toate functiile sale normale. De exemplu, nu mai purifica sangele, nu mai poate produce proteine esentiale, albumina, de pilda, nu mai stocheaza corect grasimi, zaharuri, vitamine etc.
Hepatitele virale comune sunt cele tip A, B si C. Fazele acute si cronice ale hepatitelor sunt considerate si ele, in lumea medicala, tot tipuri ale hepatitelor virale. Infectiile HAV sunt vazute ca hepatite virale acute, in vreme ce HBV si HCV produs hepatite virale cronice.
Hepatita A este o afectiune acuta care nu devine cronica niciodata. In trecut am auzit si de hepatita infectioasa cand se discuta despre hepatita A, asta pentru ca se raspandeste foarte usor de la o persoana la alta prin apa, mancare infectata, sarut, intrarea in contact cu fecale, lichide corporale.
Hepatita B se poate transmite prin sange sau ser, prin contact sexual, prin ace nesterilizate, refolosite, prin tranfuzii, hemodializa, se poate transmite de la mame infectate la copii. Si tatuarea, piercing-ul, folosirea la comun a periutelor de dinti, lamelor de ras, poate contribui la raspandirea rapida a virusului ce cauzeaza hepatita B. Afectiunea se poate croniciza foarte usor, infectarea altora e foarte usoara si periculoasa. HBV cronica duce la ciroza, probleme mari cu ficatul, chiar si la cancerul la ficat.
Hepatita C era denumita in trecut hepatita non-A si non-B. De obicei, hepatita C se raspandeste mai usor in comunitatile celor care se drogheaza, prin ace nesterilizate refolosite, prin tranfuzii, prin intepaturi de ace. In situatii rarisime se ajunge si la infectare dupa raport sexual neprotejat. Cronicizarea hepatitei C acute este o realitate obisnuita, de care trebuie sa tinem cont. Si pacientii cu hepatita C pot sa dezvolte ciroza, cancer de ficat, pot avea probleme serioase cu ficatul.
Hepatitele virale tip D, E si G sunt cunoscute, insa cea mai importanta e hepatita D. Virusul care determina aparitia afectiunii virale are nevoie de infectarea concomitenta cu HBV ca sa supravietuiasca. Are nevoie de o proteina pe care o fabrica doar HBV-ul ca sa poata infecta mai departe celulele hepatice. Se transmite usor prin ace nesterilizate folosite in lumea celor care se drogheaza, prin sange deja contaminat, prin contact sexual neprotejat, exact ca la HBV. Se ajunge la ciroza foarte rapid si tratamentele sunt extrem de dificile cand ai deja infectare HDV si HBV.
Hepatita virala E este similara cu HAV-ul si apare mai ales in Asia, unde se transmite usor prin apa contaminata. Hepatita G seamana cu HCV, a fost descoperita recent, asa ca nu prea se stie ce rol are virusul care o provoaca si ce efecte are odata ce a intrat in corpul uman si a atacat ficatul sanatos.
Risca sa se infecteze cu virusurile care provoaca hepatitele virale cei care calatoresc in tari unde cazurile de hepatita virala sunt foarte multe, angajatii din sistemele sanitare, cei care locuiest in Asia, cei care lucreaza la statiile de tratare ale apei, cei care se drogheaza in mod constant, pacientii cu HIV, cei care au hemofilie, cei care fac transfuzii frecvent, oamenii din tarile sarace.
Simptomatologia comuna hepatitelor virale apare si e clara doar atunci cand infectia se cronicizeaza si dureaza de cateva luni deja. Perioada de incubatie depinde de fiecare virus in parte. Vorbim despre 15-45 de zile la Hepatita A, de 45-160 de zile la Hepatita B si de doua saptamani pana la sase luni la Hepatita C.
Multi pacienti nu au simptome deloc sau unele extrem de comune la inceput. Cei care ajung sa dezvolte simptome dupa infectare vor avea unele ce seamana cu simptomatologia racelilor, gripelor: lipsa poftei de mancare, stare de rau, greata, varsaturi, febra mare, stare de slabire, oboseala cronica, dureri de abdomen, urina inchisa la culoare, excremente, scaune mult prea deschise la culoare, o paloare pronuntata, un galben-pai usor de sesizat la nivelul pielii si la nivelul albului ochiului.
Infectiile acute cu HAV si HBV duc la inflamatii severe si probleme grave cu ficatul, acesta nu mai poate functiona deloc de unul singur, fara ajutor. Apare imediat confuzia, coma, sangerarile, vanataile si chiar decesul dupa doar cateva zile de la aparitia simptomatologiei atipice. Cand HBV si HCV sunt prezente, simptomatologia asociata fazei cronice apare cu siguranta.
Diagnosticarea hepatitelor virale este extrem de simpla. Se vor face analize de sange, se vor observa enzimele ficatului, anticorpii virali, materialul genetic viral. Diagnosticarile formelor cronice ale hepatitelor virale sunt extrem de dificile. In faza acuta e usor sa confirmi hepatita virala prin analize de sange, cand ai si simptomatologie tipica hepatitelor.
Dar cand intervine faza cronica din cauza HBV si HCV si nu ai nici simptomatologie sau simptome nespecifice, oboseala cronica, iti va fi extrem de greu sa iti dai seama daca e vorba despre hepatite virale sau alte afectiuni.
Se vor recomanda analize pentru aminotransferaze, AST, SGOT, ALT, SGPT, daca sunt mari atunci cu siguranta e vorba de hepatite, pentru anticorpii virali, cu ajutorul carora se depisteaza atat hepatite virale, cat si hepatite cronice. In hepatitele cronice, proteinele virale si anticorpii virali si materialul genetic al virusului raman prezente in sange si apar la analizele efectuate. In unele cazuri se recomanda si testarea cu ultrasunete ca sa se excluda calculii biliari sau cancerul.